Есенни рецепти: Часът на зелето

Зелето е истинска витаминозна бомба.

Вкусно е и постно, и с месо, особено със свинско

Подхожда си с дафинов лист и черен пипер

В дните, когато се слага киселото зеле и пазарът изобилства на къдравия зеленчук, да не пренебрегваме вкуса и полезните качества на неговия пресен вариант.

Най-популярно у нас е бялото главесто зеле. То съдържа толкова витамин С, колкото цитрусовите плодове. В цветното и брюкселското количеството на витамина е два пъти повече. Затова зелето е много полезно в сезона на вирусните инфекции. Трябва да се знае обаче, че при термична обработка то губи значителна част от витамините си, разрушава се и съдържащата се в него винена киселина. Най-малко витамин С зелето губи при задушаване в захлупен съд на пара.   

Този зеленчук има малко калории и затова се препоръчва в диетични режими за хора със затлъстяване. Той е богат на пектин и фибри. Пектините имат значение за приготвянето на качествено кисело зеле, а целулозата влияе благоприятно върху храносмилането. Установен е характерният витамин U, наричан още противоязвен, тъй като има лечебно действие при стомашни заболявания. Този витамин се съдържа единствено в бялото зеле от всичките разновидности на зеленчука. В народната медицина се препоръчва да се изцеди сок от листата на зеле и той да се изпие непосредствено след приготвянето му, до 200 мл на ден. Полезен е за детоксикация на организма и предпазва червата от рак.

Прясното зеле се готви бързо – около 40 минути са достатъчни. Обикновено предварително се нарязва на ивици и се намачква със сол. Така омеква и става по-бързо. Ако ще го печете във фурна, първо го задушете на котлона до полуготовност и после го прехвърлете в тава. Доматите от консерва се готвят едновременно с него, докато пресните се добавят към края на готвенето. Ако зелето ще е с месо, запържете първо мръвките в мазнина, а после задушете зелето в същата мазнина. Подходящи подправки за прясно зеле са дафинов лист, черен и червен пипер, чубрица. Някои домакини слагат ким.  

Постни зелеви сарми

Необходими продукти:
1 зелка
1 ч. ч. ориз
1 глава лук
3 домата (1 ч. ч. домати от консерва)
1 ч. ч. зеленчуков бульон
5 с. л. олио
2 с. л. масло 
2 с. л. оцет
сол, червен и черен пипер, чубрица, магданоз

Начин на приготвяне:
Отделете цели зелеви листа и почистете дебелата жилка. Накиснете ги във вряща подсолена вода с 2 с. л. оцет за 10 минути, за да омекнат, след което излейте водата. В мазнината задушете ситно нарязания лук, добавете ориза и като стане „стъклен“ – половината домати. Изчакайте оризът да набъбне. Ако е необходимо, добавете малко вода. Сложете подправките. Разпределете сместа върху зелевите листа и свийте сарми. Наредете ги в широка тенджера и залейте с останалите домати и бульона (ако трябва, и малко вода - общо съотношението ориз към течност е 1 към 3). Захлупете с чиния и варете под капак на умерен огън. При поднасяне полейте сармите с препържен в масло червен пипер. 

Мързеливи сарми

Необходими продукти:
500 г кайма смес
1 кг зеле
0,5 ч. ч. ориз
2 глави лук
2 моркова
4 с. л. доматено пюре
1 ч. ч. бульон
сол, черен пипер, джоджен 

Начин на приготвяне:
Нарежете морковите и лука на ситно, смесете ги с каймата и сложете подправки по избор. Ориза залейте с топла вода за 15 минути, след това изплакнете няколко пъти, докато течността стане прозрачна. Съединете с каймата. Зелето нарежете ситно, разпределете част от него на дъното на голям съд, върху този слой изсипете каймата с ориза и зеленчуците, най-отгоре - останалото зеле. Доматеното пюре разредете в чаша зеленчуков или месен бульон и залейте продуктите в тенджерата с течността. Гответе на среден огън около 40 минути под капак.

Мусака с прясно зеле

Необходими продукти:
1 зелка
2 глави лук
4-5 картофа
3-4 домата
1 ч. ч. прясно мляко
3 яйца
3 с. л. галета 
3 с. л. олио
60 г масло
по 1/2 връзка магданоз и керевиз
1 ч. ч. вода (от картофите)
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Задушаваме в олиото лука и зелето до омекване. Картофите сваряваме в подсолена вода. В намаслена тавичка изсипваме половината зеле, ръсим малко магданоз и керевиз, черен пипер и галета, нареждаме картофите на колелца. По същия начин слагаме наново подправки и нареждаме доматите на колелца, пак подправки и галета, най-отгоре останалото зеле. Поставяме бучки масло, заливаме с 1 ч. ч. вода от картофите и запичаме. След като мусаката е готова, се залива с разбитите яйца и прясното мляко. Пече се до розово. 

Пиле със зеле

Необходими продукти:
1 зелка
1 пиле на порции или само бутчета
500 г домати или 1 консерва
1 с. л. червен пипер
5 зърна бахар
3 дафинови листа
1 каф. ч. олио
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва и се претрива със сол. Доматите, ако са пресни, се настъргват. В голяма тенджера се изсипва зелето, добавят се мазнината, доматите и подправките и се разбърква. Оставете да ври около 30 минути, докато зелето леко омекне, след което добавете парчетата пиле и разбъркайте. Оставете да ври още около 30 минути. Изсипете съдържанието на тенджерата в тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 минути, докато ястието придобие златист загар. 

Хит на седмицата

Пирог с прясно зеле

Необходими продукти:
500 г бутер тесто
1 зелка
2 глави лук
5 с. л. масло
1/2 връзка копър
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на ситно, посолява се и се сварява 10 минути. Отцежда се и се запържва до омекване, без да става златисто. След като изстине, се добавят нарязаният на ситно копър, нарязаният лук и черният пипер. Тестото се разточва леко и се разделя на две части. Едната се слага в намазнена тава така, че да покрие и стените. Отгоре се разпределя плънката, покрива се с другата част от тестото, набожда се на няколко места и се пече 40 минути на 200 градуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме