Малините – малко калории, много витамини

Сезонът на малините е от юни до края на август.

Пресни са най-полезни

Малината се смята за една от суперхраните заради многобройните си полезни свойства. Тя съдържа голямо количество антиоксиданти и фитонутриенти – вещества, които осигуряват защита от болести. Има салицилова и фолиева киселина, които повишават имунитета и ускоряват лечението на заболявания. Затова малините са толкова популярни при настинки, но си струва да запомните, че е най-добре да ги ядете пресни. Сладкото от малини не може да се слага във вряща вода, това унищожава полезните му свойства.

Предотвратяват диабет

Учени са установили, че при хора, изложени на риск от развитие на диабет, яденето на повече малини може да понижи нивата на кръвната захар и да намали количеството произвеждан инсулин. Плодът съдържа и манган, който е необходим за поддържане на здрави кости и кожа. В допълнение, малината е с високо съдържание на фибри, което може да помогне за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

Помагат на зрението

Изследвания показват, че яденето на храни, съдържащи антиоксиданта зеаксантин, открит в малините, може да помогне за намаляване на риска от развитие на макулна дегенерация (заболяване на очите, което причинява влошаване на централното зрение). Високото съдържание на витамин С в малините също предпазва от макулна дегенерация и катаракта (помътняване на естествено прозрачната леща на окото). 

Подобряват храносмилането

Малините са един от най-богатите хранителни източници на фибри, съдържащи 6,5 г на всеки 100 г плод. Високото съдържание на фибри и вода в малините насърчава стомашно-чревното здраве. Фибрите предотвратяват запек и осигуряват здравословна чревна среда. Консумацията на повече диетични фибри може да насърчи растежа на полезни бактерии. Това може да има положителен ефект върху хора със затлъстяване, метаболитен синдром и хронични заболявания на червата.

Поощряват мозъчната функция

Според учени съединенията, наречени флавоноиди, открити в малините, могат да подобрят паметта, координацията, работоспособността и концентрацията. Плодът съдържа и витамини С и Е, които могат да подобрят процеса на запомняне на информация с възрастта. Редовната консумация на тези витамини намалява риска от развитие на деменция, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Предотвратяват анемия

Малините съдържат доста желязо (0,7 мг на 100 г), което е отговорно за повишаване нивата на хемоглобина. Това означава, че плодът помага за предотвратяване на анемия. Нормалното ниво на хемоглобина стимулира притока на кръв, което поддържа здравето на сърцето и кръвоносните съдове. 

Подсилват сърцето

Малините са богати на калий, който може да предпази от високо кръвно налягане. Фибрите също помагат за поддържане на нормално кръвно налягане, а също така са отговорни за нормалните нива на холестерола и предпазват от затлъстяване - рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Намаляват риска от рак

Антиоксидантите и противовъзпалителните съединения (елагитанини и антоцианини), открити в малините, могат да помогнат за предпазване от рак. Тези вещества намаляват растежа и деленето на раковите клетки. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве