Готвят се по-бавно и искат майсторлък
Лесно е да метнеш пържолите и кюфтетата в тигана или на скарата, да пъхнеш във фурната йенската тенджера, пълна с мръвки, и да я „забравиш“ за няколко часа на ниска температура, но приготвянето на постна манджа изисква много повече въртене из кухнята. Зеленчуците трябва да се почистят, измият, обелят, нарежат или настържат. Следва задушаване в строга последователност, защото имат различно време за увиране, и накрая - евентуално запичане на цялото творение във фурната, пак с различна продължителност според използваните продукти. Затова само истинските майстори умеят да направят вкусно постно ястие.
Морковите и лукът изискват повече време, докато омекнат, затова първи се слагат да се задушават. Следват чушки, грах, картофи и други зеленчуци, като по-воднистите се добавят по към края. Последни са доматите, които заради киселината в тях имат способността да „стегнат“ останалите продукти и да ги оставят полусурови. Бамята е добре да се накисне предварително в студена вода с оцет, за да не се размекне по време на готвенето. Оризът задължително се измива предварително, докато водата се избистри – така зрънцата няма да се слепят и да образуват бучки.
Супите подправки се слагат по време на готвенето, за да имат време да пуснат аромата си, пресните – накрая, за да го запазят.
Зрял боб в гювеч
Необходими продукти:
2 ч. ч. боб (може от консерва)
2 глави лук
1 чушка
2 моркова
2-3 домата (може от консерва)
2 скилидки чесън
0,5 ч. ч. олио
2 ч. ч. вода
1 ч. л. червен пипер
сол, джоджен, чубрица, девесил, магданоз
1 люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне:
Ако бобът не е от консерва, трябва да се накисне за една нощ в студена вода. На другия ден водата се изхвърля и бобът се претрива с ръце, за да паднат люспите. Залива се отново с вода и се слага да заври. Когато това стане, тенджерата се сваля от котлона, бобът се отцежда и се изсипва в гювеч. Зеленчуците се почистват и се нарязват на ситно, слагат се в гювеча заедно с подправките (без солта), олиото и водата. Може да се използва и от водата, в която е врял бобът. Гювечът се похлупва и се слага в студена фурна, за да не се пукне. Отначало се включва на 200 градуса. След 30 минути те се намаляват на 160 и бобът се готви още 2 часа. Половин час преди да приключи печенето гювечът се изважда, добавя се 1 ч. л. сол и се разбърква. Връща се във фурната за още 30 минути. Накрая по желание всяка порция може да се полее с малко препържено олио с червен пипер и да се поръси с пресен магданоз.
Зрял фасул с праз на фурна
Необходими продукти:
2 ч. ч. зрял боб (може от консерва)
4-5 стръка праз
2 моркова
2 домата
1 каф. ч. олио
сол, черен пипер, джоджен
Начин на приготвяне:
Бобът, ако не е от консерва, се накисва, сварява и отцежда. Празът се нарязва на ситно, морковите се настъргват, доматите се режат на колелца. В олиото се задушават празът и морковите, слага се и бобът, черен пипер и джоджен. Всичко се изсипва в тавичка, добавя се сол, доматите се подреждат отгоре. Сипва се малко от последната вода, в която е врял бобът, полива се с още малко олио и се запича във фурна отначало на 200 градуса, после на 160.
Леща яхния
Необходими продукти:
1 ч. ч. леща
2 глави лук
1 чушка
1 домат
1 морков
1 глава чесън
1 каф. ч. олио
1 ч. л. червен пипер
2 с. л. брашно
1 с. л. чубрица
сол
Начин на приготвяне:
Лещата се измива и се слага в тенджера. Зеленчуците се нарязват на ситно и се слагат при лещата заедно с чубрицата (едната глава лук се оставя за запръжката). Сипва се половината олио и се вари до готовност. В останалото олио се запържва втората глава лук на ситно, заедно с червен пипер и брашно. Сипва се малко от сока на лещата при лука и всичко се връща обратно в тенджерата. Посолява се. Ври още 10-15 минути. Поднася се с чесън и оцет. Ястието може да се приготви и в тенджера под налягане. Тогава всичко се слага наведнъж, включително брашното и червеният пипер. Лещата е готова за 30 минути.
Картофи с ориз
Необходими продукти:
1 кг картофи
1 каф. ч. ориз
1 глава лук
2 домата (половин консерва)
1 глава чесън
2 ч. ч. зеленчуков бульон или вода
1 каф. ч. олио
1 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер, джоджен
Начин на приготвяне:
Картофите се нарязват на кубчета, лукът – на ситно. Лукът се задушава в олиото. Прибавят се картофите, червен пипер и накрая доматите. Задушава се 10-15 минути и се сипва 1 ч. ч. бульон (вода). След като картофите омекнат, се слагат чесънът и оризът. Добавя се още 1 ч. ч. бульон (вода) и се вари до готовност на ориза. Подправя се с черен пипер и джоджен. Ястието може и да се запече във фурна към края на готвенето.
Хит на седмицата
Баница с праз и ориз
Необходими продукти:
1 пакет готови кори
1 ч. ч. олио
2 глави лук
3-4 стръка праз
1 каф. ч. ориз
1 каф. ч. домати
черен пипер, чубрица, джоджен
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава с половината олио, добавят се нарязаният праз, оризът и доматите. Сипва се малко вода, за да набъбне оризът. Прибавят се подправките, разбърква се и се дръпва от котлона. Отделят се по две кори, напръскват се с олио и в единия край се поставя от плънката. Завиват се на руло. Корите се подреждат в кръг в намазнена тава. Отгоре се поръсват с олио. Пекат се в предварително загрята фурна на умерена температура. Готовата баница се напръсква с вода и се завива с кърпа.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш