Черният шоколад пречи на образуването на тромби

Колкото по-черен е шоколадът, толкова е по-полезен.

До 45 грама на ден

Полезен е, ако какаото в него е над 65 на сто

За ползите от черния шоколад се говори отдавна. Те се дължат на съдържанието на какао в него. Става дума за шоколада, който съдържа над 65 на сто какао и който наричаме „горчив“. Колкото повече е какаото, толкова по-тъмен е цветът на сладкото лакомство и по-полезно е то. Все пак не бива да се яде в неограничени количества – до 45 грама на ден са достатъчни, за да получим всички ползи от него. 

Макар да звучи парадоксално, черният шоколад се препоръчва на диабетиците, защото намалява резистентността към инсулина. Антиоксидантите в него нормализират кръвното налягане, предотвратяват тромбообразуването и запушването на кръвоносните съдове, понижават нивото на вредния холестерол в кръвта и защитават клетките на кожата от свободните радикали, т.е. действат против стареенето. 

Неотдавна американски учени доказаха, че редовната употреба на малки количества черен шоколад укрепва сърдечния мускул и предпазва от риска да ни споходи инфаркт или инсулт. Това се дължи на съдържащите се в какаото биологично активни вещества и флавоноиди, които пречат на слепването на кръвните клетки тромбоцити. А това означава, че се снижава вероятността от образуване на тромби в кръвоносните съдове и се защитава сърцето. 

Освен антиоксиданти, в какаото има калций, фосфор и магнезий, които подхранват „бордовия ни компютър“ – нашия мозък. Благодарение на тези елементи сме умни и съобразителни, можем да се похвалим с отлична памет и да се предпазим от деменция в старческите години. Магнезият има още една функция – той бързо повлиява на нервните клетки, успокоявайки ни, снемайки симптомите на стреса и депресията. Той прекратява болките и спазмите, които жените чувстват по време на менструация. Казано накратко, парченце черен шоколад прави света да изглежда по-добър. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве