Албин Курти - Реформаторът

Беше началото на октомври 2015 г. В парламента на Косово се водеше остра политическа битка. Спорът между опозицията от Движение “Самоопределение” и правителството начело с премиера Иса Мустафа се разгорещяваше. Изведнъж в залата се разнесе мирис на сълзотворен газ. Настана паника. Скоро се разбра, че двама от депутатите са изгубили съзнание, много други бяха изведени навън замаяни от дима. Пострада и тогавашният шеф на Канцеларията на Европейския съюз в Прищина, словенецът Самуел Жбогар, който сега върши същата работа в Скопие. Новината обиколи целия свят.

Бомбата със сълзотворния газ бе внесена в събранието и хвърлена в най-горещия момент от политическите дебати от тогавашния лидер на опозиционното “Самоопределение” Албин Курти. За хората, които познаваха неговата кратка, но бурна политическа кариера, това не бе изненада. Албин имаше опит от големите студентски бунтове в края на 90-те години срещу сръбските власти в тогавашната провинция на Сърбия Косово. За това даже си беше “спечелил” присъда от 15 години затвор, която много скоро, само след две години бе отменена и той бе пуснат на свобода. Съществена роля за това решение на сръбския съд изигра сериозният международен натиск, който в крайна сметка принуди властите да върнат свободата на Курти.

Интересното бе и друго- като лидер на радикалната опозиция в лицето на “Самоопределение” Курти бе един от най-острите и злъчни критикари на правителството на Иса Мустафа. Това бе в периода 2015-2016 г. В понеделник обаче парламентът в Прищина с мнозинство от 66 гласа в 120 местния парламент избра Албин Курти за премиер на страната, а коалиционен партньор в управлението е Демократичният съюз на Косово (ДСК), чийто лидер е тъкмо Иса Мустафа.

Четири месеца след 6 октомври- датата на парламентарните избори, които дадоха предимство на Албин Курти и неговото “Самоопределение” плюс ДСК на Иса Мустафа, най-после парламентът гласува новото правителство на страната. Четири месеца бяха нужни на двамата лидери Курти и Мустафа да стигнат до съгласие за кадровия състав и приоритетите в политика на бъдещия кабинет. Съобщенията за преговорите между двамата имаха вида на кардиограма на тежко сърдечно болен човек. Толкова драматично големи бяха амплитудите в настроенията след всяка тяхна среща. Ще има кабинет, не, няма да има такъв. Постигната е договореност за кадровия състав и разпределението на най-важните постове в държавата, не, нищо не е договорено. И пак отначало.

До онзи ден, когато в крайна сметка Курти обяви, че са постигнали съгласие с Иса Мустафа и затова спешно бе насрочено заседание на mарламента в понеделник, който да гласува състава на коалиционния кабинет. Някак си в сянка остана фактът, че съгласието бе постигнато след като шефът на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел направи кратка визита в Прищина, за да стимулира диалога на Косово със Сърбия. И след като посланиците от “Петорката”- на САЩ, Франция, Германия, Великобритания и Италия, присъстваха на един от последните разговори между Курти и Иса Мустафа, след което на пресконференция толкова много настояваха да потвърдят, че няма да се месят в процеса на преговори за формирането на кабинета, че всички останаха с впечатлението за обратното.

Всъщност, на преден план спорът се свеждаше на кого от двете коалиционни политически формации- “Самоопределение” и ДСК, да принадлежи поста председател на парламента. За поста премиер никой не поставяше условие. Още вечерта след изборния ден на 6 октомври, когато се очертаваше победа на “Самоопределение”, Албин Курти патетично заяви, че той ще бъде следващият премиер на Косово. В интерес на истината, неговата заявка за премиерския пост беше приета като съвсем нормален и заслужен резултат от големия политически трус, който победата на младата формация на “Самоопределение” предизвика. Най-малко заради две неща- първо, защото отне смятаната за сигурна традиционна, дори рутинна, победа на някоя от партиите, които произлязоха от някогашната Армия за освобождение на Косово (АОК), водила и спечелила борбата против сръбските власти в някогашната провинция. Въпреки несъгласията помежду си, въпреки личната битка между лидерите на тези политически формации, те дълги години имаха монопол над властта в новата балканска държава. Хашим Тачи, Рамуш Харадинай, Кадри Весели, Фатмир Лимай и още неколцина бяха некоронованите крале на косовската политическа сцена. И дойде един 44-годишен младеж с остър език и с обещания за промени в държавата и победи старите политически влъхви, слезли някога от планините. Той няма никаква връзка с АОК и нейната митология на победители над сърбите. Както вече стана ясно, неговият терен на израстване като политик бяха студентските масови протести, легалната политическа борба, демократичните процедури за влизане в парламента. Е, и сълзотворният газ, както се видя... Второ, Албин Курти е знакова фигура за новото поколение политици в Косово, което идва да смени старите партизански командири и да я освободи от тежкото наследство, което те, хората от планините, му оставят сега като премиер.

 

Аз съм такъв, какъвто съм

“Не смятам, че съм най-умният, всезнаещият, нито пък съм най-храбрият в тази държава. Аз съм такъв, какъвто съм, защото вървя заедно с другите. Тези дни навършвам 23 години в политиката. Днес съм пред вас като опозиционер и само едно гласуване ме дели за да приключа с моята политическа кариера такава, каквато бе досега”, каза Албин Курти пред депутатите само минути преди те с мнозинство да го изберат за новия премиер на Република Косово.

 

За него

Референдум за присъединяване към Албания

Представителите на “Самоопределение” са против участието на чужденци при решаването на вътрешните работи на Косово, а една от първите точки на тяхната програма е да се проведе референдум за присъединяване към Албания. Албин Курти на няколко пъти изтъкваше, че косовското правителство не трябва да води преговори със Сърбия, а с Тирана за обединение.

Владимир Радулович, военно-политически коментатор за вестник “Политика”

 

Пожелавам му успехи за доброто на Косово

На косовското правителство, предвождано от премиера Албин Курти, пожелавам успехи и големи постижения за доброто на Косово пред предизвикателствата, пред които държавата е изправена. Стабилното управление е в интерес не само на Косово, но и на целия регион.

Илир Мета, президент на Република Албания

 

Първа проява на голямата измама

Република Косово е изправена пред много работа и важни процеси, които изискват истинско лидерство, последователни позиции и сигурни и устойчиви институции. Продължавам да бъда убеден, че прекомерното желание да се седне в креслото начело на правителството, е само първата проява на голямата измама, която ще разобличи Албин Курти като премиер.

Рамуш Харадинай, бивш командир от АОК, доскоро премиер на Косово

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети