Алексей Навални - Неудобният

Най-изявеният опозиционер на близо 20 годишното управление на „Единна Русия” - Алексей Навални бе приет в безсъзнание в болница, след съмнения за отравяне. За инцидента и предполагаем атентат съобщи в „Туитър” говорителката му - Кира Ярмиш. Навални се връщал от Сибир в Москва.

В Томск той събирал информация за далаверите на депутати от управляващата партия. Още при качването си в самолета му станало лошо.

Навални влязъл в тоалетната и започнал да агонизира. Известен диджей записал на видео инцидента, който беше публикуван първо в британския таблоид „Дейли мейл”. Ужасните викове от болка, които се чуват на записа, са смразяващи. На други кадри се вижда как самолетът каца извънредно на летището в Омск, а лекари се опитват да спасят известният опозиционер. Той изглежда безжизнен.

Безспорно всички световни медии, всички световни лидери ще се фокусират върху това събитие. Репресиите срещу Алексей Навални не са от днес и от вчера. От 2011 г. до 2018 г. Навални е арестуван и осъждан за административни нарушения 10 пъти. Общо през това време той прекара 192 дни в специалния център за задържане. Според изчисленията на „Дойче веле” времето, прекарано от Навални зад решетките, рязко се е увеличило през 2017 г. и възлиза на 80 дни през 2018 г. От 2011 г. до 2019 г. Опозиционерът прекара 474 дни под арест (232 в специален център за задържане и 242 под домашен арест).

С годините опозицията на президента Владимир Путин се топи все повече и повече, най-вече заради репресивните действия на властта. Огромните природни ресурси, чудовищните размери на държавата и още по-чудовищните размери на корупцията в най-голямата страна на света, е създала десетки олигархически кръгове, крадлива бюрокрация и неуправляем подземен свят. Когато става дума за пари умножени по безкрай, човешкият живот губи смисъл, библията се превръща във вторична суровина.

Дори самите действия на лекарите в Омск са достатъчни, за да се опише абсурда на руската действителност. В болницата, където е приет Навални няма лаборатория по токсикология, която да открие с какво точно е отровен, а не разрешават на лекари от Москва, които са пристигнали за да помагат, да припарят до него.
Милицията и управата на болницата не допускат и съпругата му Юлия в болничната стая, защото според началниците „паспортът не е доказателство, че има роднинска връзка с Алексей, и трябва да се предостави брачно свидетелство”, а освен това „пациентът не е дал съгласието си да бъде посещаван”. Интересно е как един човек в кома разрешава посещение, но това е Русия.

Томският чай е втори инцидент с отравяне с Навални. Точно преди една година той постъпва по спешност в болница, след като развива изненадваща алергична реакция. Слава Богу това се случва в Москва и лекарите бързо овладяват ситуацията. Според заключението, „реакцията е в резултат на действието на неизвестно химическо вещество”.

Само за последните две години Навални е нападан физически повече от три пъти. Съдебните репресии към него нямат край.

Алексей Навални е роден в малкото село Бутино, в Московска област. Завършва право, а след това финанси и кредит към Финансовата академия към руското правителство. През 2010-а година, с препоръките на Гари Каспаров, Евгений Албац и Сергей Гуриев, преминава шестмесечно обучение в Йейлския университет.
Женен е за Юлия Борисовна, с която имат две деца - Дария (19 г.), която е студентка в Станфорд и син Захар, който е на 12 години.

Навални става популярен в Русия и по света заради неговите разследвания за корупцията в Руската федерация. 

Според декларираните инвестиции, само ремонтите на луксозния имот надхвърлят 25 милиона евро.
Според това, което се знае за посещението на Алексей Навални в Сибир, е че е събирал данни за свое ново разследване. Изглежда в Сибир не обичат някой да подпалва огън около тях. Вече се чуха призиви от видни привърженици на управляващата партия, че „трябва веднага да се намерят атентаторите.

„Трябва да намерим този, който отрови Навални, в противен случай всички ще си помислят, че това е Путин, а това е голяма вреда за Русия”, написа Познер, а говорителката на Навални - Кира Ярмиш написа в Туитър, че няма значение кой е дал заповедта, Кремъл носи отговорност.

Желаем му бързо оздравяване

Медиите публикуват много информация за това, така че и всъщност четем тази информация. Знаем, че той е в тежко състояние. Сега лекарите правят всичко необходимо. Всъщност най-добрите лекари участваха в Омск. И, доколкото знаем, също и от медийните репортажи, те използват телемедицински методи и провеждат консултации със специалисти в Москва. Разбира се, ние му желаем бързо оздравяване.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Отравянията имат зловещ ефект

Това е продължение на първи епизод от миналата година. Ако Кремъл е пряко или косвено отговорен за отравянето, има логика в тактиката му да отрича. Отвъд зловещия смразяващ ефект, аморфният характер на отравянията дава на Москва облицовка за отричане, която се превърна в крайъгълен камък на руските злоупотреби през последните години.

Еми Макинън, сп. „Външна политика”

Настояваме да бъде прехвърлен

Официално се отзоваваме на предложението на семейството и настояхме за съдействие при предоставяне на медицинска документация за трансфера на Навални до водещия център за контрол на отровата в Европа. Главният лекар на Центъра за спешна медицинска помощ в Омск отказаха да предостави на жена му, мен и Иван Жданов евакуация или достъп до епикризата.

Анастасия Василиева, лидер на синдикат „Алианс на лекарите”, офталмолог

Лондон е загрижен

Дълбоко съм притеснен от съобщенията че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен по време на полет към Москва и сега се намира в кома в интензивно отделение. Мислите ми са с него и неговото семейство.

Доминик Рааб, външен министър на Великобритания

Подкрепя Кремъл във войната с Грузия

Алексей Навални не винаги е бил критик и опозиционер на Кремъл. По време на войната с Грузия през 2008-а, той не просто подкрепя действията на Путин. Той нарича войниците, окупиращи грузинската територия „юнаци”, настоява да се прекратят всякакви отношения с Тбилиси, да се свалят техни самолети и да бъде разрушен Генералния им щаб с ракетен обстрел. Навални призовава да се депортират всички грузински граждани от Русия. Години по-късно тези думи са му припомнени и той обявява, че съжалява единствено, че е нагрубил грузинските граждани.

Коментари

Задължително поле