Алфонсо Куарон - Маестрото от Мексико

Мексиканският майстор на сложните дълги кадри и прецизно хореографираните екранни спектакли Алфонсо Куарон се затвърди като един от водещите кино творци на планетата с най-новия си успех - “Златен лъв” от фестивала във Венеция. Куарон спечели най-престижната награда на най-стария европейски кино форум за режисурата на драмата “Рома”, решена в естетическия ключ на италианския неореализъм, разгърнал се като културно явление след Втората световна война. С този филм Куарон доказа и способността си да преминава през жанрове и стилове без да лишава филмите си от традиционното високо качество.

Алфонсо Куарон обича да поема по няколко професионални роли, когато прави филм. Често той е едновременно режисьор, сценарист, продуцент и монтажист. В САЩ прави първо силно впечатление с “Малката принцеса” пред 1995-а, а по-късно става световно признат в арт средите с великолепната си драма за сексуалното съзряване и сблъсъка със смъртта “И твойта майка също”, превърнала се в един от водещите авторски филми в самото начало на новия век. Оттам Куарон продължава да работи на високо ниво и триумфира с пост-апокалиптичния спектакъл “Децата на хората”, влязъл дълбоко в колективното киноманско въображение и повлиял много на визуалния език на киното в последните 10 години. Преди пет лета той спечели две награди “Оскар” за технически изумителния си космически трилър “Гравитация”. Куарон има общо шест номинации за наградата на Американската кино академия и над 200 други награди и номинации. На 56 години, той е един от най-награждаваните и уважавани режисьори на своето поколение и често попада в класациите за най-талантливи и влиятелни хора в съвременното кино.

С “Гравитация” той става първия мексикански творец със статуетка “Оскар” за режисура и отваря широко врата за последвалата “мексиканска вълна”, персонифицирана от Алехандро Гонзалес-Иняриту и Гийермо дел Торо.

Куарон е роден в Мексико Сити. Баща му Алфредо е ядрен физик, който дълги е работил към ООН. Има двама братя – Карлос, който също започва да се занимава с кино и Алфредо, избрал професионален път в областта на опазването на биологическото разнообразие. Младият Алфонсо учи философия и кино като студент в Мексико. Там той среща оператора Емануел Любецки, с който съзават дебютния си късометражен филм “Отмъщението е мое”. По-късно Куарон снима секс-комедията Solo con Tu Pareja и демонстрира солиден режисьорски потенциал. Филмът става хит в Мексико, а репутацията на Алфонсо стига до САЩ. Сидни Полак го кани да режисира епизод от тв сериала “Паднали ангели”. В средата на 90-те той прави “Малката принцеса” и “Големите надежди”. В началото на новия век се връща в Мексико и създава модерната класика “И твойта майка също” с Гаел Гарсия Бернал, Диего Луна и Марибел Верду. Този филми превръща Куарон в нещо като рок звезда на режисьорската професия. Той получава номинация за “Оскар” за сценарий и тонове овации от критици и зрители за начина, по който пресъздава контрастния социален пейзаж в Мексико през погледа на тримата си главни персонажи – двама обсебени от секса тийнейджъри и жена, изправена пред най-тежкото изпитане в живота си.

Куарон прави собствена филмова компания, която подкрепя много испаноезични проекти. Пред 2013-а продуцира Believe – научно-фантастична приключенска поредица. На следващата година попада в класацията на “Тайм” за “100-те най-влиятелни хора в света”.

През 2015-а Куарон е Президент на журито на 72-ото издание на фестивала в Кан. Днес Алфонсо Куарон живее в Лондон. Има три деца от две жени и спазва вегетарианска диета.

Най-новият му проект е все още неозаглавен и ще бъде в партньорство с носителя на “Оскар” Кейси Афлек. Какъвто и да е сюжета е ясно, че произведението ще получи огромно внимание. Вече всеки филм на Куарон става събитие.

 

Снима и филм за “Хари Потър”

Алфонсо Куарон е известен като автор със строго индивидуален подход и безкомпромисна визия, но той успя да се докаже и във възможно най-голямата, скъпа и престижна студийно-корпоративна, блокбастър поредица - “Хари Потър”. През 2004-а година Куарон режисира третия филм от сагата - “Хари Потър и затворникът от Азкабан”. Филмът прави близо 800 милиона долара от продажба на билети в целия свят и става глобален хит. И до днес се смята, че това е един от най-качествените представители на фентъзи жанра, а критическият консенсус е, че режисурата на Куарон “прави разликата” с останалите филми от поредицата за очилатия белязан магьосник Хари Потър.

 

За него

Малко хора имат такъв талант за филмова магия

Познавам Куарон от години, работил съм с него по “Децата на хората” и съм извънредно впечатлен от неговите способности. Малко хора имат такъв талант за филмова магия. Той е виртуоз на визуалния език и разполага с невероятно умение да съчетава изразните средства, за да постигне внушителна екранна естетика. Всички хора говорят за почти невъзможните дълги кадри в “Децата на хората”. Е, аз участвах в тях и знам колко е трудно да се постигне подобен резултат. Куарон е един от малцината съвременни режисьори, способни да оркестрират подобен сложен визуален спектакъл.

Клайв Оуен, актьор

 

Направи невъзможни неща в „Гравитация“

Алфонсо притежава неизчерпаемо въображение и работната етика да създаде шантавите и невъобразими неща, които съзнанието му ражда. В “Гравитация” той направи невъзможни неща. Филмът ще си остане едно от най-лудите ми преживявания. Нямах представа какво ще се получи, но когато седнах в салона и видях завършения продукт почти не повярвах на очите си. Толкова изумително визуално приключение. Мисля, че напълно си заслужи наградата “Оскар” за режисура. Винаги бих работила с него отново.

Сандра Бълок, актриса

 

Един от модерните гиганти на киното

Алфонсо е превъзходен майстор на изкуството на светлината и сянката. Той движи камерата като поет и създава незабравими картини. Неговите филми са извор на вдъхновение. Той несъмнено е един от модерните гиганти на киното. Имах честта, удоволствието и привилегията да работя с него по адаптацията му на “Големите надежди” на Дикенс в средата на 90-те години на миналия век. Тогава Куарон не беше особено познат на публиката в САЩ, а аз бях сигурен, че скоро ще стане един от най-успешните филмови творци. Така и стана.

Итън Хоук, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети