Американският дипломат Джеймс Рубин: Украйна трябва да разкрие тежките истини от бойното поле

„Украйна трябва да разкрие тежките истини от бойното поле. Понякога украинското правителство може да се съпротивлява на вида свобода на информацията, който е нормален за нас“, каза Джеймс Рубин от Държавния департамент в подкаст за Politico.

Съветът идва на фона на засилване на боевете на фона на руските успехи в ключови области и намаляващия международен фокус върху конфликта.

Джеймс Рубин ръководи Центъра за глобално ангажиране на Държавния департамент на САЩ, който се занимава с усилията за пропаганда и дезинформация на враждебни държави и други участници, насочени срещу Америка и нейните съюзници по света.

„Някои дни военни репортери съобщават за неща, които не са непременно в интерес на Володимир Зеленски“, продължи той. 
„Но в една демокрация, в която се надяваме и все повече виждаме, че Украйна се превръща... те могат да разберат, че да имаш военни репортери, които отразяват войната, дори и понякога да има лоши новини, е много по-добър живот от контролираната среда, която Русия е поставила на всички свои хора.”

Докато украински и западни журналисти настояваха за по-голям достъп до фронтовите линии, властите в Киев ограничиха репортажите от чувствителните зони в конфликта и отрекоха по-силна роля на държавното излъчване на основание, че ограниченията служат за задушаване на руските кампании за дезинформация.

Рубин обаче предположи, че по-добрият достъп ще засили спешната нужда на Украйна за повече помощ от нейните съюзници. Той добави, че въпреки че страната се „движи в правилната посока“, тя все още не е „напълно развита демокрация“ – с някои неблагоприятни последици за потока от информация.

Рубин, бивш говорител на Държавния департамент, съветваше топ дипломата Мадлин Олбрайт по време на конфликта в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, а също така съветваше настоящия президент Джо Байдън относно външната политика по време на престоя му в Сената.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка