Ананиев обеща 1150 лева стартова заплата за лекари (обзор)

Частните болници привличат кадри с двойни възнаграждения

Здравеопазването ще е с 6,5 млрд. ресурс, каза финансовият министър

Сестрите започват работа със 700 лева, а младите доктори - с около 1000 лева

Стартовата заплата на младите лекари от 2021 година да стане 1150 лева, а тази на медицинските сестри - 950 лева. С тези цифри се ангажира финансовият министър Кирил Ананиев, като отбеляза, че “това е една трайна политика, която провежда правителството - всяка година се увеличава значително средствата в здравния сектор”.

Проверка на “Труд” установи, в момента началното сестринско възнаграждение е с около 50 лева по-високо от минималната работна заплата или 700 лева, а младите доктори започват с около 1000 лева. Масово в страната разликата между стартовите възнаграждения на медицинските сестри са от 200 до 350 лева според това, дали са в държавна или в частна болница. Разликата в стартовото заплащане на лекарите пък е 350-400 лева.
Лекарите-специализанти започват работа в частни болници на Пловдив срещу поне 2 минимални работни заплати. В държавните заведения стартовите заплати са с около 200 лв. по-ниски и лекарите на практика работят срещу 800 лв. чисто в началото на кариерата си.

Средната брутна работна заплата в общинските болници във Великотърновска област е близо 1000 лева. В областната болница в старата столица възнагражденията са по-високи. Средната основна заплата на медицинските сестри е 670 лева, а брутната 1200 лева. Има и допълнителни пера като клас, извънреден труд, допълнително материално стимулиране. Средната брутна заплата при лекарите е от порядъка на 2200 лева. Възнагражденията в частните здравни заведения са по-високи като на медицинските сестри стартовите заплати са от 1800-2000 лева, а за лекарите от 2500-3000 лева.

В Бургас сестра в държавната болница, а на лекар - 980 лева, без специалност.

Двойна е разликата за хората в бели престилки в Благоевград - в държавната болница медицинските сестри започват с около 750 лева, а лекарите без стаж почват от 800 лева, а в частния сектор - сумите са умножени по две. В МБАЛ - Шумен най-ниската основна заплата на сестра е 800 лв. При лекарите няма заплата под 1000 лева. “Основно увеличението в бюджета отива за увеличение на заплатите на медицински и немедицински персонал”, заяви още министър Ананиев пред Нова телевизия. Той бе категоричен, че за първи път здравеопазването ще има над 6 млрд., т. е. 6,5 млрд. ресурс, което означава увеличение около 780 млн. лв. “Това е близо 12 процента повече, вътре е увеличението на заплатите на хората, които са на първа линия, вътре са предвидени необходимите средства за нормалното функциониране, осигуряване с всички предпазни средства - дезинфектанти”, заяви още Ананиев.

 

Д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, пред “Труд”:

Настояваме за правилото 1:2:3 и 20-30 процента увеличение 

Ние отдавна настояваме за увеличение на трудовите възнагражденията в здравеопазването, но от порядъка на 20-30 процента. Изпратили сме предложенията си до министерството на здравеопазването и до работодателските организации. На 11 ноември ще направим анонс за новите искани относно заплатите.

Числата, които споменава министър Ананиев, са и сега съществуващите. Ние ще поискаме значителното им увеличение. Отдавна настояваме за въвеждане на правилото 1:2:3 и ще тръгнем отново от него. Това означава две минимални заплати за сестра и три минимални заплати за лекар като стартови възнаграждения. Това ще поставим на масата на преговорите. Трябва да има значително увеличение на заплатите, особено в тази епидемична обстановка. Не може да има такова ниво на заплатите в здравеопазването. Абсурд е инфекционист в болница да получава 850 лева. Има здравни заведения, които са поставени на колене. Дошло е време за радикални промени в здравеопазването, а не 10-15 болници в страната да консумират 2-3 от бюджета за здраве.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве