Анегрет Крамп-Каренбауер - Победата на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер (56 г.) е новата председателка на германския Християндемократически съюз (ХДС). Тя бе избрана миналия петък на партиен конгрес, като се наложи срещу двама свои конкуренти за поста - Фридрих Мерц (63 г.) и Йенс Шпан (38 г.). Първият е бивш политик от редиците на ХДС, сега консултант на световни финансови групировки.

Бизнес кариерата на Мерц донесе негативи в надпреварата за заместник на Меркел начело на ХДС. Човек с официално обявен годишен доход от 1 млн. евро трудно би разбрал проблемите на широки слоеве от населението. Шпан пък е министър на здравеопазването в сегашния кабинет на Меркел. Миналата година той сключи еднополов брак с любимия си мъж Даниел Функе, което консервативните християндемократи не приемат за нормално.

И така победителка в надпреварата за наследник на Меркел начело на ХДС се оказа Анегрет Крамп-Каренбауер. Поради необичайно трудното й за произнасяне име дори за германците, я наричат АКК.

Мнозина заговориха за една “мини-Меркел”. Изборът на Крамп-Каренбауер за лидер на ХДС е последната победа на Ангела Меркел. Самата тя през октомври т. г. изненадващо обяви, че след 18 години на поста няма да се кандидатира за пореден мандат начело на ХДС с убеждението, че един политик трябва да изпълнява задълженията си с чест и да се оттегли с чест. Публична тайна е, че Меркел залагаше на Крамп-Каренбауер да я наследи на партийния пост, но никога не го обяви. Обратното - видният хриситяндемократ и председател на германския парламент (Бундестага) Волфганг Шойбле открито подкрепи кандидатурата на Фридрих Мерц и не само той. Повече изненадващо, отколкото очаквано, победителка на вота се оказа Анегрет Крамп-Каренбауер. Победата е колкото за нея, толкова и за Меркел, която преди 9 г. съзря в лицето на Мерц заплаха за собственото си партийно лидерство и го принуди да се оттегли от политиката.

Крамп-Каренбауер, която от години е във властта на родната й федерална провинция Заарланд, през февруари т. г. изненадващо се оттегли от премиерския пост в столицата на Заарланд Заарбрюкен, за да стане генерална секретарка на ХДС, за каквато беше избрана на извънреден конгрес на 26 февруари с внушителните 98,87 на сто. Тогавашният титуляр Петер Таубер се оттегли поради тежко заболяване. Оттогава малко известната в Германия АКК започна да печели популярност с умерения си тон, точен изказ и деловитост.

Тя се ражда през 1962 г. във Фьолклинген, федерална провинция Заарланд в семейство с 6 деца. Бащата е учител, майката - домакиня. От 1986 до 1990 г. следва в Трир и Заарбрюкен политически и правни науки. През 1984 г. се омъжва за минния инженер Хелмут Каренбауер.

Още като гимназистка през 1981 г. Анегрет Крамп встъпва в младежката организация на ХДС. От 1985 до 1988 г. е в нейното ръководство. На 1 март 1998 г. става депутатка в Бундестага, но в края на годината го напуска, за да се посвети на политиката в родната си провинция. От 1999 г. до февруари т.г. е депутатка в местния парламент на Заарбрюкен - Ландтага.

Политическата й кариера в Заарланд е завидна. От 2000 до 2004 г. е вътрешна министърка, запазва поста си и през следващия правителствен мандат. През 2007 г. е начело на Министерството на образованието и културата. През 2011 г. е избрана за министър-председателка на Заарланд, оглавява и регионалната структура на ХДС - първата жена на двата поста в провинцията. Запазва ги до февруари т. г., когато се кандидатира за генерална секретарка на ХДС.

Анегрет Крамп-Каренбауер е известна с прагматичния си стил на управление и умерен говор. Тя никога не изпуска нервите си. Не е попадала на прицела на критични публикации. Привърженичка е на управленския стил на Ангела Меркел, застана и зад миграционната политика на канцлерката. За разлика от нея обаче консервативната католичка АКК се обяви против равнополовите бракове, като предупреди, че както е тръгнало, можело и кръвосмешението да бъде узаконено. Противопостави се и на двойното гражданство на живеещите в Германия турци.

Откакто през 1981 г. встъпила в редиците на ХДС, никога не си е представяла, че този момент ще настъпи. Навремето е била впечатлена от партията на Хелмут Кол, водила неотклонен курс за единението на страната и Европа. Решила е, че това е нейната партия, така е и досега.

Ангела Меркел обяви, че е решена да изкара мандата си на канцлерка, но през 2021 г. няма да се кандидатира за 5-ти пореден мандат, нито за депутат. Крамп-Каренбауер е с големи шансове да е следващата канцлерка. Дали и на този пост ще наследи Меркел, е рано да се каже.

 

Съпругът Каренбауер: Хелмут пак сам у дома

През 1984 г. Анегрет Крамп се омъжва за минния инженер Хелмут Каренбауер, от брака се раждат двама сина и дъщеря. Докато Анегрет гради политическа кариера, съпругът й напуска работа и се грижи за децата.

Хелмут Каренбауер беше на конгреса на ХДС като гост. След избора на съпругата му за партийна лидерка той заяви пред тв камерите: “Впечатлен съм и съм крайно щастлив. Толкова много й го желаех, дори това да означава: “Хелмут пак сам у дома”. За личния живот на новата лидерка на ХДС не се знае почти нищо. В социалните медии не споделя и дума за живота си извън политиката. Единствено в интервю за в. “Ди Велт” леко открехна вратата: “Увличам се по спорта, танците и музиката. Освен това чета много.”

 

За нея

Предлагам й сътрудничество

Най-сърдечни благопожелания, АКК! Вие поемате по проправен велик път. Сега на дневен ред е решаването на проблеми - гарантиране на сигурни пенсии, оценяване труда на хората, укрепване на единството в Европа. Предлагам Ви добро сътрудничество.

Андреа Налес, лидерка на Германската социалдемократическа партия, коалиционен партньор на ХДС в правителството на Меркел

 

Задачата е сплотяване на редиците на ХДС

Задачата сега е ХДС да сплоти редиците си. По време на партийния конгрес мнозинството се обяви за друга стратегия, но в крайна сметка избра статуквото.

Кристиан Линднер, лидер на Свободната демократическа партия

 

По-добре от Мерц

Все пак е добре, че ХДС не избра крупния финансов консултант Мерц. Но пък Крамп-Каренбауер е за курса “да продължаваме, както е било”. И под нейно лидерство социален обрат с ХДС не е възможен.

Сара Вагенкнехт, шефка на парламентарната фракция на крайната левица Ди Линке

 

Няма да коригира бежанската политика на Меркел

Госпожа Крамп-Каренбауер е продължението на Меркел. Тя я подкрепи при политиката спрямо бежанците и никога няма да я коригира.

Александър Гауланд, лидер на евроскептичната и ксенофобска партия “Алтернатива за Германия”

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети