Анкара: Нашата част от "Турски поток" ще е готова до края на годината

Работата по двете тръби на „Турски поток“ ще бъде завършена до края на годината, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, предава БГНЕС.

"Ако е рекъл Бог, ако всичко върви добре, ние ще завършим проекта до края на годината", каза той пред репортери след срещата си с техническия екип на строителната площадка на проекта „Турски поток“ в Кърклалери, северозападна Турция.

„Турски поток“ ще има капацитет да транзитира 31,5 милиарда кубически метра газ всяка година, което е равно на потреблението на енергия на 15 милиона домове в Турция.

Проектът се състои от две линии през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет 15,75 млрд. куб. м, а втората линия ще обслужва Европа. Всеки тръбопровод е с дължина 930 километра и е положен на дълбочина, достигаща 2 200 метра. И двете линии на „Турски поток“ ще излязат на брега при приемащия терминал в Киикьой на черноморския бряг, отбеляза министърът.

"Свързваме „Турски поток 1“ с главната национална газоразпределителна мрежа на Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), турската държавна компания за търговия с нефт и газ.

Втората линия ще бъде прехвърлена в Европа при Малкочлар на българската граница, на разстояние 142 километра “, обясни министърът.

Коментари

Задължително поле