Антони Тренчев ще съди България за милиард долара, но първо да заведе дела за 8 млрд. срещу САЩ

В неделя вечер в домовете си мнозина от българите станаха свидетели на истерична пиар кампания от страна на обвиняемия съсобственик на криптопирамидата NEXO Антони Тренчев. Някогашният реформаторски депутат "блесна" почти едновременно в ефира на БТВ и Нова, превърнали се отново в рупор за война срещу държавата от страна на поредния беглец от правосъдие. 

На какво станахме свидетели в неделната вечер?

На наглост, на високомерие и на арогантност по адрес на тези, които желаят законите да важат еднакво за всички и да има върховенство на правото. Впрочем това поведение не е новост. По същия начин се държи и проваленият бивш премиер Кирил Петков. Той газеше Конституцията без да му мигне окото, после пък си организира платени публикации в чужди издания, на които се хвали как е нарушавал законите в качеството му на министър-председател.
Какво очаквате от Тренчев? Какво да прави? 

Ами очевидно е изгонен от САЩ (никой не е казал, че е виновен - има разследване, проверява се), но ако си невинен - отиваш в съда и го доказваш, а не обикаляш медиите. В България, обаче, е така - имаш страшно много пари, можеш да си купиш цели партии и парламентарни групи. Плюеш, даваш охотно дълги и напоителни интервюта без грам критичност от страна на журналистите. 

И все пак - ако той ще съди България, защото държавното обвинение му е попречило, то кога ще заведе дела срещу осем американски прокуратури за 8 милиарда долара общо? Нали е над нещата и не му пука. Какво се занимава с аналоговата по негови думи България, нека „удари“ дигитален Ню Йорк. Оттам започват бедите на NEXO, а не от София.
Значи може в Америка да мълчиш, да се изнасяш от пазара, а тук си организираш агресивните телевизионни кампании и се правиш на мъченик. Слушали сме ги тези - Василев, Божков, Бобокови... 

Ако трябва да сме сериозни - случилото се в неделя е изключително лош знак. Става дума за отчетлива илюстрация на една отслабена страна, в която няма респект и уважение към държавността, няма институции. Но нали това беше целта на цялата схема в последните десетилетия - България да си разбие институциите. 
Става дума и за поредната проява на наведена журналистика. Правилно водещият на БТВ попита Тренчев къде се намира, как функционира NEXO? Но замълча, когато интервюираният недоволно му се скара и обясни, че това не са правилните и важни теми, има други. 

Антони Тренчев като Цветан Василев и Ружа Игнатова

Но каква е разликата между Антони Тренчев и Цветан Василев? Много просто - единият е в Белград, а другият из топлите страни. За Ружа Игнатова няма да отваряме дума, тя е далеч по-хитра - харчи си парите и не обикаля медиите. 
Но пак да попитаме - след като на Тренчев не му дреме за България, живее навън, както многократно се похвали, защо не говори за щатските телевизии, защо не заплашва американските прокурори и лично Латиша Джеймс? Тук смел, а там е по-нисък от тревата.

А в Америка не спират да удрят криптофараоните. Пресен е примерът със Сам Банкман-Фрийд, горд собственик на замразени активи за 700 милиона долара. У нас, обаче, търпим бегълци от правосъдие да ни се карат от екрана, да менторстват, да назидават и да се заканват. 

Така както търпяхме и през бандитския Преход. Точно както правилно отбеляза и самият Тренчев. Само, че той е продукт на точно тези години и е част от проблема, а не неговото решение. 
Ключът от бараката е ясен - няма да открием топлата вода, ако кажем, че България наистина има остра нужда от върховенство на правото, от равно третиране на всички пред закона. За целта прокуратурата трябва да продължава по същия начин. А че засегнатите милиарди ще пищят, е повече от ясно.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари