Ан Маклейн - Обратна тяга

Когато двама се обичат, разстоянието не е от значение, а когато се ревнуват - още по-малко. Това важи дори и да си на небето, в нелетателния смисъл на израза. НАСА разследва инцидент, който може да се окаже първото престъпление, извършено в Космоса - незаконно влизане в чужда банкова сметка от борда на Международната космическа станция. Американската астронавтка Ан Маклейн признава, че докато е била в орбита, е влязла в банковата сметка на еднополовата си съпруга, с която се намират в процес на развод.

Историята започва да се разплита някъде през април, а скандалът да клокочи през юни, когато Родител №1 е в Космоса, а Родител №2 страда на Земята. Съмър, която е бивш офицер от разузнаването на ВВС на САЩ, вече се е преместила в Канзас. Тя е в дълбоките мръсни води на раздялата и още повече в спор на живот и смърт за попечителството на сина. Там пак е сложно, защото и двамата са родители, но Съмър някак си е по-родител, защото е родила момченцето и изведнъж се е сетила, че това има значение. Какъв родител е Родител №1, след като реално ДНК-бащата е някой напръчен либерал, който обикаля банките на инвитро клиниките, подлуден от кампания “Не прахосвай семето, дари материал!” или “Живот на една ръка разстояние”.

В сянката на подобни мисли и вътрешен диалог на висок тон, Съмър дълго време не разбира какво става около нея. Държи Маклейн под око, ако нощем е ясно времето. Един ден обаче тя, шокирана от прозрението, че Родител №1, който се разхожда из Космоса с гаечен ключ и поялник, знае прекалено много неща за потребителското поведение на Родител №2. Каква кола ще си купи, може ли да си го позволи? Като бивш разузнавач (ка), Съмър наема услугите на частно ченге, за да се стигне до разкритията. Съмър Уордън подава жалба във Федералната търговска комисия и в инспектората на НАСА за несанкциониран достъп и кражба на лични данни.

След като “Ню Йорк таймс” надуши случката, скандалът се разрастна със страшна сила, защото хем си е скандал, хем е пикантен, но най-вече е прецедент. Маклейн се завърна на земята на 24 юни с космическия кораб “Союз МС-11” и започна с обясненията. Астронавтката не смята, че е извършила престъпление, съобщава “Ню Йорк таймс”. Според адвоката є тя просто е искала да се убеди, че няма проблеми със семейния бюджет и парите са достатъчни за плащане на сметките и грижите за сина, когото семейната двойка отглежда.

Всички медии в САЩ и далеч извън страната следят с интерес казуса, защото това е прецедент. За първи път ще има разследване за престъпление, извършено от Космоса.

Маклейн трябваше да бъде част от първия в света изцяло женски (каквото и да значи това в нейния случай) екип, който да излезе в Космоса, но мисията се отложи. За сметка на това може да бъде сигурна, че ще остане в историята пак като номер едно, но в различен контекст.

Ан е родена в Спокан, Вашингтон, където и израства. Мечтае да стане астронавт, когато е била по-мъничка дори и от сина си и цял живот преследва мечтата си. През 1997 г. завършва гимназията в родния си град, а след това и Военната академия на САЩ, Уест Пойнт, където получава бакалавърска степен по машиностроене. През 2002 г. е произведена в офицер от американската армия. Машиностроенето е много земна дейност и тя решава да го изведе на друго ниво. Приемат я в Университета в Бат, където се дипломира като магистър по аерокосмическо инженерство през 2004 г., както и Университета в Бристол, където получава магистърска степен по международни отношения през 2005 г. И двете магистърски степени са завършени чрез стипендия “Маршал”. Нейният труд по аеродинамика на делта крилете е публикуван по-късно от Американския институт по аеронавтика и космонавтика.

Ан пътува до Африка в продължение на осем седмици с операция “Crossroads Africa”, работеща по строителен проект в Уганда. Изобщо мъжко момиче. Харесва и тренира типично мъжки спортове. Маклейн е запалена ръгбистка. Има блестяща кариера като спортист, като е била в националния отбор по ръгби на САЩ, известен като “Женските орли”. Заради ангажиментите си към защита на световната демокрация, тя прекъсва кариерата си и пропуска участие в Световната купа по ръгби за жени през 2006 г., но продължава да играе в първенството, докато не я пращат на мисия в Ирак и така слага точка на ръгбито.

Кариерата є в армията е впечатляваща. Подполковник Макклайн e старши пилот с повече от 2000 летателни часа с 20 различни машини като C-12 Huron (King Air), UH-60 Blackhawk и UH-72 Lakota. Тя е квалифициран инструктор за OH-58D Kiowa Warrior.

Така в крайна сметка се оказва, че Ан Маклейн може да се справи с всичко, освен с личния си живот.

Макар и на снимките да изглежда по-нежната от двете в бившото вече семейство, Съмър обяснява, че разпадът на връзката започва, след като Ан я нападнала. От цялата дандания накрая ще останат само разбити сърца, най-вече на хлапето. НАСА гордо публикува снимка на астронавтиката с щастливото момченце, но след скандала, свенливо я скри. Съмър скри също сина от другия родител.

 

Космическо селфи

На 22 март 2019 г. Маклейн и Ник Хейг правят пръвата си звездна разходка за инсталиране на адаптерни панели. Разходката продължава 6 часа и 39 минути. Двамата успяват през това време да отстранят и отломки от модула Unity при подготовката за пристигането на Cygnus NG-11 през април. Маклейн си прави селфи по време на първата си космическа разходка - Експедиция 59 EVA 1, на 22 март 2019 г. Тя трябваше да направи втора разходка с Кристина Кох на 29 март, и да влезе в историята на НАСА като първата изцяло женска мисия в открития космос. Уви, на хомосексуалната астронавтка є се налага пак да излиза на разходка с мъж - колегата Сен Жак. Това става на 8 април т. г.

 

За нея

Стана авторитарна и властна

Нещата започнаха да се влошават, когато Ан започна да става прекалено авторитарна и властна. Тя взе да настоява да осинови Бригс, но аз имах съмнения, дали това се налага. Защо ли? Защото това, в което се беше превърнала към края на връзката ни, не е жената, за която се ожених. Съжалявам. В момента просто се боря, за да запазя сина си.

Съмър Уордън, бивша съпруга

 

Имам вяра в нея

В орбита животът ти зависи от човека до теб. Имам пълна вяра в колегата си Ан Маклейн. Когато си в открития космос трябва да можеш да разчиташ на човека до себе си, както аз разчитах на Ан по време на нашата космическа разходка. Тя е сериозен човек. Съжалявам, че не можа да излезе на първата женска космическа експедиция, заради това, че нямаше втори достатъчно малък скафандър за нея. Такива пропуски не бива да има в бъдеще.

Астронавтът Ник Хейг

 

Познаваме се от години

С Ан израснахме като професионалисти. От самото начало сме заедно. Спомням си първия ден в НАСА. С нея си говорехме как ли ще е, като ни изпратят в космоса. И ето ни сега, години след това, заедно в орбита. Дори трябваше да излезем на първата женска космическа разходка двете. Вече ние обучаваме младите астронавти - казваме им какво да очакват и т.н. Да сме заедно в космоса, не само двете, но и с останалия екипаж, това е уникално - най-хубавата работа на света.

Астронавтът Кристина Кох

Коментари

Задължително поле