На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

Армията ни – евтина, но ефикасна? И оперативно съвместима, иска премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов иска нашите военни да са по-добри от американските, но и по-евтини.

След като преди дни наблюдава многонационалното учение “PLATINUM LION -2018” на полигон “Ново село”, министър-председателят Бойко Борисов си каза какви самолети, кораби и бойни машини иска. Те да са евтини, ефикасни и оперативно съвместими с армиите от нашия регион. И за цивилния гражданин е горе-долу ясно какви изтребители, например, имат или предстои да си купят комшиите от север, юг и запад, които са членове на НАТО. Хърватия и Румъния, например се въоръжават с F-16.

Чест прави на премиера, че няколко пъти подчерта важността на становището на военната експертиза по избора на фирмите, от които бихме могли да закупим определена бойна техника. По-нататък той беше достатъчно откровен, за да каже какъв ще е пътят, след като офицерите, по неговите думи, са си казали мнението и комисиите са направили класирането: “Тогава на политическо ниво ще седнем дали с президента Тръмп или с друг производител и ние, съответно, ще търсим стратегическото партньорство.” И помоли аташето по отбрана към Посолството на САЩ в България полковник Шанън Джонсън също да помага. Така че долу-горе нещата се изясняват. Откритостта и прозрачността са налице. Дано и занапред да продължава така.

Ако по аналогия на казаното за трите проекта приемем, че Българската армия трябва да бъде евтина, ефикасна и оперативно съвместима, променяме мотото на всички досегашни реформи без, разбира се, да виждаме кой знае каква разлика. От години се борим да имаме малка, модерна и добре въоръжена армия. Първото отдавна го постигнахме и както вървят нещата ще става все по-малка. С новото мото също сме добре. Първата цел е постигната. Армията ни е евтина и ще продължава да е такава. За другите две цели ще почакаме. По думите на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, казани пак на това учение, до края на годината може да имаме договори за един или два от трите проекта, гласувани в Народното събрание. Това може да означава и друго – два от трите да останат за следващата година, което пак, според спомената военна експертиза, изобщо не е добре.

Това, че армията ни е евтина се вижда и от приетия Национален план за повишаване разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г. Ще ни трябват още седем години, за да постигнем оптималното съотношение 60:20:20 между разходите за личен състав, текуща издръжка и капиталовите разходи. Нещо повече, този документ предвижда увеличаване на дела на средствата за текуща издръжка едва през 2023 г. А това са пари, както се посочва също в този план, за осигуряване подготовката на въоръжените сили, съгласно стандартите на НАТО, както и участието на формирования от въоръжените сили в операции и мисии на НАТО и ЕС зад граница. Т.е. пак става дума за оперативна съвместимост или по-простичко казано, за повече учения, но без нужните пари. Приемайки плана в началото на годината правителството обяснява тази ситуация, с признанието, че “фокусът на усилията е насочен към реализация на мащабните приоритетни инвестиционни проекти”. Лошото е, че останалите проблеми попадат в тяхната сянка.

В потвърждение на твърдението, че армията ни е евтина е и анализът на правителството в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2017 г., който бе приет и от парламента. Там се признава достатъчно ясно, че ограниченията в бюджета на МО не са позволили на видовете Въоръжени сили да достигнат стандартите на НАТО за подготовка. Несъответствието между необходимите и разполагаемите финансови средства е довело за поредна година до препланиране придобиването на способности и до компромиси в качеството на окомплектоване на декларираните формирования, изпълнението на поетите съюзни ангажименти и увеличаване на дефицита от необходимите отбранителни способности.

Изводът съвсем не е празничен. От него става ясно, че наличното финансиране не осигурява пълноценно изпълнението на мисиите на въоръжените сили. За поредна година не са изцяло осигурени необходимите финансови средства за горива и отново се разчита на икономии в бюджета. Средствата за издръжка не са осигурили в пълен обем поддръжката и ремонта на инфраструктурата, въоръжението, автомобилната и специална техника, оборудването, машините и съоръженията. Поддържането на изградените способности е било силно затруднено и се характеризирало с постоянно препланиране на предоставените ресурси по приоритети. Т.е. армията ни харчи много по-малко от необходимото, за да бъде ефикасна и оперативно съвместима. И едно учение, което постига целите си, благодарение най-вече на професионализма и лоялността на командирския състав, не бива да ни заблуждава, че даваме много на армията.

Премиерът може и да е прав, но много често евтиното излиза скъпо. Особено, когато го обосновем със стратегически политически решения. Да купиш евтина бойна техника, означава да продължаваш да вървиш на крачки, след тези, които са я ползвали. И никога да не ги стигнеш. Освен, ако не разчиташ други да ти свършат работата. Тогава тезата за евтиното е оправдана донякъде, но само до някога.

 

Албания е преди нас

Най-евтино, по данни от преди две години, на глава от населението излиза армията на Албания, следвана от тези на България, Унгария и Румъния. Ние харчим по 89 долара за отбрана на глава от населението. Във Великобритания стигат до 1000, гонят я Германия, Гърция, Франция и Холандия. Достa по-напред е Норвегия, за САЩ не говорим. Така че каквото и да говорят някои политици, особено в парламента, армията ни си е евтина. Остава да мислим за ефикасността и съвместимостта.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Армията ни-еФтина,ноооооо за сметка на това е ефикасна! Това ми звучи като труженичка на Околовръстното или като цианкалий-еФтин и ефикасен. Действа за секунди.

  2. Vse edno pajarnikarite da gasqt pojarite evtino s kofi voda..nali ot tova razbira premiera ? A sega i ot samoleti razbira ve4e.. i fondove

  3. Баце защо не въоръжи населението. Хем ще има непристъпна крепост, хем ще се лиши от „битова “ престъпност, хем от мутри, хем от нагли корупционери.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.