Асен Василев и Иво Мирчев – слоновете в стъкларския магазин на американската дипломация

В петък - служебният финансов министър Асен Василев, в понеделник - депутатът от „Демократична България“ Иво Мирчев, демонстрираха сериозни познания за случващото се из коридорите на Министерството на финансите на САЩ във Вашингтон. Без да посочват източник на сведенията си, достатъчно самонадеяно Василев в парламента, а Мирчев в интервю обявиха, че скоро Съединените щати щели да обявят още български граждани, които ще се сдобият със санкции по глобалния закон „Магнитски“. Всъщност тази информация витае в публичното пространство още от началото на месец юни, когато САЩ санкционираха шест български физически лица и свързани с тях десетки търговски дружества. До момента обаче потвърждение за нови санкционирани няма.

Спекулирайки с твърденията за нови санкции по „Магнитски“, Василев и Мирчев пробват да оправдаят абсолютно незаконното и противоречащо на Конституцията решение на служебното правителство, с което родното финансово министерство обяви собствен „черен списък“ с български граждани и фирми. Синхронът в изказванията на представител на изпълнителната и на законодателната власт, разбира се, никак не е случаен. Той нагледно показва ключовата роля на олигархичния кръг „Капитал“, от една страна върху работата на служебното правителство чрез министрите на финансите, икономиката, образованието, а от друга страна – върху дейността на „Демократична България“ в парламента.

Употребявайки темата за вътрешно-политически цели, Асен Василев и Иво Мирчев пропускат обаче една съществена подробност – нанасят непоправими щети върху дейността на официални правителствени институции на САЩ. Двамата са в ролята на слонове в стъкларския магазин на американската дипломация. Неписано правило е, че ако някой си позволява да говори от името на чужда държава, то той или е упълномощен за това, или всъщност се опитва да манипулира обществото за сметка на чуждестранната институция. При всички случаи тук контрата е в Посолството на САЩ в България, представлявано от посланик Херо Мустафа.
Житейската логика изисква да се уточни – Василев, Мирчев и кръгът „Капитал“ ли са източниците, които американското финансово министерство ползва за изготвянето на докладите по закона „Магнитски“. Защото, ако това е така, то достоверността на информацията определено подлежи на сериозни съмнения. От което следва, че под съмнение трябва да се гледа и на мотивите, по които преди два месеца и половина САЩ обявиха шестима българи за санкционирани по „Магнитски“. Всъщност, още тогава един от тях – Делян Пеевски обяви, че неверните твърдения по негов адрес са с български източници.

За това, че Асен Василев и Иво Мирчев влизат в ролята на клеветящи, едва ли ще ги засегне. За тях да манипулират чужди представители за случващото се у нас или за опонентите си, отдавна се е превърнало в добър начин за осигурявана на висок жизнен стандарт. Добре е, ако все пак Мирчев даде яснота и за твърдението, че новите санкционирани щели да са близки до ГЕРБ, защото по тази логика свързани с тях лица се явяват Христо Иванов (министър на правосъдието в правителство на Бойко Борисов) и Иво Прокопиев, за когото самият лидер на ГЕРБ признава, че е лобирал за назначаването на министри.

Ако разпространяваните от Василев и Мирчев „опорни точки“ със строго конфиденциална информация се потвърдят, ще значи, че е допуснат теч на информация от американското посолство у нас. Ако пък се окажат лъжа, това злепоставя официалните власти на САЩ, защото биват използвани за шантаж и изнудване срещу политически опоненти и икономически конкуренти. Заради това от изявите на Василев и Мирчев най-недоволна със сигурност е Нейно Превъзходителство Херо Мустафа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари