АI преориентира кантдидат-студентите към южни държави

Половината от завършилите се връщат у нас, но работят в чужди фирми.

Нидерландия и Италия са сред фаворитите

Специалности с изкуствен интелект примамват български младежи

Интересът към обучение в чужбина се преориентира все повече към южни държави, заради предпочитанията на кандидат-студентите към специалности с изкуствен интелект. Нидерландия е пък най-желаната дестинация, защото с излизането си от Европейския съюз Великобритания вдигна таксите. Сериозна група се насочват и към Италия. Тенденцията отчитат от образователния консултант “Интеграл”, който взе участие в 20-тото издание на изложението “Световно образование”, което се проведе в Пловдив.

Испания е другата дестинация, която привлича предимно с частни университети, като сред водещите градове са Барселона и Мадрид. Интересите на кандидат-студентите са към частните университети там, предпочитайки по-динамично и по-интересно обучение, а не стандартна бизнес администрация, уточняват още консултантите. Причина е и че там може да се изкара една година или един семестър в кампуса на университета, после в Дубай или в Мадрид, Женева или Берлин.

Колебаещите се дали да останат в България или да заминат кандитат-студенти, най-често се насочват към Кипър и Гърция.

Наплив се наблюдава и към Австрия и Германия, казват консултантите. Според тях 50% от завършилите в чужбина се връщат у нас, но работят в чужди фирми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование