Байдън е вече с 8% пред Тръмп

Кампанията ще е върху неуспехите на Белия дом

Бившият вицепрезидент на Барак Обама и настоящ кандидат на Демократическата партия на САЩ за опонент на Доналд Тръмп на президентските избори през ноември, Джо Байдън, вече води с 8 процента популярност пред обитателя на Белия дом сред регистрираните гласоподаватели, на фона на нарастващите критики на национално ниво за мерките прилагани от администрацията на държавния глава за овладяване на пандемията от COVID-19, сочи проучване на Ройтерс и социологическият институт ИПСОС.

Данните от допитването показват, че 41% от американците одобряват действията на Тръмп срещу разпространението на заразата, което е спад с 4 пункта спрямо подобно изследване от средата на април.

Същевременно неодобрението към държавния глава е 56 на сто, с 5 повече за същия период. Проучването показва още, че 46% от регистрираните избиратели са взели решение да подкрепят Джо Байдън на насрочените за 3 ноември президентски избори, срещу 38 на сто, които заявяват подкрепата си за Тръмп. Само преди седмица подобно проучване даваше едва 2 процента преднина за Байдън, припомня Ройтерс.

] Президентът е подложен на все по-сериозни критики, докато смъртните случаи в САЩ надхвърлиха 80 000.
Президентът е подложен на все по-сериозни критики, докато смъртните случаи в САЩ надхвърлиха 80 000.

С над 80 000 починали в резултат на COVID-19 в САЩ общественото мнение започва все повече да се обръща срещу президента, което дава неизчерпаем ресурс на опонента му по време на предстоящата кампания, която официално трябва да набере скорост през есента.

Ройтерс цитира мнението на политическия съветник на Джо Байдън, Джейк Съливан, според когото бившият вицепрезидент ще насочи основните си удари срещу Доналд Тръмп върпху отношенията му с Китай, който президентът обвинява за случващото се с коронавируса, включително неспособността на неговата администрация да овладее на ранен етап пандемията.

По отношение на външната политика Байдън ще настоява, че с изказванията и действията си, Тръмп фактически подпомага Китай, като подкопава отношенията на САЩ с традиционните им съюзници, ограничавайки ролята и влиянието на Америка в международните институции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка