Байдън избрал част от бъдещия си екип

Антъни Блинкен - дипломат от екипите на Барак Обама и Бил Клинтън, е най-вероятният бъдещ държавен секретар на САЩ.

Номинира Антъни Блинкeн за държавен секретар

Тъмнокожа дипломатка е фаворит за ООН

Официалното обявяване се очаква утре

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън вече е определил част от новия кабинет, който ще управлява страната. Демократът ще представи лично първите назначения утре, съобщи Рон Клайн, определен за бъдещ шеф на администрацията на държавния глава.

Междувременно в американски медии бяха тиражирани предположения за няколко ключови позиции. Твърди се, че новият държавен секретар на САЩ ще бъде Антъни Блинкен.

58-годишният Блинкен бе заместник държавен секретар от 2015 до 2017 г. Преди това две години бе зам.-съветник по националната сигурност, а от 2009 до 2013 г., в първия мандат на президента Барак Обама - съветник за националната сигурност на Байдън (тогава вицепрезидент). Преди изборите, които спечели Обама през 2008 г., Блинкен работеше за екипа на демократите в комисията за външни работи на Сената. След вота през 2016 г. стана един от основателите на базирана във Вашингтон консултантска компания в областта на геополитическия риск. Първите му стъпки в политиката са още през 80-те години на миналия век, когато е част от кампанията на демократа Майкъл Дукакис. Десетилетие по-късно е в екипа от помощници на президента Бил Клинтън за националната сигурност.

Бъдещият държавен секретар ще е натоварен с тежката задача да отклони САЩ от някои от политиките им в международен план от последните четири години и да изпрати сигнал на съюзниците за промяна.

Очаква се Байдън да назначи за свой помощник по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, който бе един от най-близките до Хилъри Клинтън хора в екипа є, пише Блумбърг. Съливан (43 г.) е завършил “Йейл” и е специализирал в Оксфордския университет. Известен е с това, че работи основно зад кулисите, например през 2015 г. участваше в тайните разговори за ядреното споразумение с Иран.

За посланик на САЩ в ООН Байдън е избрал Линда-Томас Грийнфилд, съобщи Ройтерс. Тъмнокожата Томас-Грийнфийлд бе помощник държавен секретар при управлението на Обама.

Коментари

Задължително поле