Балван - социалното село

Балванчани почитат Св. Иван Рилски като закрилник на селото и неговото име носят църквата, училището, старческия дом, дарителското сдружение.

На 1 септември идват гости от близо и далеч за празника на баницата

Балван е китно селище на 18 километра от Велико Търново, слави се с богата история, а през последните години се прочу с мащабна социална дейност.

„Селото е възникнало върху скала като римска крепост. Оттам носи и името си Балван, което означава камък. Районът е богат на вода и е известен с множество кладенци. През 1944 г. край Балван се развиват бойни действия между Габровско-севлиевския партизански отряд и правителствени части. Сражението е известно като Балванска битка и в памет на загиналите е издигнат паметник със същото име. В близост само на 5 километра е красивият Еменски каньон с пещери и водопад“, разказва кметът на селото Недьо Георгиев.

Управникът е категоричен, че Балван, който се населява от около 600 души, е орисан с много дадености, но това не е достатъчно, за да е привлекателно място за живеене и съхраняване на традициите. Нужни са още добро управление с любов, амбиция и хъс.

„Свети Иван Рилски е почитан като закрилник на селото. Неговото име носят училището, Домът за стари хора, Дарителското сдружение, както и църквата, която тази година чества 135 години“, изброява Недьо Георгиев.

Находчивият кмет с гордост обяснява, че наскоро селото е спечелило два проекта. От Дирекция на вероизповеданията са осигурени 5000 лева за ремонт на камбанарията, стълбището и пода на вековния храм.

Вторият проект е по ПУДООС за 10 000 лева, които ще бъдат инвестирани в парк в центъра на Балван, който ще е оборудван с беседка, две алеи, детска площадка, фитнес уреди.

Със средства по програмата „Местни инициативи“ пък ще бъде асфалтирана една улица.

„Уличната мрежа в селото не е ремонтирана от 80-те години на миналия век и вече е в окаяно състояние. Годишната субсидия на кметството е едва 7000 лева и парите не стигат за цялостно благоустройство“, казва Георгиев.

Управата на Балван обаче търси начини за облагородяването и развитието на селището. В 120-годишното читалище „Нива“ кипи активна самодейност, в която участват над 30 души. Те се изявяват във фолклорен състав, група за стари градски песни „Романтика“ и танцов състав „Надежда“. За трета поредна година на 1 септември Балван ще събере гости от близо и далеч на празника на дрипавата баница.

„Този път фестивалът ще е с международно участие с представители от сръбското село Бяла паланка. Осъществихме контакт със западните ни съседи със съдействието на бившия търговски представител в Сърбия Пламен Матеев. На 11 август група от Балван ще участва в техния празник „Дани банице“, сподели Недьо Георгиев.

Той допълва, че фестивалът е посветен на кулинарното изделие, тъй като от над 75 г. в селото развива дейност една от най-големите мелници в страната, Балван е било известно с най-вкусния хляб.

„Пътуващи по главния път София-Варна се отбиваха специално, за да си купят от топлите самуни. Лоши хора обаче преди няколко години подпалиха фурната и тя беше изпепелена при пожара. Затрит бе и поминъкът свързан с производството на прочутата бяла балванска халва“, разказва с болка бившата кметица на селото и настоящ председател на Сдружение „Св. Иван Рилски“ Благовеста Факирова.

Но пък други дейности са създадени през последните години и процъфтяват. Мелничното предприятие работи и собствениците редовно подпомагат местните обществени прояви. В Балван развиват дейност цех за медицински изделия, дървообработваща база с най-качествените пелети, стопанство с над 300 бивола, както и пункт за изкупуване на билки.

„Напоследък много хора търсят и купуват имоти в Балван за втори дом. Заселват се дори и млади семейства. Имаме детска градина с 11 деца и основно училище с 30 ученици, които са от Балван и Ново село“, казва кметът.

Най-сериозните придобивки обаче са в социалната сфера. Социални услуги в помощ на деца и възрастни, превенция на престъпността и съхранение на местните традиции са сред приоритетите на Сдружение „Св. Иван Рилски“ . Двигател на мащабните инициативи, които се развиват вече 20 години е председателят Благовеста Факирова .

„Благодарение на Сдружението, от Балван стартират множество инициативи. В селото са ремонтирани и оборудвани три сгради – общинска собственост. В тях се помещават Кризисният център за деца жертви на трафик или пострадали от насилие, Центърът за работа с деца и младежи, Етнографският музей, Полицейският участък, Домът за стари хора и Домашният социален патронаж. В старческия дом са разкрити 13 работни места за общо 20 потребители, а Домашният социален патронаж дава работа на двама жители на селото“, споделя Факирова.

Тя припомня, че през 2007 година Сдружението е спечелило проект за разкриване на центрове за работа с деца и младежи „Отвори очи“ пред Международната организация по миграция. Такива центрове са обособени в Балван, Шемшево и Ресен, а по-късно и в още 17 населени места от община Велико Търново. Същата година Сдружението е реализирало и проект „Предай по-нататък“ пред американска фондация. Предоставени са 20 заплодени юници на социално-слаби семейства от малките населени места. В продължение на пет години Сдружението реализира и проекта „С грижа за възрастните хора“, благодарение на който социално-слаби жители от великотърновските села са получавали безвъзмездно лекарства от първа необходимост. В пенсионерските клубове по населените места са предоставени апарати за кръвно налягане и глюкомери за кръвна захар.

„С доброволци от Сдружението и възпитаници от медицинския колеж във Велико Търново посещавахме села, където личният лекар ходи един път в месеца, за да мерим безплатно кръвното налягане и кръвната захар на хората“, изтъкна Благовеста Факирова. „Организацията е партньор на Съюза на пивоварите в проекта „Спортът е най-добрият начин децата да пораснат“.

„Благодарение на Съюзът на пивоварите открихме първия в страната Център за превенция и спорт. Стартирахме и проект „Млад огнеборец“, който е съвместен с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново“, сподели Факирова.

Тя посочи, че Сдружението работи изключително добре и с Областната дирекция на МВР – Велико Търново. През 2016 година съвместният проект „С грижа за възрастните хора“ е бил избран като официална номинация за участие от страна на България в конкурса на Европейската мрежа по превенция на престъпността на тема „Превенция на престъпленията срещу възрастни хора“, който се състоя преди 2 г. в Братислава, Словакия. Проектът получил грамота, сертификат и право да бъде качен на сайта на Европейската мрежа по превенция на престъпността като проект с голямо обществено значение. Разработката спечелила втора такава награда за България, след като бил представен на конкурс в Италия.

„Сдружението получи и плакет от Международната организация по миграция за 10-годишното ни партньорство за разработването и популяризиране на превантивни мерки за трафик на хора. Организацията ни бе удостоена и с плакат от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР за това, че много добре развива превантивната дейност по отношение на бедствията, авариите и пожарите“, изтъкна Благовеста Факирова.

Дейната жена подчертава, че в Балван няма кражби, телефонни измами, вандализъм, защото в обществените дейности активно участват и стари, и млади.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи