Банки вдигат таксите за услуги на живо

Искат поне 1 лв. за внасяне на пари в брой

4,50 лв. за теглене на суми на каса

2,50 лв. на месец за разплащателна сметка

Новите такси са както за внасяне и теглене на пари в брой, така и за обслужване на сметки. Още една банка вече събира такса от 1 лв. за внасяне на малки суми по личната разплащателна сметка. Така вече почти всички големи банки в страната събират по 1 лв. за тази услуга.

За внасяне на пари по личната сметка чрез банкомат банките не събират такси. Така хората все по-често ще започнат да използват банкомати, вместо да влизат в офис на банката и да търсят личен контакт със служителя.

При внасяне на по-големи суми таксите на банките са различни. Повечето големи банки искат 0,2% от сумата над 3000 лв., като минималната такса е 3 лв., а максималната е 300 лв. При една банка таксата е 0,1% за сумата над 2000 лв., като максималната такса е 200 лв.

От 4 януари 2021 г. една от големите банки увеличава месечната такса за стандартна разплащателна сметка с дебитна карта от 2,30 лв. на 2,50 лв. Така повечето банки в страната ще събират по 2,50 лв. на месец за разплащателна сметка. Банката ще повиши и таксите си за теглене на пари в брой. За теглене на суми до 2000 лв. от офис на банката таксата ще бъде 0,50% от цялата сума, но не по-малко от 4,50 лв. За по-големи суми таксата става 0,6% или 0,7% в зависимост от това дали е с предизвестие или не.

Банката повишава и таксите за теглене с дебитни карти от неин банкомат (40 ст.), от банкомат на друга банка (1,50 лв.), както и от ПОС терминал на гише на самата банка (0,70% от сумата, но не по-малко от 4,50 лв.). За теглене на пари в брой с кредитни карти таксите са по-високи и също нарастват от 4 януари.

Друга от големите банки в страната от 10 ноември увеличи таксите си за теглене на пари в брой. При теглене на сума до 2000 лв. таксата нарасна от 0,4% на 0,45%, но не по-малко от 4 лв. При теглене на по-голяма сума с предварителна заявка таксата беше увеличена от 0,5% на 0,55%, но не по-малко от 7 лв. Тези такси се отнасят за теглене от разплащателни и спестовни сметки, както и от депозити, ако не е на датата на падежа им. Ако пък човек реши да внесе пари в брой по сметката на жена си или на децата си, ще трябва да плати такса от 0,4%, но не по-малко от 4 лв., като досега таксата беше 0,3%, но не по-малко от 3 лв.

Друга от големите банки променя условията за плащане на ежемесечните сметки на свои клиенти за ток, вода, парно и т. н. Плащанията към доставчиците на комунални услуги от януари ще стават чрез посредник, с който банката има сключен договор. Това обаче ще позволи на клиентите да следят онлайн какви суми са платени.

Друга голяма банка пък променя общите условия по депозитите си. От 1 февруари 2020 г. за депозити с първоначално договорена клауза за автоматично подновяване, банката ще има правото в деня, следващ датата на падеж да прехвърли наличните средства от депозитната по платежна сметка, която е открита от самата банка на името на титуляра на депозита, освен ако той не е дал други инструкции на банката. А по платежните сметки няма лихви.

Докато трае пандемията

Борисов: Отлагаме плащането по кредити

Приемат заявления до 31 март

Напредъкът по икономическите мерки в подкрепа на бизнеса беше отчетен на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Положихме много усилия и за радост колегите от Европейския банков орган (ЕБО) разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет с членове на кабинета.

За да разсрочат заемите си фирмите и гражданите трябва да се обърнат към своята банка, за да подпишат анекс към договора си. Приетите от ЕБО правила предвиждат банките да одобряват исканията за отсрочване до 31 март 2021 г. Максималният срок на отсрочването е 9 месеца, като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване на съответния заем. Т. е., ако някой вече е отсрочил задълженията си към банка за срок от 6 месеца, сега ще може да поиска още 3 месеца отсрочка. Тези, които досега не са отсрочвали заемите си, може да поиска 9 месеца гратисен период. Ако направят това към края на март, може да отсрочат заема си до края на 2021 г.

Пари за хора в неплатен отпуск

Лъчезар Борисов: Безлихвени заеми до 6900 лв. за гражданите 

Лимитът на безлихвените заеми за граждани, които са пострадали от мерките срещи разпространението на Covid-19, ще бъде увеличен до 6900 лв. Хората ще може да кандидатстват за кредитите до средата на следващата година, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Досега лимитът за безлихвени кредити за физически лица беше 4500 лв., а по програмата можеше да се кандидатства до края на 2020 г.

Новата мярка ще бъде реализирана през Българската банка за развитие (ББР). “Подготвили сме пакет от документи за разглеждане в Министерски съвет. Продължаваме с програмата с безлихвените кредити и я удължаваме до средата на 2021 г. Ще облекчим и условията към търговските банки. Тоест още една мярка ще продължи да работи през следващата година”, подчерта Лъчезар Борисов.

Кандидати за получаване на безлихвени кредити могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск, или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване на заемите е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите се отпускат от търговските банки с гаранциите на ББР и са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения