Стартира изграждането на техническата инфраструктура на Индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора

Захариева за мониторинговия доклад на ЕК: Реформите, независимо дали има или няма МСП, ще продължат

Президентът Радев в Токио: Приятелството и доверието са най-големият капитал на двустранното сътрудничество между България и Япония

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и президентът на Конфиндустрия Венченцо Боча дадоха в Рим нов тласък на българо-италианските бизнес проекти

Джонсън настоява дебатите по законопроекта за Брекзит да продължат три дни Ще иска предсрочни избори, ако депутатите отхвърлят предложението

ТИР се обърна след опит да избегне катастрофа на пътя Хвойна-Чепеларе

Благо Джизъса събра децата си (СНИМКИ)

Дерменджиев оцеля като селекционер

Тръмп нарече разследването за импийчмънт „линч“

Джими Картър е приет в болница след падане в дома си

Намериха изчезналия преди 2 дни пенсионер

Комисията по атестирането и конкурсите към прокурорската колегия на ВСС отговори на Лозан Панов за работата на Иван Гешев

Близо 50% от руснаците имат пари само за храна и дрехи

Клиниката по неонатология в Стара Загора получи дарение

Вучич: Сърбия не може да признае Косово в сегашните му граници

Безграничното спокойствие на военния министър

„Имаме готовност да защитим държавната граница по начина, по който е записано в нашето законодателство“, в това е категоричен служебният министър на отбраната ген. Стефан Янев. Заяви го за пореден път и напълно спокойно при инспекцията на българо-турската граница в края на миналата седмица. И не за първи път. Този спокоен тон е преди всичко полезен за разлика от атмосферата, която се нагнетява в последно време, особено около изборите. Общественото мнение, целенасочено или не, бе пренасочено от предстоящите парламентарни избори у нас към референдума в Турция за конституционните промени, предложени от президента Ердоган.

Ден преди визитата си на границата, отговаряйки на въпрос на журналисти на полигон „Ново село“ за готовността на страната ни при възможно увеличаване на мигрантската вълна, министър Янев със същата увереност посочи, че имаме планове за справяне с подобен проблем, ако той възникне. В случай на необходимост има готовност да бъдат усилени формированията, които участват в охраната на външната граница – както специфичните полицейски сили, така и армейските. Към момента обаче няма напрежение на границата, подчерта той.

„Ситуацията е близка до нормалната, която се наблюдава в последните месеци“, допълни министърът, което по-късно бе потвърдено при огледа на възпрепятстващото съоръжение и срещите с военнослужещите и граничните полицаи.

Какво означава защитата на нашата граница, както е записано в законодателството? Там е регламентирано, че отбраната на територията, териториалното море и въздушното пространство на страната се осъществява от въоръжените сили самостоятелно или съвместно с формирования от въоръжените сили на съюзни държави. И следват редица ограничения на режимите за плаване на корабите и полетите на самолети и вертолети, които се определят с акт на министъра на отбраната. Няма съмнение, че министър Янев е отлично запознат с това, което трябва и би могло да се направи, и по всичко личи, че трудно може някой да успее да го извади от равновесие със свое питане.

Разбира се, има и други позиции на военни експерти, които не са лишени от своите аргументи. Най-последователен от година насам в излагането на своята теза е бившият военен министър Бойко Ноев. Според него армията трябва да поеме изцяло охраната на държавната граница. Той чертае и самия сценарий.
Първата крачка е наличието на политическа воля, облечена в необходимата законово-нормативна форма. И по-нататък:

„Подразделения на Сухопътни войски на ниво рота се разполагат в днешните пет зони на отговорност на Гранична полиция по границата ни с Турция. Подсилени с елементи на силите за специални операции, разузнаване и всичко както си му е редът. Бързо се изграждат специални лагери, на тактическо разстояние от браздата, оборудвани с цивилизовани условия за живот и отдих, както на мисиите в чужбина. Край на найлоните и огньовете под открито небе. Край на хотелите и на фалшивите фактури. Тези сглобени подразделения излизат от своите батальони и бригади и като такива се ротират за определени периоди, примерно 2-3 месеца. Те носят отговорността за 5-километровата зона по българо-турската граница. Това са около 1000 души.“

Този сценарий ще трябва да изчака новия парламент, за да получи, ако решат народните представители, своето законодателно решение. Той ще наложи чувствителна промяна в мисиите на въоръжените сили, тяхната подготовка и финансова осигуреност. Защото е публична тайна, че сега изпълнението на задачи от армията на границата до голяма степен е за сметка на предвиденото за бойна подготовка.

Днес на терен е служебното правителство, което изпълнява промененото от предишното Народно събрание законодателство. Тогавашните депутати дадоха право на армията да помага на границата. Поредната промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили не целеше обикновена помощ, т.е. за дейности от логистиката. В мирно време, постанови законът, въоръжените сили могат да участват в охраната на държавната граница. И толкова!

Може да се окаже, че управлението на държавата от служебно правителство в тази ситуация е най-удачният вариант. То не подчинява своите решения на партийни внушения и по презумпция се съобразява единствено с националните интереси. Това, най-вероятно е една от причините за безграничното спокойствие на вицепремиера и министър на отбраната ген. Стефан Янев.

Армията е с 200 души на границата
В момента в усилването на охраната на българо-турската граница участват около 200 военнослужещи от 55-и инженерен полк, Втора механизирана бригада и военното формирование в Свобода от състава на Сухопътните войски. Използвам възможността, каза при срещата с тях министър Стефан Янев, да благодаря на всички хора в униформа, които изпълняват задачата по охрана на държавната граница, и на техните семейства и близки за подкрепата им. Със своята дейност военнослужещите от Българската армия и служителите от МВР осигуряват спокойствието на всички български граждани, заяви той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Според мен има неточност в коментара под снимката. На нея е Министър Янев с Генерал Петров, а не Пламен Узунов!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.