Безкомпромисни действия срещу агресията и засилени проверки по пътищата обеща главният секретар на МВР

Заради отнето предимство двамата братя били бременна жена на АМ "Тракия"

Двамата мъже, които преди ден нападнаха и биха бременна жена на магистрала "Тракия", са обяснили действията си с отнето предимство на пътя. Това съобщи пред БНР главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Необосновано насилие. Нямам обяснение как от движение по магистралата ще се стигне до такова насилие и то над жена, която е бременна. Има, наистина, двама задържани. Те са братя. Единият обаче е настанен в болнично заведение, тъй като има наранявания. Другият е задържан и е предаден в Областна дирекция - Пловдив, където днес ще бъде докладван случаят в прокуратурата. Тяхната гледна точка е, че някой им е отнел предимство и че някой им е нарушил правата на пътя, което, разбира се, е субективен момент. Каквото и да се е случило, не оправдавам такива действия".

Маринов обеща „безкомпромисни“ действия при подобни случаи. Когато няма правна сложност, извършителите ще бъдат съдени по бързата процедура, но във всички случаи ще има полицейско задържане за 24 часа и настояване за постоянен арест.  Започват и засилени проверки по пътищата в летните месеци. В тях ще участват всички служители на КАТ, както и техни колеги от Охранителна полиция: "Гарантирам ви, че целият ресурс, който е възможен, включително е ангажиран и ресурс на "Охранителна полиция" се занимава с безопасността на движението. Ако гражданите сами не решат, че трябва да са по-толерантни, че през цялото време когато пътуват мислят, че някой ги чака да стигнат някъде, някой ги обича, просто няма как да се справим с тази агресия, която е по пътищата. Пример ще ви дам от последното пътно-транспортно произшествие на "Тракия". Независимо, че имаше 6 патрула в много къс участък от магистралата, масово гражданите нарушаваха закона и караха в аварийната лента."

Обстановката с битовата престъпност в страната е динамична и няма отделни региони, които да са най-рискови. Част от полицаите по южната ни граница се изтеглят и изпращат на местата където има проблеми. "Сигналите наистина са много. Ще ви кажа само пример. От едно денонощие в столицата се обработват около 400 такива сигнала. Направете сами сметка патрулите при какъв интензитет работят. Истината е, че полицаят трябва да е там, където има необходимост от него и то незабавно".

Маринов коментира, че поставянето на полицай във всяко населено място е трудно изпълнимо, тъй като и в момента МВР не може да попълни щатните си бройки, за да иска нови.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България