Без паника по отношение на банковата ситуация в САЩ

Ако има криза, тя не е повсевместна, а е заключена в рамките на стартъпи и крипто

Проблемът в сферата на стартъпите и криптото няма потенциала да повлече реалната икономика

Тези дни всички се вълнуват за банковата ситуация в САЩ. Нормално - помним, че голямата финансова криза от 2008 година започна точно с фалит на големи американски банки - Беър Стърнс и най-вече Лемън Брадърс. Сривът на тези две големи банки отключи кризата и издаде тежките структурни проблеми на финансовата система не само в Америка, но и по света.

Разбираемо е мнозина да са имат лоши спомени от тогава и да се опасяват, че сега ситуацията ще се повтори. Разбира се, нищо не трябва да се изключва напълно, но към момента този сценарий ми изглежда силно невероятен. Обстановката днес е коренно различна от тази през 2008 година, отделно поводът за банковите фалити е също много различен. Механичното сравнение между двете ситуации е неуместно. Да не говорим, че една категория анализатори с голяма злорадост привкусват някакъв мечтан от тях фалит на САЩ, със зле прикритата цел да се намери някаква реабилитация на Русия на голямата сцена. Нека си го кажем директно - това са глупости.

Фалитът на Silicon Valley Bank, както и сривът на още няколко банкови институции, не могат да се разглеждат като някакъв предвестник на финансов колапс на САЩ. Това е пожелателно мислене от страна на враговете на Вашингтон и няма връзка с реалността. Първо, кризата през 2008 година се случи, защото фактически всички банки бяха разтеглили експозициите си в недвижими имоти и деривати. Реално проблемът беше в свръх-раздутия имотен сектор, който беше обилно и неразумно финансиран от банките. Второ, тогава проблемът беше в целия банков сектор из целия свят, тоест имотите бяха полудяли навсякъде, не само в САЩ. Това отключи масова паника, изтегляне на средства и цялостен срив на финансовата система, която оцеля само въз основа на проактивната политика на Федералния резерв, който реално спаси банките с парите на данъкоплатците. Всички тези фактори днес не са на лице.

Фактически всички банки с проблеми в момента са част от дигиталния технологичен сектор и от т.нар. “стартъп икономика”. Ако има криза, тя не е повсевместна, а е заключена в рамките на стартъпи и крипто. Каква е причината да гърмят тези банки? Отговорът с две думи е следният - човешка глупост. Ако трябва с повече думи да разшифроваме ситуацията, то следва да се кажат няколко съдържателни неща.

Първо, при ситуация на години наред нулева лихва на Федералния резерв, това доведе до свръх излишък на инвестиционен ресурс. Хората не виждаха смисъл да си държат парите в банките и започнаха да ги инвестират. Къде? Основно в стартъпи и крипто, защото тези две сфери бяха разглеждани от инвеститорите като потенциалното “ново голямо нещо”. Това доведе до свръх наличност в стартъпите - започнаха да разполагат с много повече пари, отколкото са им нужни фактически. И те какво да ги правят тия пари, освен да ги сложат в банки, които таргетират точно тези вложители? Колелото на финансовата система работи безотказно.

Второ, тук идва човешката глупост. Банките би следвало да са наясно, че парите на стартъпите са силно волатилни. Този тип компании, които имат една идея и торба с пари да я осъществят, но не генерират никакъв приход сами по себе си, са силно зависими от парите на инвеститорите, тоест тези пари няма да седят вечно в банките, те ще се вадят и харчат при първата възникнала нужда. Следователно банката трябва да потърси диверсификация на финансовите си източници, защото е очевидно, че на парите на стартъпите не може да се разчита дългосрочно. Но в ситуацията на нулеви лихви на Федералния резерв проблем нямаше. Инвеститорите даваха пари на стартъпи, те ги вкарваха в банките, проблем йок. Докато Федералният резерв не започна да вдига лихвите, което направи цялата тази верига да се скъса. Закономерности.

Третият фактор е регулаторната некомпетентност. Регулаторите проспаха този балон и това е тяхна отговорност. Стартъпите и крипто сферата се превърнаха в свещена крава, защото мнозина подхождаха с неоправдан ентусиазъм по отношение на тези специфични отрасли на финансовата система. Този ентусиазъм заслепи регулаторите, които едва след гръмването на крипто балона FTX осъзнаха, че има нещо гнило в (крипто) Дания. Регулаторите следваше да подхождат със същата осторожност, по която подхождат спрямо всички останали играчи на терена. Дори някой би могъл да каже, че по отношение на стартъпи, крипто и обслужващите ги банки вниманието трябва да е завишено. Но не би.

Всичко това обаче е проблем на тази конкретна сфера и не е симптом на структурен проблем в целия икономически организъм. В пазарната икономика е така - правиш грешка и тя се наказва със загуба на пари. Това е положението.

Пожелателното мислене, че САЩ видите ли фалирал, защото гръмнали две банки за стартъпи е точно това - пожелателно мислене. От една страна тези банки имат достатъчно инвестиционно портфолио, за да покрият при продажба отворената дупка. От друга страна проблемът в сферата на стартъпите и криптото е голям, но той няма потенциала да повлече реалната икономика. Стоманнопреработвателните заводи ще си работят, кладенците за петрол и газ ще си работят, производството ще си върви, строителството ще си се случва. Това че някой в Силициевата долина ще пие (евентуално) една студена вода, защото си е набил парите в приложение за измерване на химическия състав на потта по време на фитнес, не е и не може да бъде сериозен проблем на една голяма икономика.

Не просто не е проблем, а и е съвсем нормално и дори оздравително. Стартъп и крипто сферите се превърнаха в капан за наивници, които си вкараха парите неразумно. В икономиката и бизнеса е така - всяка грешна стъпка се наказва рано или късно. В този смисъл това е знак, че американската икономика е свободна, в нея всеки може да си прави грешки и да си носи последиците от тях. И още важно трябва да се каже. Злорадите вопли, че видите ли Америка фалирала са абсурдни. Освен че издават непознаване на това как работи икономиката. Нека сме по-отговорни към обществения дебат. Всеки може да си говори каквото си иска, спор няма. Но пропагандата не може да остане без отговор.

Нека подкрепяните от Кремъл говорители да се успокоят малко и да си гледат собствената ситуация. Свободните икономики ще продължат да оцеляват и да просперират, въпреки, а може би и заради, способността си да се саморегулират чрез такива фалити, които премахват нездравото и оставят здравото. Да му мислят авторитарните квази-планови икономики, които функционират на команден принцип. Те са онези, които са се доказали във времето като нежизнеспособни и в невъзможност да създават просперитет. Та, хайде малко по-кротко. И както се казва в “Пътеводител на Галактическия стопаджия” - БЕЗ ПАНИКА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи