Бивш бодигард нападнал ФСБ в Москва (обзор)

Един час е продължила престрелката преди ликвидирането на Манюров

Манюров живеел с майка си в околностите на града

Мотивите за атаката са все още неизвестни

В колекцията му е имало две автоматични пушки “Сайга” и една “Вепр”

Нападателят, който откри огън в четвъртък срещу сградата на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия в Москва бе идентифициран от руски медии като Евгений Манюров, 39-годишен бивш бодигард. Първоначални данни, непотвърдени от официалните руски власти твърдяха, че малкото име на стрелеца е Фатих, без да споменават подробности за самоличността и произхода му. Нападателят бе ликвидиран от органите на реда, след като в четвъртък вечерта уби един човек и рани други петима пред емблематичната сграда на улица “Лубянка” в Москва, седалище на бившата съветска шпионска служба КГБ.

Според различни руски медии Манюров е живеел заедно с майки си в град Подолск, в околностите на руската столица и е разполагал с цял арсенал от законно притежавани огнестрелни оръжия, както и взривно устройство, свързано с мобилен телефон. В колекцията му е имало две автоматични пушки “Сайга” и една “Вепр”, както и стотици патрони за тях.

Евгений Манюров е работел през годините в различни частни охранителни фирми, преди да загуби последната си работа преди месеци. Руски медии твърдят, че за кратко дори е бил част от охраната на посолството на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) в Москва. Според близки и познати, след като останал безработен, Манюров се е затворил в себе си и е престанал да общува с и без това малкото си на брой приятели. Официалните мотиви за постъпката на Манюров остават неизвестни.

В деня преди нападението той казал на майка си, че отива на дежурство, въоръжил се е със законно притежаваната от него карабина “Сайга” и е пристигнал в Москва с влак. Малко след 18 часа местно време в четвъртък открива огън срещу фасадата на сградата на ФСБ, убивайки един служител от охраната и ранявайки най-малко петима други, сред които четирима униформени служители на реда и един случаен минувач. Евгений Манюров е бил ликвидиран от военнослужещи от спецчастите на руското Министерство на вътрешните работи след близо едночасова престрелка с тях, уточняват медиите в Москва.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят