Бижута на Мария-Антоанета ще бъдат предложени на търг в Женева

Бижута, принадлежали на Мария-Антоанета, съпругата на френския крал Луи XIV, ще бъдат предложени на търг в Женева, Швейцария, през есента, предаде Франс прес.

Участниците в аукциона, който тръжна къща "Сотбис" ще организира на 12 ноември, ще могат да наддават за над 100 лота. Всички те са притежание на фамилията Бурбон-Парма.

"Говорим за най-значимата колекция от бижута, предлагана някога на търг. Скъпоценностите, които досега не са показвани публично, ще дадат уникална представа за живота на тази фамилия през изминалите столетия", казват от аукционна къща "Сотбис".

Една от звездите на търга се очаква да бъде диамантено висящо украшение (пендатив) с внушителна естествена перла. Оценката на бижуто е между 1 милион и 2 милиона долара.

Участниците ще могат да наддават и за чифт перлени обеци, оценен на между 30 000 и 50 000 долара, както и за колие с над 300 естествени перли с оценка между 200 000 и 300 000 долара.

За комплект от накити, включващ 95 диаманта, сред които пет тип солитер, се очаква да бъде платена сума между 300 000 и 500 000 долара.

На търга ще бъде предложена и диамантена тиара - сватбен подарък от император Франц Йосиф за една от потомките му, ерцхерцогиня Мария Анна Австрийска. Оценката на диадемата, изработена от основаната през 1814 г. виенска бижутерска къща "Кьохерт", е между 80 000 и 120 000 долара.

През март 1791 г., когато крал Луи XIV, съпругата му и децата им се подготвят за бягство от Франция и Революцията, опитът за което впоследствие е осуетен, кралските бижута са изпратени в Брюксел, където пребивава доверено лице на Мария-Антоанета. Довереникът ги приема и ги предава на австрийския император и племенник на кралицата. По-късно императорът ги връща на дъщерята на Мария-Антоанета, Мария Тереза Френска.

Мария-Антоанета е гилотинирана на 16 октомври 1793 г., припомня агенцията.

Коментари

Задължително поле