„Битка“ под водата САЩ-Русия - 0:1

Американците се самоуспокоиха като победител след края на Студената война

Голямото предизвикателство са лодките “Ясен”

Експертите от списание The National Interest съпоставили характеристиките на руските атомни подводници от четвърто поколение по проект “Ясен” и техните американски противници многоцелевите от типа “Вирджиния”. Според тях с разпадането на СССР и изчезването на съветския флот САЩ получиха “морско превъзходство” за години напред, на което сега хвърлят предизвикателство подводниците от проект “Ясен”, които са смъртоносни. От технологична гледна точка флагманите на флотовете на двете страни са многоцелевите К-560 “Северодвинск” и подводниците от типа Virginia серии Block III. Подводницата “Северодвинск” е по-бавна от американския си опонент, но се потапя по-дълбоко, като пределната й дълбочина достига 488 метра. “Двете страни са добре съпоставими по въоръжението, отчитайки , че “Северодвинск” притежава противокорабни ракети от комплекса “Club-S” (Калибър), които позволяват на руската подводница бързо да реагира на действията на вражеските съдове, въоръжени с малогабаритни торпеда” - отбелязват анализаторите. Подводниците от клас “Вирджиния” са по-тихи и имат по-добри хидролокационни системи. В полза на руската подводница говори нейната бърза реакция - К-560 по-бързо реагира на появата на внезапна цел с помощта на крилатите ракети. След края на Студената война САЩ обаче подцениха модернизирането на подводния си флот. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. ситуацията още повече се усложни и безусловното преимущество над Русия вече го няма. Експертите считат, че американците са загубили превъзходство и в “битката” под водата руснаците водят с 1:0.

Руската „Акула“ е най-голямата, може да унищожи половината земно кълбо

51-02-%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b0Най-голямата подводница в света е руска по проект 941 клас “Акула”. Размерите са гигантски: дължина - 173 м., широчина - 23 м., водоизместимост - максимум 48 000 тона. Максималната дълбочина на потапяне е 500 м., екипажът е 150 души (от тях 50 офицери), автономното плаване - от 90 до 120 дни. Всяка подводница е въоръжена с 20 междуконтинентални балистични ракети с общо над 200 ядрени бойни глави с боен радиус 10 000 км. Разполага и с ядрени торпеда. Подводницата се задвижва от два атомни реактора и две газови турбини. Предвид региона, в който оперира, има в корпуса си приспособления като на ледоразбивач и разбива лед с дебелина над 2 м. На подводницата има всякакви екстри - спортен салон, сауна, басейн, кът за домашни любимци. Подводниците могат да изстрелват ракетите си и от пристан, а през Студената война са оперирали във водите на Северния Атлантик. Така ракетите изминават най-краткия път през Арктика до САЩ. Според военни специалисти една подводница е способна да унищожи живота на половината земно кълбо.

„Борей“ паникьоса Ню Йорк

Атомните подводници “Борей” с помощта на ракетното си въоръжение могат да “преодолеят” всяка система за ПРО, смятат и западните експерти. Подводните кръстосвачи със стратегическо предназначение от проекта 955 “Борей” са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети “Булава”. “Тези ракети са достоен отговор на всяка система за ПРО, където и да е разположена тя. В който и да е океан, ако се опитат да ни покрият, “Борей” ще преодолее тази отбрана”, е мнението на руски генерал. Подводницата може да превозва на борда си “смъртоносен товар” от 16 броя балистични ракети “Булава”. Един подобен снаряд съдържа около десет ядрени блока с мощност около 150 килотона и може да нанесе удар по цел, която се намира на 9 000 километра от точката на изстрелването. Така Америка става лесна мишена на тази подводница. “Борей” е способна да нанася удари без да издава местонахождението си. Едно от големите й предимства и постижения е ниската й шумност. През юли 2012 г. руската подводница “Борей” се появи на един километър от Манхатън и Статуята на Свободата и вся паника не само в Пентагона. Всички американци без изключение бяха шокирани как ги е доближила.

„Колорадо“ плава и със специални части

51-08-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%beМиналата година с церемония във военноморската база на атомните подводници Ню Лондон в щата Кънектикът ВМС на САЩ приеха в строя новата многоцелева ядрена подводница “Колорадо” от клас “Вирджиния”. “Колорадо” е 15-та подводница от клас “Вирджиния” и петата от модификацията “Блок III”. За разлика от предишните модификации тя има две револверни пускови установки за по 6 крилати ракети “Томахоук”. Предишните две модификации имат по 12 единични пускови установки. Този тип револверни установки са били преди това изпробвани на стратегическите подводници клас “Охайо”, когато са били преоборудвани в многоцелеви. Направени са и известни промени по външния вид, които затрудняват откриването на “Колорадо” от противника. Цената на подводницата е 2,7 млрд. долара.

Подводниците клас “Вирджиния” имат водоизместване от 7800 т, дължина от 115 м. максималната й скорост е от 34 възела, пределната дълбочина на потапяне 488 м. Екипажът е от 134 души. Освен с ракетите “Томахоук”, подводниците разполагат и с четири торпедни апарата, калибър 533-мм, през които може да се изстрелват и морски мини.

Американските ВМС имат планове да разполагат с общо 48 подводници клас “Вирджиния”. Подводниците от този клас са предназначени за борба с подводници и кораби, за разузнаване и трансфер на части от специалните сили. Преди три години в американския боен флот постъпи пък подводницата “Илинойс” от този клас, построена за същата цена като “Колорадо”.

„Кронщад“ е почти невидима

51-06-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bd%d1%89%d0%b0%d0%b4В края на миналата година на тържествена церемония по вода беше спусната най-новата руска подводница.

Подводницата ще бъде на разположение на руските военноморски сили. Тя се казва “Кронщад”. Това е втората подводница от типа “Лада”. Тези подводници се отличават с много ниски равнища на шумност и висока автоматизация. Първата вече извършва изпитания, които да усъвършенстват бойните съдове. Подводницата има 10 установки за вертикално изстрелване на крилати ракети. Тя е снабдена с ново противохидролокационно покритие. Така, благодарение на своите маневреност и безшумност, подводницата е на практика невидим потенциален противник.

Тя е въоръжена с крилати ракети “Калибър". Предстои подводницата да премине през ходови и държавни изпитания. Вече се работи по следващата подводница от този тип. Тя трябва да излезе след няколко години. Работните дейности са напреднали.

„Казан“ се потапя на 600 м с 24 ракети

Преди две години на вода бе пусната най-новата руска атомна подводница по проект 885 “Ясен”, която бе наименувана “Казан”. Тя е въоръжена с целия спектър от най-нови руски корабни ракети и може да решава бойни задачи във всяка точка на световния океан. Тези плавателни съдове са най-засекретените, най-тихите и най-най-мощните по своето въоръжение. По бойни възможности те често са сравнявани със “Сийуолф” (SeaWolf - на англ. морски вълк), от чието строителство САЩ се отказаха по финансови причини, и “Вирджиния” (Virginia). “Казан” се потапя на повече от 600 м (обикновените достигат не повече от 300 м), което я прави недосегаема за всички съвременни оръжия срещу подводници. Максималната скорост е над 30 възела (60 км/ч).

Тя носи противокорабни оперативно-тактически ракети “Оникс” (24 ракети, по три във всяка шахта). На базата на тази ракета се разработва хиперзвуковият ударен комплекс “Циркон”. В пусковите й установки могат да бъдат поставени и далекобойни крилати ракети “Калибър”. Тези машини за първи път демонстрираха възможностите си в сирийската кампания. Те направиха няколко залпа от 2500 км по позициите на терористите от “Ислямска държава”.

„Seawolf“ бяха амбициозен US план от Студената война

50-07-%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d0%basievolfПодводниците от клас “Seawolf”/морски вълк/ бяха предвидени да бъдат най-добрите, правени някога. Наследници на машините от клас “Лос Анджелис”, те целяха да установят доминация на американците под вода.

Американският флот отговаря на съветския с амбициозен план - създаването на подводници, носители на ядрени глави, които да отговорят на предизвикателството. Подводните кораби от “Seawolf” са конструирани да бъдат по-тихи от своите предшественици и да се потапят по-надълбоко. Мощността на турбините достига до 52 000 конски сили. В резултат скоростта, която може да бъде достигната под вода, е от близо 65 км/ч (35 възела). В бойните показатели те се различават от своите предшественици. Те са истински ловци под вода. Имат водоизместимост 7800 тона, дължина 115 м, дълбочина на потапяне до 488 м (1600 фута), скорост при пълен подводен ход 34 възела. Съдът е въоръжен с четири торпедни установки с общо 26 торпеда, заедно с 12 ракети “Томахок”, които се изстрелват от вертикални установки в носовата част на подводницата.

Цялата програма - за създаването на 12 подводници от този клас - се равнява на 33 милиарда щатски долара. След разпадането на Съветския съюз обаче тя не се изпълнява докрай и са създадени само три. Въпреки че са били произведени само три подводници от клас “Seawolf”, американският флот има ползи от тях. Усъвършенстваните машини водят до създаването на клас “Вирджиния” и до значителни подобрения.

„Охайо“ има неограничен ресурс

50-03-%d0%be%d1%85%d0%b0%d0%b9%d0%beПроектът „Охайо” е серия от 18 американски стратегически атомни подводници трето поколение, влязло в бойния строй от 1981 до 1997 г. Подводниците се отличават от предшествениците си с бойния потенциал и с повишената скритност. Първите осем подводници от серията първоначално бяха снабдявани с ракети „Трайдънт-1", след това четири от тях бяха превъоръжени с крилати ракети „Томахоук”, общо 24 броя. Останалите получиха на въоръжение ракетите „Трайдънт-2". Подводниците от типа „Охайо” са основата на стратегическите настъпателни ядрени сили на САЩ.

Размерите на подводницата са : водоизместване - над 18 000 тона, дължина - 170,6 м. Екипажът на подводницата наброява 100 души. Двигателната й установка е ядрена, който позволява на дължината на курса на практика да е неограничена. В този клас подводници са вложени едни от най-съвременните технологии за строителство на подводни кораби.

Коментари

Задължително поле