Илън Мъск представи специален тунел за намаляване на трафика (ВИДЕО)

Пет автомобила и автобус се удариха по пътя Бургас-Созопол, двама души са пострадали

Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

Бит и душевност на българската десница Научил се е вече, че с лява ръка успешно се бърка в десен джоб, както и обратното

Юнкер в Трир.

Тези дни Карл Маркс стана на 200 години, Жан-Клод Ю. го почете в Трир, а Иван С. се възмути. Тази дребна новина успя да пробие на фона на упоритото глобално затопляне и повсеместния Изход на столичани от столицата. Очевидно има защо. Да караме подред:

Кой все пак е Карл Маркс? Един брадат първообраз на днешните “лъмбъри”, кацнал върху паметник във вътрешния двор на УНСС. Според общността на майките-активистки той е вдъхновител и подбудител на всички злодеяния в Студентски град. (Написвайки епохалния труд “Алкохолът”.) На това отгоре проповядвал странната мисъл, че “битието определя съзнанието”. Същински марксист!

Кой е Жан-Клод Ю.? Върховен еврочиновник, прогресивна личност с (не)правилен работнически произход, задълбочен изследовател на определени въглеводородни вериги. Човек с правилни убеждения, а именно десни.

А кой е Иван С.? Също тъй прогресивна личност, с правилен неработнически произход, неосъществен изследовател на инженерни вериги. Човек с още по-правилни убеждения, а именно десни. Същински антимарксист!

Толкова много прилики, откъде тогава това разминаване спрямо Маркс – човек с неправилни убеждения, а именно леви?

Всъщност разминаване няма, по-точно раздвоеното възприятие на Маркс никак не пречи на десния светоглед. Това поне показва анатомическият разрез на българската (и люксембургската) десница. Поначало понятията “дясно” и “ляво” са омотани още преди 200 години, в борбата кой къде да седне на масата спрямо председателя на първото френско Народно събрание. Да седиш отдясно означавало да посягаш само с нож към общата чиния (кроасан, баница, бюджет и т.н.), докато за леваците оставала само вилицата. Първичността при яйцето и кокошката все още е предмет на философски спор, но при вилицата и ножа такъв спор няма. Всеки знае, че най-важно е да държиш едновременно ножа и кроасана (хляба, баницата, бюджета и т.н.). За вилицата ще остане толкова, колкото й отрежеш. Затова е ясно какво значи десен. Десният е човекът на баницата, бюджета и т.н. Грубо казано, на парите.

И точно ключът от квартирата “где деньги лежат” е и ключ към душевността на българската десница. Когато ги няма парите, “тези малки металически кръгчета”, които Остап Бендер “толкова обича”, десният човек е идеалист. Той живее в ляво битие, при раздаването на небесните подаръци му се е паднала вилица, но той силно би желал нож (и кроасан и т.н.) Десен е защото МНОГО иска да бъде десен. Да живее в дясно битие. Да кара едно Ферари с цвят червен. (За жалост друг цвят няма.) И да обяснява, че няма дясно и ляво, а само правилно и левашко. (right and left)

И човекът с правилно съзнание мрази силно всичко, което го отклонява от правия път. Мрази КТБ, особено ако няма сметка в нея. Мрази всички, които чрез КТБ станаха наистина десни. “Значи за Иван може, за Костов също може, а за мен не може?!”, беснее той. Мрази държавата и заплатата, освен ако не е в “борд” или СЕМ. Мрази депутатската заплата, особено ако не може да си я гласува сам… И естествено, не понася Маркс.

Много, твърде много са пречките по пътя към дясното битие, заради които правилният човек не заспива ни денем, ни нощем, нито по време на “тийм билдинг”! На маймуна го обръщат – дотам, че тръгва надясно и се връща отляво, много преди (или след) Христофор Колумб! Боготвори “доносничката” Юлия К. и ненавижда “доносничката” Юлия К. Ненавижда всички “доносници” с по-тънко досие от неговото, които са го прередили на опашката за подходящ светоглед. Носи на ръце Роджър Уотърс, когато същият пише “Оставка”. Тъпче с крак (да би могъл, де!) същия Роджър Уотърс, когато пише не “Оставка”, а нещо друго. (Васко “Дъ Пач” да внимава какво пише!) Десният човек мрази, разбира се, Русия, защото знае, че така трябва. Прекалено лява е. Освен това е прекалено дясна. На това отгоре там и нефтът, и газът, и диамантите са все в неправилни ръце. За правилните ръце надежда няма. Надежда имаше в АЕЦ “Белене”, но АЕЦ “Белене” ще продъни държавния бюджет, а десният човек не понася някой друг, освен него, да продънва бюджета.

Но все един ден идеалистът се отказва да кисне в парламента за 2000 лева. Успява да стане финансов министър на Люксембург, кумица на Жозеф Д., стипендиант на “Атлантида за някои българи” или поне (от него да мине) финансов министър на България. Най-после успява сам да продъни АЕЦ “Белене”. Най-накрая успява да види и себе си в огледалото като красив, умен и прилично дебел мъж в разцвета на сметките си. В този миг идеалистът незабавно става марксист. Заживява в дясно битие и щастливо гледа на Живота, Вселената и всичко останало през очила с две десни стъкла. Спира да мрази. Няма защо. Научил се е вече, че с лява ръка успешно се бърка в десен джоб, но и че с дясна ръка успешно се бърка в левия джоб – на едни и същи гащи. Важното е да има нещо на дъното на джобовете. С едната ръка новият марксист си отрязва с ножа от външния дълг, а с другата набучва на вилицата “Техноимпекс”. Чинията е една и съща. И е негова.

Сметката ще плати някой друг

Затова десният марксист спокойно ще отиде до Трир, ще пътува в първа класа, ще отседне в петзвезден хотел и ще се напие на рождения ден на Маркс. Сметката ще плати всеки друг, но десният идеалист ще бъде особено тъжен. Ще си налее с трепереща дясна ръка една дясна въглеводородна верига с десни звезди посред бял ден и горко ще въздъхне, че, уви, и днес не можахме да разрушим Картаген, но утре… Утре със сигурност ще му видим сметката!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Това от доцент ли е написано? Ако нямаше автор, можех да се закълна, че е от някой забаламосал санитарите и избягал… Или от човек психиделиран с гъби.

 2. НЕ Е НУЖНО ДА Е НАПИСАНО МНОГО СТИЛНО ВАЖНО Е ДА СЕ КАЖЕ ИСТИНАТА ЗАЩОТО СВЕТЪТ Е ПЪЛЕН С ЛЪЖЦИ И ПРЕДИ КАРЛ МАРКС. ТОЗИ КАРЛ МАРКС С ПОМОЩТА НА СВОЙТЕ ИЗМИСЛЯ ЕДНА ТЕОРИЯ КОЯТО ОМАЗВА СВЕТЪТ ТОЕСТ ГО ДОВЕЖДА ДО РЕДИЦА ВОЙНИ ЗА КАКВО ЗА ПАРИ. И БОГАТИЯ ИСКА ПАРИ И БЕДНИЯТ СЪЩО. ОТ ТУК СЕ ПРЪКВАТ И РОЯТ РАЗЛИЧНИ ТЪЛКУВАТЕЛИ И ПРИЛОЖИТЕЛИ ЗАЩО СЕ ПРАВИ ТОВА ЗА ДА СЕ ЗАБЛУЖДАВАТ ХОРАТА С ИДЕЙ НО ИДЕЙТЕ НЕ ХРАНЯТ КОЕТО ХРАНИ ТОВА Е ИКОНОМИКАТА И ВЪПРОСА Е КОЙ И КАК РАЗПРЕДЕЛЯ ПАРИТЕ ТОВА Е ИСТИНСКИЯТ ПРОБЛЕМ. КОГАТО ДЪРЖАВАТА Е КАПИТАЛИСТА ВСИЧКИ Я ТЪРСЯТ ДОКАТО МОГАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ И ДА ИМАТ ПАРИ И СЛЕД ТОВА ЗАПОЧВАТ АКО НЕ ПОЛУЧАВАТ ИЗГОДА ДА ЛЪЖАТ ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА КОЙТО РАБОТЯТ ЗА ТЯХ КОЙТО СА ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВАТА. И ДЪЖАВАТА СТАВА ЛОША ЗАЩОТО ТАЗИ БИТКА СЕ ИЗОСТРЯ БОГАТИЯ ИСКА НО НЕ ИСКА ДА ДАВА А БЕДНИЯТ НЯМА И ИСКА НО ДЪРЖАВАТА Е ИЗЦЕДЕНА ОТ БОГАТИЯ И КАЗВА ТОЗИ СЪЩИЯТ БОГАТАШ НЯМА. НЕ ЧЕ НЯМА ВСИЧКО ИМА И В ИЗОБИЛИЕ НЯМА ПРАВИЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЛАГАТА А ТОВА СТАВА СЪС СИЛНА ВЛАСТ И ДОБРИ ЗАКОНИ И СИЛЕН КОНТРОЛ ВСИЧКИ ДРУГИ ТЕОРИЙ НА КАРЛ МАРКСЧО И ДРУГИ САМИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ КОЕТО НЕ СТАВА ЗАЩОТО ТЕЗИ С МНОГОТО ПАРИ ГИ Е СТРАХ ОТ БЕДНОСТТА КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН И С ВСИЧКИ СИЛИ СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ПАРИТЕ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ МАНИПУЛИРАТ СВЕТА НА ПРИНЦИПА НА СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ ОТ ТУК ЩЕ ИЗТОЧИМ ТОВА ОТ ТАМ ОНОВА НО ВИНАГИ ДА ПЛАЩА БЕДНИЯТ И ПРОСТИЯТ И НЕ ПРОСТИЯТ НО ЗАРОБЕНИЯТ СЪС ЗАКОНИ. ЛЪЖИ ЛИЦЕМЕРИ И ФАЛШ ПО ЦЯЛАТА ЗЕМЯ. ТОВА Е ЗАЩОТО ТЕЗИ КОЙТО УПРАВЛЯВАТ СВЕТА НЕ СА НА НИВО ДА ГО УПРАВЛЯВАТ ИНТЕЛИГЕНТНО И ПОЧТЕННО САМИТЕ ТЕ ЕДНИ ДРУГИ СЕ ШПИОНИРАТ МАЗНИЧАТ И ТАКА ДО КРАЯТ НА СВЕТА. А ТЕЗИ КАТО КАРЛ МАРКС С ТЕЗИ ТЕОРИ ЗА ДИКТАТУРИ НА ПРОЛЕТАРИАТА САМО ДУМАТА ДИКТАТ И СПИРАМ ДО ТУК ЩОМ НЯМА ДА ИМА ВЗАЙМНО ИЗГОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ДОГОВАРЯНЕ БЕЗ ОЩЕТЕНИ НЯМА КАКВО ДА ГОВОРИМ. ТРЯБВА ДА ИМА И БОГАТИ ХОРА НО ТЕЗИ ХОРА ДА БЪДАТ СЪЩО И ХОРА А НЕ ИЗВЪНЗЕМНИ КОЙТО УБИВАТ ИЛИ КАРАТ УМИШЛЕНО ХОРАТА ДА ГЛАДУВАТ ДА СЕ ИЗБИВАТ ВЪВ ВОЙНИ ТОЕСТ ТОВА СА ТЪРГОВЦИ НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ И НА СМЪРТ. ТАКИВА БОГАТАШИ МЯСТОТО ИМ Е НА ДРУГА БЕЗЛЮДНА ПЛАНЕТА КЪДЕТО ДА НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ ЛОШОТИЙ. НУЖНО Е НОВО МИСЛЕНЕ А ЗА ТОВА СА НУЖНИ НОВИ ХОРА КОЙТО ДА СЕ УЧАТ КАК НЕ СЕ ПРИЛАГАТ ТЕОРИИ КАТО ТЕЗИ НА КАРЛ МАРКС КОЙТО СА КНИГИ ЗА ДИКТАТУРИ А КАКТО ВИЖДАТЕ И В МОМЕНТА КАНДИДАТИ И БЕЗ ТЕЗИ ТЕОРИИ ИМА ЗА ДИКТАТОРИ. НУЖНИ СА ДРУГИ НОВИ РЕШЕНИЯ НА СПРАВЕДЛИВ ПРИНЦИП И ЗАЩИТНИ ИКОНОМИЧЕСКИ МЕХАНИЗМИ ЗА ВСИЧКИ ХОРА ПО ЗЕМЯТА И ИЗВЪН НЕЯ.

 3. Има ли българска десница ?!!!!!!!!!!!
  Има ли истинска българска левица????!!!!!!!
  Дясно и ляво ориентирани политически сили са
  характерни за нормални демократични държави
  Този излюпил се доцент, сравнява двете борещи
  се помежду си мафиозни гропировки с нормални
  политически партий. Има ли лява и дясна мафия???

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.