Правна комисия реши партийни субсидии по време на извънредно положение да не се дължат

Менда Стоянова: Държавата ще поема и осигуровките на работника при мярката 60/40 Глобата за разходка в парка пада на 300 лв., за нарушаване на карантина остава 5000 лв.

С близо 90% скочи заплатата за медицински сестри в някои американски болници

82-ма българи чакат да бъдат превозени от Италия Един от нашенците дал положителна проба за COVID-19 на блокиран круизен кораб

Туркиня на 86 години е успяла да пребори коронавируса

Италиански професор: Коронавирусът поразява всички органи в последния си стадий Жените са по-малко податливи на заразата, твърди експертът

Песков: Русия подкрепя конструктивен диалог за петрола

Германия отчете трети пореден спад на новозаразените с коронавирус за ден

Алергични и автоимунни болести се овладяват със здравословно хранене

Пристанище „Варна“ е затворено заради силен вятър

Полицията в Бургас: Актове за 11 души, играли карти в едно помещение Общината осигурява тестване на спешните медици

Папа Франциск отслужи онлайн литургия по повод Палмова неделя

Агенция по заетостта е обслужила по електронен път 1890 безработни от началото на извънредното положение

160 пожара с един загинал са станали за месец в Търновско На 230 сигнала за оказване на техническа помощ са се отзовали огнеборците

Каракачанов към Нинова: Всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията

Богомил Грозев – Софийската „майна“

С тузарски костюм и глас баритон Богомил Грозев ни съобщаваше новините от страната и света в класическата подредба за националните ни телевизии – катастрофи по пътищата, чувства на “почернени” родители, словата на Първия и в кой нов отбор ще играе Божинов. Но след 20 години в журналистическата професия, седем от които в “Нова”, водещият се разделя със зрителите и поеме управлението на най-стария жив град в Европа – “Старинен Пловдив”.

Типично в негов стил Богомил сам обяви “водещата новина” в сутрешния блок “Здравей, България”.

“Дълго обмисляна и обсъждана промяна е това за мен. Да се разделя с екипа на “Нова” e много трудно и тежко решение”, с едва сдържана мъка каза Грозев. Естествено благодари за разбирането и подкрепата на шефовете – мостовете не трябва да се горят. Сетне Грозев отпраши за Пловдив, за да потърси смисъла и на нещо друго – какво означава думата “айляк”.

На новата позиция той ще отговаря за опазването и закрилата на движимите и недвижимите културни ценности на Старинен Пловдив, както и за дейностите по популяризиране на българското духовно и културно-историческо наследство.

Журналистът ще бъде поредният наследник на Начо Културата. За който не знае, Начо е легенда в Пловдив. Роденият в Асеновград през 1922 година Атанас Кръстев поема Стария Пловдив през 1968 година и благодарение на него се възстановяват и реставрират огромна част от къщите в историческия квартал. На неговия пост отива и Богомил Грозев.

Като директор на “Старинен Пловдив”, най-стария жив град в Европа, журналистът ще отговаря за някои от най-важните национални и световни културни паметници – Античния театър, Римския стадион, базиликите, Балабановата къща, къща “Хиндлиян” и къща “Недкович”, музея на Златю Бояджиев и още много други. Директорът на института управлява дейности по опазване и закрила на движими и недвижими културни ценности, грижи се за популяризиране на българското духовно и културно – историческо наследство, организира и осъществява културни прояви.

“Старинен Пловдив” ври и кипи от културни събития и от скандали, някои от които свързани със собствеността и името на Георги Гергов.

Проблемни са и имената на мениджърите на дружеството през годините. След като бившият кмет Иван Тотев назначи без конкурс предишния директор Йордан Илиев през 2018 г., сега общинските институти в града отново се сдобиват с ръководство без предварителен подбор, само по решение на кмета. Ето кой е новата “майна”, както биха казали майните.

Богомил Грозев е роден в София. Зад гърба си има 20 години журналистически стаж. Започнал е кариерата си в “Дарик радио”, минал е като стажант и във вестник “Сега”, където прави впечатление на талантлив репортер и ръководството с тъга се разделя с него. След това работи в бТВ, а през последните седем години е репортер и водещ новините в Нова телевизия.

“Да се разделиш с Нова не е лесно. Човек прави по-резки промени понякога, но за добро, надявам се”, казва Грозев.

Може би опитът му с киното е една от причината софийското момче да стане “майна”. Грозев беше продуцент на филма “Завръщане”, заедно с Башар Рахал и Ники Илиев. Този филм, заснет изцяло в Пловдив, беше част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата”.

Част от пловдивчани посрещнаха назначението му скептично – нормално софиянец да се прави на Начо Културата е трудно за преглъщане. Някои питат кои негови качества са го направили фаворит за шефското място на емблемата на града.

“Искам кредит на доверие. Имам сърце за Пловдив, той ме плени като уникално магнетично място. Разбрах смисъла на думата “айляк”. Познавам кмета, той има воля да промени нещата. Искам хората да говорят за Стария град. Не ми е писнало от журналистиката, но приех едно ново предизвикателство”, обясни предимствата си Грозев.

А заместник кметът Пламен Панов веднага даде рамо на Богомил Грозев:

“Това е спящата красавица, време е да я събудим”. Панов има предвид “Старинния град”, а не Грозев.

 

“Айляк” и непреходното значение на думата

Новинарският лидер CNN, се опита преди време да обясни на зрителите си по целия свят какво точно означава “айляк”. Между разнообразната информация за Пловдив, авторите се опитаха да обяснят значението на думата. “Айляк” е непреведима българска дума, широко използвана, за да се опише определено желано състояние на ума. Да бъдеш айляк означава, най-общо казано, да бъдеш върховно отпуснат, недосегаем за външен натиск и отворен към удоволствията на съществуването. За пловдивчаните айлякът не е просто временно настроение – това е начин на живот. Например, не е необичайно една кафе-пауза вторник сутрин да се превърне в обяд с вино, който ще отнеме и остатъка от следобеда, според CNN.

 

За него

Истински професионалист, ще ни липсва

Боги (Богомил Грозев) е професионалист и колега, който много ще ни липсва. Новата му позиция е гордост и за нас, защото това, че лице на “Нова” ще управлява най-стария жив град в Европа, отново доказва качеството и потенциала на екипа ни. От сърце желаем успех на Боги, който със сигурност ще има подкрепата ни за всички прекрасни инициативи, които е амбициран да реализира.

Ива Стоянова, управител на “Нова Броудкастинг Груп”

 

Няма милост! Не разбирам защо се крие

Този човек няма милост! На 14 февруари, 2019 г. официално се разведе с дъщеря ми и ме увери, че още другата седмица ще се задейства, за да ме освободи от ипотеката. Майка му дори се съгласи да прехвърли заема на едно от своите жилища, но нищо такова все още не е станало. Нещо повече – Богомил Грозев се крие, когато го търся. Звъня му по телефона, а не ми вдига. Не мога да разбера защо се държи така. Видял е само добро от мен.

Антон Радичев, актьор, бивш тъст на журналиста

 

Имаме идея за Стария град

Познавам добре работата на Богомил Грозев и като журналист, и като продуцент. С него сме си говорили много за Стария град. Самият той е свързан с Трихълмието, работил е и е живял тук, докато снимаха продуцирания от него филм “Завръщане”. Имаме виждания как Старият Пловдив да върне предишния си блясък”, посочи градоначалникът. С моят заместник Панов двамата ще направят “Старият град” в най-доброто за архитектурния комплекс.

Здравко Димитров, кмет на Пловдив

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.