"Боинг" показа най-дългия самолет в света

Американската компания „Боинг“ проведе пред ограничен брой участници представянето на най-дългия пътнически самолет в света - най-новият „Боинг“ 777X.

"На 13 март първият „Боинг“ 777X бе представен на служители на компанията във фабриката за самолети в Евърет, Вашингтон", съобщи CNN, добавяйки, че самолетът е дори малко по-дълъг от сегашния рекордьор - двуетажния „Боинг“ 747-8.

Според производителя на самолета дължината на новия самолет е 77 метра, разстоянието между върховете на крилата е 72 метра.

Производителят използва за първи път в гражданската авиация технология със сгъваеми крила, която преди това се използваше само във военни самолети - обикновено за самолети, предназначени за използване на самолетоносачи.  Също така, „Боинг“ 777X ще стане най-големият двумоторен пътнически самолет в света.

Основната модификация на най-новия самолет ще бъде „Боинг“ 777-9X, който, в зависимост от оформлението, ще може да поеме от 400 до 425 пътници. В този случай, обхватът на основната версия ще бъде малко повече от 14 хиляди километра.

Компанията също така подчертава, че "разходът на гориво и експлоатационните разходи на семейството на "Боинг" 777X ще бъдат по-ниски от тези на конкурентите с 10-12%."

Коментари

Задължително поле