Борис Джонсън получил заплаха за ракетен удар в телефонен разговор с Путин

Руският президент Владимир Путин заплашил лично Борис Джонсън да го атакува с ракета точно преди да нареди на руските сили да навлязат в Украйна, твърди бившият министър-председател на Обединеното кралство.

Заплахата е била отправена в телефонен разговор, непосредствено преди инвазията на 24 февруари, според нов документален филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен днес, предава АФП.

Джонсън и други западни лидери бяха побързали да пристигнат в Киев, за да покажат подкрепата си за Украйна и да се опитат да възпрат руската атака.

"В един момент той сякаш ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или нещо подобно", цитира Джонсън думите на Путин.

Джонсън се превърна в един от най-яростните западни поддръжници на украинския президент Володимир Зеленски.

Но преди инвазията той казва, че се е постарал да каже на Путин, че няма близка перспектива Украйна да се присъедини към НАТО, като същевременно го е предупредил, че всяка инвазия ще означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия.

"Той каза: "Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Какво е скоро?" А аз отговорих: "Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Знаеш това много добре".

Документалният филм на Би Би Си представя нарастващото разделение между руския лидер и Запада във времето преди нахлуването на Русия в Украйна. В него Зеленски разказва и за осуетените си амбиции страната му да се присъедини към НАТО преди нападението на Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят