Бразилия и пожарът

Като метафора на трудностите, с които се борят

200-годишният природонаучен музей изгоря

Пожарникари си пробиха път през развалините в изгорелия Национален музей на Бразилия ден след като пламъци опустошиха сградата, а страната скърбеше за загубените незаменими съкровища и търсеше кой е виновен. В музея се помещаваше най-голямата сбирка от исторически артефакти в Латинска Америка и имаше опасения, че щетите са катастрофални. Един служител каза пред бразилска медия, че може да са били унищожени цели 90%. Някои части от сбирката бяха прибрани на други места.

За мнозина в Бразилия състоянието на 200-годишния природонаучен музей бързо се превърна в метафора на унищожаването, както смятат те, на бразилската култура и живот през годините на корупция, икономически срив и лошо управление. „Престъпление е, че беше допуснато музеят да стигне до това положение“, каза 29-годишната учителка по танци Лаура Албукерке, която беше сред тълпа, протестираща пред портала.

„Случилото се е не само достойно за съжаление, то е опустошително, а политиците са отговорни за това.“ Причината за пожара, избухнал в неделя вечерта, не беше известна. Федералната полиция ще извърши разследване, тъй като музеят беше част от Федералния университет на Рио де Жанейро. Но протестиращи, коментатори и самите ръководители на музея казаха, че годините на нехайство от страната на правителството са го докарали до толкова тежко финансово състояние, че неговият персонал е трябвало да се обръща към сайтове за набиране на средства, за да открива експозиции.

Заместник-директорът на музея Луиз Фернандо Диас Дуарте разкритикува властите, че са лишили музея от жизненонеобходимо финансиране, а са похарчили купища пари за стадиони за домакинството на Световното по футбол през 2014 г.

Докторантът по зоология Маркус Гуидоти, посещавал музея, за да изучава екземпляри от насекоми, каза, че нехайството датира от години. „Дано това ни освободи от невежеството, което не цени културата, науката и нашата национална идентичност“, написа той в Туитър.

(Със съкращения, превод БТА)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи