Коригираха формулата за ТЕЛК Ощетени са били част от лицата

Поставиха 15 информационни табели пред най-значимите забележителности в Свищов

Уличните котки част от семейството

Фестивалът „Орфеево изворче“ събира над 2000 деца в Стара Загора

Френската полиция не е задържала издирван джихадист, планирал атаки в България и Париж Името и външният вид на арестувания са различни от тези на търсения терорист

100-тният тото милионер разбрал за печалбата с 4 дни закъснение От 25 години играел със система при големи джакпоти

Полицаи се обясняват защо обгазиха колеги Вятърът духал от неправилна страна

Нинова: Като лидер на ПЕС, Станишев трудно ще може да защитава националните интереси в Европарламента

Музата на Мария Грация Кюри е дъщеря й

Банките събраха от такси 1,25 млрд. лв. Печалбата на трезорите достигна рекорден размер

Дават повече отпуски и бонуси на варненските учители

Националите: Слушаме Хубчев и бием в квалификациите

Протестиращи студенти блокираха движението в центъра на Белград и сградата на полицията

Стрелецът от Утрехт бил фокусиран върху определен човек

Пожар затруднява движението по пътя София – Варна Горят на сухи треви, храсти и дървета близо до пътното платно

Братята Кирил и Георги Домусчиеви – Обречени на успех

Братята Кирил и Георги Домусчиеви купуват Нова телевизия. Компанията “Адванс Медиа Груп” ЕАД и шведската медийна група Modern Times Group (MTG) подписаха договор за продажба на “Нова Броудкастинг Груп” АД. “Адванс Медиа Груп” е дъщерна компания на инвестиционния холдинг “Адванс Пропъртис” ООД, собственост на двамата братя. Стойността на сделката е 185 млн. евро. Споразумението предвижда българската компания да придобие 100% от “Нова телевизия” и мажоритарен дял в “Нет Инфо”. Сделката се очаква да бъде финализирана през второто тримесечие на 2019 г.

Братята Кирил и Георги Домусчиеви изградиха успешен бизнес в много различни сфери. Компанията им “Адванс Пропъртис” притежава 117 фирми в 23 държави от 10 различни индустрии. Всичко това е плод на дългогодишен труд и поредица от успешни сделки.

Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в София. Семеен е и има три деца. Завършил е средно образование в 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин”, в испанска паралелка. След завършване на висшето си образование придобива магистърска степен по “Индустриален мениджмънт и маркетинг” към Технически университет – София.

Брат му Георги Домусчиев след броени дни ще стане на 47 години. Той е роден на 6 март 1972 г. Завършва френската гимназия, а през 2002 г. и Техническия университет като също като брат си получава магистърска степен по “Индустриален маркетинг и мениджмънт”. И той е женен и има три деца. Владее английски, френски и руски език.

След промените през 1990 г. Кирил Домусчиев, заедно с брат си Георги, учредяват няколко дружества, занимаващи се с производство и търговия на облекла и обувки. През 1996 г. основават приватизационен фонд “Напредък Холдинг” АД, чрез който придобиват акции в редица дружества. Една от тези компании е производителят на велосипеди и мотокари “Балкан” АД, в която майката на братя Домусчиеви – Маргарита, е назначена за директор от 1997 г. до 2009 г.

През 1999 г. братята стартират фармацевтичен бизнес и учредяват “Хювефарма”, която през 2000 г. приватизира дружеството “Биовет” АД – собственик на завод за производство на ветеринарни продукти в гр. Пещера. “Биовет” е от малкото държавни фирми, които след приватизацията не само оцеляват, но и просперират. Произвежда ветеринарни медикаменти, витамини и антибиотици, които се изнасят в над 70 държави. Предприятието се разраства и дава работа на стотици хора. А “Хювефарма” се развива като глобална фармацевтична компания.

През 2003 г. Кирил и Георги Домусчиеви учредяват “Адванс Пропъртис” ООД, в което притежават по 50% от капитала. То е холдингово дружество, чрез което братя Домусчиеви осъществяват повечето от инвестициите си. Водещите компании в “Адванс Пропъртис” извършват дейности в областите фармация, морски транспорт, строителство, недвижими имоти и др.

През 2008 г., в резултат на проведена приватизационна процедура, “Адванс Пропъртис” чрез дъщерното си дружество “Кей Джи Маритайм Шипинг” АД придобива 70% от капитала на “Параходство Български морски флот” АД, компания корабособственик с над 126-годишна история. Компанията става и едноличен собственик на “БМФ Порт Бургас” ЕАД.

От 2010 г. братята стартират собствен футболен проект и инвестират в развитието на “ПФК Лудогорец 1945” ЕАД, град Разград. За кратко той става доминант в българския шампионат, помитайки грандовете ЦСКА и Левски. Отборът влиза в “А” Професионална футболна група и става шампион на България през следващите седем поредни сезона. “Лудогорец” е играл в груповата фаза на “Шампионска лига” и в “Лига Европа”.

“И двамата много обичаме футбола още от малки”, казва Георги Домусчиев. “Едва ли обаче сме си и мечтали да имаме отбор, да издържаме клуб. Всичко това дойде постепенно, без много да бързаме”, допълва той. Преди ерата ПФК “Лудогорец” Георги Домусчиев е левскар, а Кирил Домусчиев е цесекар. Сега обаче и двамата работят само за възхода на “Лудогорец”. Благодарение на двамата братя беше изграден градският стадион “Лудогорец-Арена” в Разград. В резултат Разград не слиза от страниците на медиите, а интересът към ПФК “Лудогорец” излезе извън пределите на страната ни.

Така съвсем заслужено на 27 януари 2012 г. Георги Домусчиев става почетен гражданин на Разград. Той е харизматичен, всеотдаен, амбициозен и спомага за реализиране на бизнес проекти в Разград, посочват от общината. Братята възстановяват и църквата в Дойренци, където е служил дядо им, известен като поп Киро.

Сега братята разширяват бизнеса си в сферата на медиите. Като всяко друго нещо, с което се захванат, го правят с размах – купуват най-голямата медийна група в страната. А досега те са доказали, че с каквото се захванат е обречено на успех.

 

Пускат повече български филми

“Инвестицията ни в “Нова Броудкастинг Груп” е стратегическа. Тя ни дава възможност да навлезем в един перспективен и нов за нас индустриален сегмент. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на “Нова””, коментира Георги Домусчиев. “Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на “Нова Броудкастинг Груп” за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите. Надяваме се с нашата финансова подкрепа медията да продължи да се развива ускорено и да предлага все по-добър и интересен продукт на зрителите. Ще окажем подкрепа за утвърждаването на “Нова” като “българската телевизия” с включването в програмите на повече български сериали, филми и развлекателни програми”, допълва той.

 

За тях

Фамилията има значим принос за Лудогорието

Значим е приносът на Кирил и Георги Домусчиеви за Разградска област. В момента “Биовет-клон Разград” се разширява със строежа на нов завод, в който се очаква да заработят 100-130 човека. Фирмата проявява и съпричастност към обществени каузи – наскоро по моя инициатива няколко дружества поеха ангажимент да съфинансират изграждането на система за мониторинг на въздуха, от “Биовет” бяха сред първите, заявили такова желание. Инвестицията на Домусчиеви в “Лудогорец” пък косвено има добавена стойност за региона – фенове и гостуващи футболни отбори пазаруват тук, посещават туристически обекти, визитите им са стимул за предприемачите да модернизират заведенията си например и така градът става по-модерен и красив. А славата, която марката “Лудогорец” носи на Разград, е неизмерима и фамилията Домусчиеви съвсем заслужено ще остане в историята на Лудогорието.

Гюнай Хюсмен, областен управител на Разград

 

Наложиха непостижими стандарти

Те наложиха стандарти във футбола, които са непостижими за другите. Позволяват си бомбастични трансфери, много високи заплати. Не знам какви са им бюджетите и какви фондове харчат, но са в пъти повече и от Левски, и от ЦСКА. Има резултати, но има и много грешни трансфери. Гледам ги, показват добри неща, но отборът им се гради на трима футболисти, които са наистина класни играчи.

Тодор Батков, бивш собственик на ПФК “Левски”

 

Обичта към футбола е в основата на успехите

Мнозина си мислят, че парите на братя Домусчиеви са в основата на успехите на “Лудогорец” и грешат. Обичта им към футбола е най-важното. Двамата инвестираха не само милиони, не само ноу-хау, но и личното си време. Когато се строяха стадионът и базата, те наблюдаваха в жега, дъжд, прах, като лишаваха семействата си от присъствие. Братя Домусчиеви инвестират много повече време, отколкото пари. Затова “Лудогорец” има най-добрата и най-поддържаната база – стадион и тренировъчен комплекс.

Ангел Петричев, изпълнителен директор на “Лудогорец”

Още по темата

  1. Кирил Домусчиев – Редник Киро

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Наивник,скачал на площада и крещял срещу червеното каза:

    Да кажат откъде взеха пари да стартират,да си вземем и ние.

  2. Е некой трябва да врътка откраднатите милиарди на бибитко, па и се чува, че химията на бибитко я произвеждат думузите. Да видим до кога ще им стигне вътъка, защото скоро ще дойдат да им врътнат кранчето за химията с всичките последствия от това.

  3. Когато „ПРИДОБИХА“ /откраднаха/ „Балкан“- Ловеч в завода работеха 5000 души. Сега там мизерстват 100.

  4. А българският журналист е обречен на близане и ибрикчийство на силните на деня, властимащите и богатите…

  5. Obrichame gi na uspeh! Vse da ni vurtyat otkradnatite ot naroda pari. Shte im prodadem oshte nyakolko mnogomilionni BKP kompani za 1 lev – da pokajat umenieto si v ryazane I davane na skrap. Venseremos drugari domusi – BKP shte pobedi, no veche ne po drugarski, a po biznesmanski.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.