"Булмаркет": Незаключена стрелка на релсите е причина за инцидента в Хитрино

С нова версия за катастрофата на гара Хитрино излезе собственикът на вагоните-цистерни. Според поръчана от него експертиза не скоростта, а незаключена стрелка на коловоз е причинила катастрофата на влака, която доведе до смъртоносната експлозия през декември 2016 година. Въпреки че по делото до момента като основна причина за инцидента се посочва високата скорост на влаковата композиция, днес от фирмата превозвач посочиха друга версия, информира БНР.

"Незаключената стрелка номер пет, която съединява и разединява коловозите три и четири, е причина за дерайлирането, както и общото незадоволително състояние на железопътната инфраструктура. Втори акцент, разгледан от експертите, е, че цистерната, която е превозвала пропилен, и е разкъсана, и този газ е изтекъл, не е отговаряла на стандартите за безопасен транспорт на опасни товари", коментира Светослав Първанов, заместник-управител на "Булмаркет“

Според експертизата, представена днес, диспечерите са подали напрежение в контактната мрежа, въпреки че влаковата композиция вече е била дерайлирала. Това е възможно да е предизвикало конкретния взрив. От фирмата-превозвач обясниха още, че при подобно състояние на стрелката на коловоза даже и композицията да се е движила с 40 километра в час, е било възможно да излезе от релсите. При тежкия инцидент в село Хитрино през 2016 година загинаха 7 души, а на десетки домовете бяха разрушени. <span>Обвиняеми за случая са двамата машинисти на композицията, а процесът започна по съкратеното производство.

Коментари

Задължително поле