Бурята "Факсай" достигна Токио

Тайфунът "Факсай", който беше понижен до „изключително силна“ буря с потенциално рекордни ветрове и дъждове, удари района на Токио, съобщава Агенция Франс прес, цитирана от БГНЕС. Стихията предизвика предупреждения за евакуация на десетки хиляди хора и сериозно наруши трафика.

"Факсай" е придружен от буреносни ветрове със скорост от 216 километра в час и се очаква да премине точно над японската столица в ранните часове на понеделника.

Властите издадоха предупреждение за превантивна евакуация, с незадължителен характер, за над 110 000 души, тъй като според прогнозите на синоптиците проливните дъждове и буреносните ветрове ще достигнат „рекордни размери“.

„Моля бъдете бдителни за буреносни пориви на вятъра и високи вълни и внимавайте за евентуални свлачища, наводнения и преливане на реки“, се посочва в изявление на Националната агенция за борба с природните бедствия.

Очаква се "Факсай" да предизвика хаос в трафика в началото на работната седмица. Някои основни железопътни връзки спряха работа поне до 8 часа сутринта местно време тъй като е необходимо а се извърши техническа проверка на състоянието на релсовия път заради евентуални повреди от стихията.

Заради тайфуна в неделя бяха спрени около 100 влака стрела, свързващи Токио с градове в централната и западната част на Япония. Не работиха и фериботите в Токийския залив.

Авиокомпании отмениха около 100 полета, насрочени за понеделник, а някои крайбрежни магистрали западно от столицата бяха затворени.

Няма съобщения за пострадали или сериозни щети от бурята. Осем сърфисти обаче трябваше да бъдат спасявани от високите вълни в Шизуока в централната част на Япония, след като бяха отнесени от морето.

Коментари

Задължително поле