САЩ наложиха санкции на фирми и физически лица за връзки с ИДИЛ

Приеха 13 деца в болница в Ямбол със симптоми на хранително натравяне

Вдигат наемите на магазини в моловете Откриха нови 60 хил. кв. метра

„Фолксваген“ решава до края на годината за завода в Турция

$3 млн. за жилище на круизен кораб

Разбиха международна престъпна група за трафик на артефакти в Италия

Камерите за тол такси ще следят и горивата Рамките по магистралите засичат тежестта на цистерните

Трима убити при стрелба в Оклахома (ВИДЕО)

Безплатни ваксини само за 120 000 пенсионери Имунизациите предпазват от четири щама - “Бризбейн”, “Канзас”, “Пукет” и “Колорадо”

Соня Йончева – свръхестествен глас в човешко тяло Само месец и половина след раждане, звездата е във върхова форма

Признават ли се болничните дни за трудов стаж?

Турция заплаши да възобнови военната операция в Сирия

Стара Загора ще се потопи в коледни светлини на 5 декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 ноември 2019

Без опозиция в парламента на Беларус Лукашенко ще се бори за шести президентски мандат

България на пазар за изтребители Ние купуваме новите самолети, а не властта.  Тя само е посредник на нашите пари в сделката

Изборът зависи от нивото на амбициите ни във военната област

Знаете ли, уважаеми, че нашенецът много обича да мрази две неща – когато го лъжат, да си мислят, че им вярва. И второто е: да му дават акъл как да си харчи парите. Нашенецът може да прости, ако преспят с жена му или с любовницата му, но най-го боли, когато му бръкнат в джоба. Без той да знае. Ето с тази простовата интродукция ми се иска да обясня, защо трябва да купим при открита и прозрачна процедура нови изтребители за родните ВВС. Защото, уважаеми, това са моите и вашите пари. Става дума за 1,8 млрд. лв. за 8 самолета. И то на първо време. През втория етап – още толкова, докато се сдобием с ескадрила. С нашите левчета политиците ще вземат новите самолети. И затова трябва да сме в час за какво ще отидат. Властта е слуга на народ, нали така! По определението, дано не греша, на великия френски просветител Жан Жак Русо. Слуга, на който сме делегирали права в обществен договор. Едно от задълженията в него е да има точен отчет за какво и как се харчат общите пари. Щом става дума за обществен ресурс, картите трябва да се на масата. Тъй като властта е само посредник, опериращ с парите ни, в тази сделка.

Не съм капацитет в други сфери, но за отбраната трудно ще ме излъжат. Премиерът Бойко Борисов декларира, че процесът на придобиване на новите бойни самолети за ВВС ще е прозрачен. Дори обеща, че ще бъдат поканени самите пилоти да си кажат думата, защото те ще летят на тях. Защото трябва да разполагат с най-доброто, и когато „свалят найлоните от седалките, да могат да се сборят във въздуха“. Абсолютно същото твърди и министър Красимир Каракачанов – прозрачност на всеки етап. Дори наскоро каза по телевизията, че изборът ще е професионален, а не политически. Но ето какво заяви зам.-военният министър Атанас Запрянов в МО пред журналисти, когато се отваряха офертите, в отговор на въпрос ще бъде ли обявено кой какво предлага, ще има ли класиране, за да направят хората сравнение. Та Запрянов каза: „Ще бъдат оценени всички оферти, но решението ще е политическо. Няма да има класиране. Протоколът от работата на комисията няма да се обявява публично, защото е класифицирана информация.“ Това е положението, драги. Схващате ли разликата между тези приказки и горните уверения за прозрачност?

Естествено, никой не иска ведомството да обявява публично непозволеното. Просто би следвало да посочи защо е предпочетена дадена оферта пред другите. Толкова ли е трудно? Най- лесно е зад формулировката „класифицирана информация“ да се прикриват неудобни истини. Неотдавна пуснах искане до МО по закона за достъп до обществена информация какви суми са изразходвани за ремонт на кораби от ВМС за срок от 10 години. Интересуваха ме парите и нищо друго – нито технологии, нито какво е правено и от кого, нито какво е вложено или подобрено. Просто колко обществени пари са похарчени. Получих отговор, подписан от зам.-министър Запрянов, че това е класифицирана информация. Отговорът бе по-дълъг от въпроса с препратки към закони, параграфи, точки и алинеи. Интересно, откога средствата, обявени за даден вид услуга, която ползва МО чрез обществени поръчки, са държавна тайна? По силата на тази логика би следвало проектите за модернизация на ВВС, на ВМС и на Сухопътните войски, качени на сайтовете на парламента и на МО да са секретни. Защото, ако ги прочетете, в тях има такива данни, че ако сте специалист, може да си направите сериозни изводи.

Изборът на нов изтребител фокусира военно-технически, финансови, икономически и политически аспекти. И най-вече военно-стратегически. На нас, които си даваме парите, би следвало да ни обяснят какво ни се предлага и какви аргументи стоят зад конкретния избор. Никой не иска детайли и секрети. Политиката на свършените факти не е добър атестат за всяка власт. Няма значение коя от предлаганите оферти ще спечели, щом е в конкуренция пред погледа на всички.

Първо трябва да си отговорим за какво ще ни служи новият тип боен самолет, след като сме си изяснили нивото на амбиции във военната област? В какви конфликти и войни ще участваме с него? Само за национални нужди ли ще го ползваме: охрана на въздушното пространство – или ще се включваме и във военни операции навън. И тук вариантите са различни- ангажимент по чл. 5 от Вашингтонския договор за колективната отбрана или във формат, примерно, „коалиция на желаещите“ за действия в Близкия Изток. Ако се позамислим – почти цяла Европа и съседите ни са в НАТО. Значи бойното използване на новите ни изтребители може да е само в източна посока – Русия или държава/и/ от Близкия Изток. Ще пратим ли наши изтребители да се бият срещу руски в определена ситуация или да се включат в операция срещу цели в някоя близка арабска страна? Отговорите са за властта. От тях зависи какъв тип самолет ни е необходим.
Вероятно няма да изненадам никого с постовете на бивш фактор, който открито лобира за една от офертите и е фен да имаме самолети, за да сме със съюзниците „в операции на други театри“. Сиреч – да воюваме навън. А не е трудно да се досетим, че наше участие в удар срещу близкоизточна държава е директна покана към терористите да ни посетят. Същият фактор възкликна, че се задават празници и е време да помечтаем за самолети. Обикновено истинските мъже си мечтаят за жени, но да не се отклоняваме.

Та ако ще воюваме и навън, ни трябва изтребител за фронтови операции, който да разчиства небето. Той може и да е двудвигателен, аналог на МиГ-29, който е такъв. Ако ни е необходим главно за национални нужди, ни е нужен боен самолет с по други параметри. Всичко е баланс от политически намерения, реалности и възможности. Плановете са сега да купим 8-9 изтребителя, а на втория етап останалите до16 броя – тоест да имаме една ескадрила. С нея не може да водим нито отбранителна, нито настъпателна въздушна операция. Тя стига само за „Еър полисинг“ – а това е военно-полицейска въздушна мисия. Разчетите за нея са елементарни – 8 самолета не са достатъчни. Защото 2 броя дежурят, 2 броя са в резерв, а с останалите 4 броя трудно се поддържа тренинг на екипажите, тъй като 1 или 2 винаги са за ремонт или обслужване. Затова се предвижда да имаме ескадрила.

Наивно е да се мисли, че с нея може да направим нещо повече. За истинска война ни трябват поне 10 пъти по толкова бойни самолети. За което нямаме и никога няма да имаме ресурс. Тези времена са спомен. Сега трябва да си направим точно сметката. За да не хвърляме пари на вятъра. Преди нашите ВВС имаха и 4 изтребителя МиГ-25 РБ – разузнавач, бомбардировач. Те развиваха максимална скорост от 3645км/ч. За сравнение: най-бързият от сега предлаганите ни 4 типа изтребителя развива 2410 км/ч. Тези мигове летяха в стратосферата и сред съседите ни нямаха аналог. Бяха недосегаеми за ПВО на Турция. Когато излитаха от базата в Добрич, турските зенитчици на Босфора се хващаха за главата. Можеха с една зарядка да отидат до Израел, да разузнаят и да се върнат. Казвам можеха, но не са го правили. Но бяха изключително скъпи за поддръжка. Един се разби и ги върнахме на руснаците. В замяна на това ни дадоха 5 броя Миг-23 последна модификация. Припомням тези факти заради поуките с днешна проекция.

А ВВС не са само изтребители. Те са и Противовъздушна отбрана (ПВО). Пред съвременния зенитно-ракетен комплекс и най-модерният изтребител е безсилен. Зенитните ракети, които също смятаме да развиваме, могат да компенсират от липсващи качества на изтребителите и да се допълват взаимно. Това също има отношение към избора и цената. Затова е дилетантство по бакалски да се сравняват показателите на самолетите, които ни се предлагат. В смисъл: този лети по-надалече, носи повече бомби и ракети и т.н. Значи – купуваме го. Показателите на повечето съвременни масови изтребители са почти изравнени.

Малко след като ни приеха в НАТО, журналисти от България бяхме на визита в централата на пакта в Брюксел по негова покана. Три дни ни четоха лекции. Казаха ни следното: „Ваше суверенно право е да си харчите парите за отбрана, както искате. Изтребителите са скъп разход. В случай на война няма да разчитаме на вас. В Алианса има пренасищане от изтребители. Трябват ви самолети да си охранявате небето.“ Това ни обявиха в прав текст. Без заобикалки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Това,че съседите ни са в НАТО, не значи, че не може да има конфликт с тях, както внушавате. Да напомни, как натовски Гърция и Турция в последните 10 години най-малко 2 пъти бяха на косъм от топъл конфликт. Да напомним, как Турция е окупирала Северен Кипър(кипър не е в НАТО,, но е в специфични отношения с Гърция), и нито Гърция, нито НАТО, нито ООН са в състояние да ги изгонят. Да напомним ,как Турция си позволява ежемесечно да нарушава гръцкото въздушно простраство-и то десетки пъти месечно. Толкова по въпроса дали членството в НАТО е гаранция ,че няма да има конфликт с натовски „приятели“. Да напомним и друго Румъния държи под окупация българския Дунавски остров Ветрен-ПРОВЕРЕТЕ-има и публично инфо, и статии по темата-ТОЕСТ ИМА ПОГРАНИЧЕН СПОР СЪС СЪСЕДНА ДЪРЖАВА-на българския остров ветрен се е появила румънска администрация- в т.ч. и румънска гранична полиция! ТОВА ПРИЯТЕЛСКО ПОВЕДЕНИЕ ЛИ Е, от натовски приятел?

  1. Наслушали сме се на глупости, но твоите чупят глупомера. Това, което внушаваш е, че всеки конфликт се решава с военни средства така ли? Веднага хвърляш авиация и танкове при всеки пограничен конфликт. Примерите, които даваш са смешни. Да, румънците са „окупирали“ острова и не дават на нашите бракониери да изсекат гората там, защото България не си мърда пръста да реши граничния проблем. И това повод за война ли е?

   1. Не шизи, показва, че феновете на плевнелиев сте слабоумни безродни шизита…

 2. Наистина не виждам смисъл да се купуват средства за водене на война. Най-важното – нацията е разделена. Ако Русия прати само един полк, дори само 1 рота никой няма да им противодейства. Русофобите ще бъдат моментално избити, а има и поне 4 милиона русофили. Ако друга държава ни нападне няма да скоча да браня паметника на руските фашисти и окупатори и задниците на 4 милиона русофили и няма да съм сам. Да му мислят русофилите как ще бранят руската територия „Болгария“.

  1. Шизи слабоумно, сам не можеш да вденеш какво си се опитвал да изтролиш…

 3. Турските зенитчици се хващаха за главите,мислейки:,,малеее,тия излетяха(пилотите) но как и дали ще долетят и достигнат до границите ни с тия ръждясали руски таратайки’’?!

 4. Като чета написаното и разсъжденията, оставам с впечатление че МИГ-29 може да задоволи изискването за контрол на българскито небе, ако поне 10бр. са в бойна готовност. Определена бе сума около 100 мил. за ремонт, на колко броя МИГа разчитат ВВС в момента?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.