На кои два етапа се разделя всяка връзка?

Европарламентът обсъжда санкции за държави, които не водят ефективна борба с корупцията

Автомобил помете пешехоци в центъра на Токио

Жълт предупредителен код за силен вятър е обявен в 18 области

Антон Вълев, Национална аптечна камара: Едва 25% от аптеките са готови да се включат в новата система за лекарствата

Ивайло Калфин: Никой не очакваше, че Тереза Мей ще загуби вота за Брекзит с такъв резултат

Трилър в Гърция: Назначиха охрана на депутата от „Потами“, който ще гласува за Ципрас

Андрей Ковачев: Вотът срещу сделката за Брекзит е катастрофа

От днес шофьорите без винетки ще бъдат глобявани

Мишел Барние: ЕС остава непоколебим по споразумението за Брекзит

15 жертви след атака на ислямисти над хотел в Кения

Депутатите гледат предложението на кабинета за преговори със САЩ по закупуването на F-16

Путин: ЕК да гарантира, че няма да провали продължението на „Турски поток“ през Европа

Тереза Мей се изправя пред вот на недоверие днес

Слънчево и ясно време днес

Българската корона и бъдещето на България Каква би могла да бъде ролята на Цар Симеон II в обществения живот на страната

Заглавието вероятно поражда недоумение. Все пак от 1946 г. България е република. Независимо, че за известен период след 1989 г. бившият български цар Симеон II се ползваше с особена популярност, неговото управление като премиер през 2001 – 2005 г. и участието му в партийните боричкания нанесе силен удар по монархическата идея. Днес в обществото ни вече я няма онази енергия, която да застане зад каузата на Симеон Сакскобургготски.

Въпреки тези факти, Симеон Сакскобургготски не е просто една от личностите на прехода. Той е и последният владетел на Третото българско царство. В епохата на последвалия тоталитаризъм споменаването на неговото име в емисиите на Би Би Си или Гласът на Америка даваше известна надежда на българския народ.

Изминалият период е достатъчно дълъг, за да се опитаме да си направим равносметка не само на случилото се дотук, но евентуално и на бъдещето. Факт е, че прогоненият някога цар се завърна в България и бе посрещнат възторжено. Той спечели демократичните избори и стана първият монарх, заел поста министър-председател. При неговото управление България влезе в НАТО и Европейския съюз. Независимо, че ролята на Симеон Сакскобургготски, като ръководител на правителството, среща различни и противоречиви оценки, не може да се отрече неговата морална и стабилизираща мисия. Макар че не бе успокоена историческа памет и не бе постигнато така необходимото на българите национално помирение, и двете теми стават все по-актуални с оглед на бъдещето ни като държава и нация.

От тази гледна точка заслужава да се запитаме има ли и каква евентуално би могла да бъде ролята на Цар Симеон II в обществения живот на страната? След залезът на НДСВ от политическата сцена, някои анализатори пророкуваха и минаване на царя в сянка. Вероятно този процес трябваше да бъде подпомогнат от проточилата се сага с царските имоти и продължаващото им изземане от страна на държавата, въпреки признанията, че тя не е добър стопанин. Тези прогнози обаче не се сбъднаха. Царят поддържа свой сайт, появява се на обществени места, открива събития с национално значение, приема чужди делегации, чуждестранни инвеститори, духовни водачи и много гости. Изяви се и като добър писател. Въпреки, че отдавна не е премиер, на Симеон Сакскобургготски бяха възложени няколко мисии, което на практика го превърна в специален пратеник на България. На няколко пъти бе включван и като част от правителствени делегации при посещението на държави с монархическо управление.

Този на пръв поглед политически парадокс показва, че една част от миналото ни не е намерила своето логично обяснение и съответно разрешение. Няма спор, че установилият се в България режим през септември 1944 г. е недемократичен и че съответно прословутият референдум от 1946 г., довел до установяването на народната република, е бил фалшифициран. Въпреки всичко животът си има своята логика и републиканското устройство на България бе затвърдено с новата конституция от 1991 г. Този факт бе приет и от самия цар Симеон II. Тук дилеми няма. Въпреки това, бившият премиер днес продължава да бъде възприеман като цар Симеон II не само в България, но и по света.

Как да се примирят тези два факта? Решение на проблема може да бъде потърсено в процесите от недалечното минало. През тази прословута 1946 г. България стана не само република, а и друго събитие се отрази трайно на нейния съвременен облик – по същото време Българската православна църква бе отделена от държавата. Църквата не престана да съществува, само бе отделена от държавния организъм и започна да функционира като самостоятелна институция.

Премахването на монархията и отделянето на Българската православна църква от държавата са в известна степен идентични процеси. Царското семейство бе изгонено от страната, но Българската корона като институция продължи да съществува, макар и зад граница. И в Египет, и в Испания, малолетният цар е приеман не просто като български гражданин в изгнание, а като цар, носител на българската корона. Нещо повече, царската корона е дадена от църквата и досега няма акт на БПЦ, с който да е отнета. Няма и официален акт на абдикация, въпреки, че България е република. Предаването на Българската корона по наследство се е регулирало от Търновската конституция. Днес неин носител е цар Симеон II, но преди това е била носена от други. В други европейски държави, като Унгария например, след Първата световна война има Унгарска корона, въпреки факта, че няма неин носител.

Ако българите искаме да бъдем прагматични и да впечатлим света с толерантност и приемственост, трябва да приемем факта, че Българската корона през 1946 г. е отделена от държавата, но продължава да съществува. Изхождайки от подобно разбиране, институцията Българска корона като наследена от миналото трябва да намери своето място в съвременна България с изработването и приемането на съответен закон. Царят като носител на Българската корона може да намери място в държавния протокол, подобно на това на Българския патриарх. Като специфична дейност на царя може да бъде отредено поддържането на контакти с кралските фамилии в Европа и по света, подпомагане на българските дипломати, акредитирани в държави с монархическо управление, изпълняването на ролята на специален пратеник на България, посредник в международни конфликти и други дейности.

 

В имотите може да се развива дейност

Имотите на Българската корона също би следвало да бъдат освободени от данъци и дори да бъде позволено да развива определена дейност в областта на образованието и културата, например поддържането на музей, посветен на държавността по време на Третото българско царство. Това би дало и определен международен статут на българския цар, особено пред другите монархии. От подобен подход страната ни може само да извлече полза през предстоящите трудни времена на международна нестабилност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (33)

 1. A. Чудесно Гн. Ташев. Много интелигентен разбор. Заслужава спор и расъждения. Съмнително е дали сме правилната нация за такъв разбор. Псувните и обидите ще влезнат в сила. Тъпанари много.

 2. Много добра статия – Дали е реалистично, е друг въпрос. Как беше – надеждата умира последна. Лека седмица на всички 😉

 3. Алооо, „питащ“, а ти срам нямаш ли? “ Че не си наясно с историята, е повече от ясно. Че си комунист и неграмотник – също. Това, което цар Симеон Втори е направил и прави за България, е видно и с просто око. Не е нужно да си монархист, за да го признаеш. Симеон Втори е истински благородник и патриот, макар в жилите му да не тече българска кръв. Да е жив и здрав!

  1. В вените му тече Българска кръв от Асениевци прочети за княгиня Велислава Ополска или на Полски Виола както са и казвали и от друга страна с родствените връзки на Черногорската династия в която пак има кръвна връзка с Асениевци в Средновековието много династични бракове са се случвали и отам потомци на Асениевата династия има в всички кралски родове в Европа Дори и от първото Българско Царство но няма достатъчни писмени сведения от този период в средновековието но при бъдещи архиелогически разкопки може да се открият много неща и да се пренапише историята ни тя не е това което сме учили в Социалистическият ни период историята ни беше изкривена доста и на места много невярна беше дирижирана от Сталин и последващите руски узурпатори всичко беше изкривено унищожавано като факти слава богу че тогава не са били наблягали на Археологически разкопки и доста неща са запазени и в бъдеще ще бъдат разкрити .Както и че ни промиваха мозъците че не сме Тракийци всички носим тези корени в тази част толкова много лъжи ни бяха насадени и продължават да се опитват да ни ги насаждат което за мен си е родоотстъпничество .Във цяла Европа където моделът на управление е монархически държавите просперират и са светлини госини пред нас макар в средновековието е било обратно но къде мине социялизъм всичко се обръща с главата нагоре в българия има много родоотстъпници които пречат България да върви напред и да се развива добре .

   1. емо, емо, нямаш си и идея колко си заблуден – и за монархиите и за социализма…

 4. Отнемането на имотите на един Сакс-Кобург и Гота, който е близък роднина с всички кралски династии в Европа, а и не само Европа на практика е съизмеримо с национализирането на имущество (фабрики, заводи, пр.) на транснационална компания от размера на Exxon Mobil , Royal Dutch Shell , Volkswagen  или WalMart Stores . Венецуела си позволи такова нещо. Инвестициите в България никакви ги няма, инвеститорите бягат в Румъния и Сърбия, даже в Украйна. В Румъния се произвеждат вече Рено, Дачия, Форд, а от скоро и Мерцедес. А ние произвеждаме чушкопеци, господин Борисов. Затова заплатите в Румъния са с 30% по-високи от нашите. Ти, господин Борисов, как си мислиш, след три мандата дали не носиш отговорност за това положение?

 5. Разбира се, че Симеон II е направил много за България. 1.Царят се чувства българин и работи за благото на обикновените българи, за разлика от много от политиците.
  2. Царят дава една международна легитимност, която иначе я нямаме.
  Ако не беше Симеон II никога нямаше да ни приемат в ЕС и НАТО.
  Международният термин „Западни балкани“ се използва заради България (не заради Румъния).

 6. Напълно подкрепям позицията на „обикновен“. Това, което цар Симеон Втори направи за България, никой друг политик не го е сторил. Царят се ползва с международен авторитет и използва влиянието си не за себе си, а за България. Само да добавя – позор е, че му отнемат имотите. Не може през 1998 г. най-висшата съдебна инстанция Конституционният съд единодушно да реши, че имотите са на царската фамилия, а впоследствие по-нискостояща съдебна инстанция да реши обратното. Никъде в правовите държави не се ревизира решение на Конституционен съд!!! Ама имотите били стопанисвани от Интендантството, ерго не били на короната. Моля? Че кой цар няма да назначи институция, която да управлява имотите му? Да не би кралица Елизабет Втора сама да управлява дворците и именията си? Ако не беше грижата на Царя със собствени средства да поддържа „Врана“ и другите царски имоти, сега щяха да са развалини. Царят дори не поиска обезщетение, че имотите му се ползваха от комунистическата номенклатура, а имаше правно основание да го направи.

 7. това което мадридския тарикат направи за България е същото което направи плоскочелия селтак желю желев – даде време на уродите от дс/бкп/бсп да се снишат докато премине кризата и пак да се върнат на бял кон…
  не е случайно, че соломон паси подкрепи луканов при проможията на желю желев, а сетне подкрепи бсп при докарването на мадридския в БЪлгария.
  ей това е заслугата на този дъртак!

 8. Мисля,че нашата дребнавост заби погледите в цар ските имоти.Заговори се,че царят само затова се бил върнал в България.Може и да има личен интерес,но това е в рамките на нормалното и разумното. Това са бивши царски имоти..Кой разумен стопанин ще си остави каруцата в калта.Затова пък всичките наши управляващи политици възстановиха не законни права на собственст, а присвоиха и разпродадоха България в своя полза.. У Симеон,за разлика от тях, има живо и топло чуство към България, което е дълбоко искрено и благородно.У управляващите единственото чуство,което искрено ги вълнува е да не им вземе някой властта..Този някой винаги ще бъде омаскаряван..Това управляващите го могат. Нали всички вестници и телевизии им припяват.Когато бат Бойко каже А, те довършват азбуката до Я.Жалко,че ние като хора и общество изглежда сме лишени от вътрешно благородство,което да ни направи по_достойни.Не само това,благородството ни дразни.Е как да не се позабавляваме за сметка на един аристократ,какъвто е Симеон ||.

  1. И простото комплексирано стадо имате право на съществуване… и да бъдете доени от овчаря и тарикатите му калинки или откровени българомразци…

 9. А кой друг европейски монарх се е кандидатирал за министър председател и се е разпореждал като такъв, без да има каквито и да било царски противоречия? Симеон сам си избра и сам реши съдбата си…За мен той не опази достойнството си на монарх. А относно приемането ни в ЕС – както виждаме и Македония ще я приемат …Не мисля, че е негова заслугата, защото платихме и още плащаме висока цена за това членство… Но по добре така отколкото извън.

 10. Симеон наследи сумата ти пари от баща си цар Борис ІІІ. Паметта на царя е силно хулена от неговите опоненти.За да се брани паметта на царя са нужни парични средства. Симеон взе наследство но не е готов да харчи част от него зо да защити името на цар Борис ІІІ.Пример давам :неззаконият надпис при паметника на спасението. Цар Борис е задраскан от женички,момички и добре патени исторички.Всички ,всички с пълнички торбички.

 11. Mдаа, оказа се абсолютен мошеник , падна толкова ниско в очите на хората, лъжец!

 12. BALGARIJ,MOZE DA IMA TZAR,SAMO AKO E IZBRAN PRJKO OT NARODA,KAKTO E STARATA
  BALGARSKA TRADITZIJ!NO NIE I DO SEGA SME SI ,,ZTARSTVO,, S KONSTITUTZIJ,KOJATO DAVA
  GOLEMI PRAVA NA UPRAVLJVASHTITE,NO BEZ DA NOSJT OTGOVORNOST!IMAXME VE4E ,,TZAR,,
  TODOR OT PRAVETZ,POSLE DRUGI?!KOLKO,,TZARE,,ISKATE DA IMAME?!

 13. По-скоро статута на Царя като държавен глава е близък до този на бившите президенти. Трябва в Закона за бившите Президенти да се добави специална глава за Царя като Държавен глава. Иначе не бързайте толкова, защото сегашната т.нар. държава-демокрация е долу-горе около нулата като подкрепа. Вижте НС. Така че като нищо след още някоя година хората да тръгнат да търсят нова форма на уредба и монархическа власт.

 14. Къде го видяхте това благородство у мадридския комарджия ? Та той случайно ли се върна тук ? От любов към народ и държава ? И защо не поиска да се възстанови монархията ? И кой го доведе тук ? А и с кого управлява ? Ето на тези въпроси ако може да си отговори човек ще му светне що за личност е т.н. ни цар . Дойде, изпра имиджа на ДС мафията управлява с червените бандити и дпс мафията и накрая взе едни имоти , а има и наглостта да съди България в Хага / от обич разбира се / след като държавата си ги върна .

 15. Малееее, много прости хора има. Заслужавате си да ви яхат и доят като овце! Какъв цар, какви пет лева? Мошеник. Не бил той виновен, че съдът му дал двойно повече гори, от колкото му се полагало. Не е луд, който яде зелника, а който му го дава.

 16. След скапаните Шишманови отроци БОГарското царство е зАминаЛо. „ЗАЩО НИ Е ЦАР, КАТО СИ ИМАХМЕ И СУЛТАН“??????? „Шарлатан Самунчо“, „разИбан-Александър“, „Българо-еврейчето ИванШишман“, и „Българо-еврейско-османското светкавично недоразумение БАЯзид“ загробиха БОГарската царщина. Стефан Стамболов, саратника на Левски не случайно остава без ръцете си, с които подари последната ни царщина на кобурските шарлатани. Затова нещастното ни БОГарско отечество все още отчаено СТОИ И ОЧАКВА своя държавник, не от 140години, а от демораЛизацията на ибанАлександър още. Затова нам е нужна сал една, но Свята БОГарска Република!!!Казах!!!

 17. Браво ! В България е имало и българи!!!! Българи, които търсят някаква обединяваща сила способна
  да излекува смъртоносните рани, причинени от лумпените управляващи през последните 80 години.
  Президентската институция се провали напълно.
  Партизанщинатса на президентите ни е врапираща.
  Те не могат да бъдат обиденители. Съремежът им
  за неограничена власт е не контролируем. Особено
  напорист е последният. Той не е президент на
  България. Той руски слуга и очаква покровителите
  му да го направят диктатор

 18. ОТ КЪДЕТО И ДА БЪДЕ ПОГЛЕДНАТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ С ЕДИН ФАКТ РЕФЕРЕНДУМЪТ ОТ 1946 ГОДИНА КОЙТО Е НЕЗАКОНЕН И ВТОРИЯТ ФАКТ КОЙТО ВСИЧКИ УМИШЛЕНО ПРЕСКАЧАТ Е ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ 2000 ГОДИНА ЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ РЕЖИМ Е НЕЗАКОНЕН ЗНАЧИ 1991 ГОДИНА НЕ ВАЖИ В ТЕЗИ КАЛПАВИ КРЪЧМАРСКИ СМЕТКИ НА ДС МАФИОТИТЕ КОЙТО СИ ПРАВЯТ СМЕТКИТЕ БЕЗ МОНАРХИЯТА ПОСЛЕДНИТЕ ИМ ДЕЙСТВИЯ ГО ПОКАЗАХАИ УНИЗИХА НЕ ЗАМО ЦАРЯ НО И НАРОДА МУ КАТО ПРОСТИ И ТЪПИ. ЦАРЯ ЧЕ ОТ 2000 ГОДИНА ГО ВОДЯТ ЗА НОСА ДС РЕЖИСЬОРИТЕ А НАРОДА ТОЙ ОТ 1944 ГОДИНА ВСЕ ТАКА ГО ИЗРАБОТВАТ КАТО СТАДО ОВЦЕ. ЗА СЕГА ДС КУКЛОВОДИТЕ ПЕЧЕЛЯТ НО КОГАТО ДАЙ БОЖЕ НЕЩАТА В СВЕТОВЕН ПЛАН СЕ ПООСЕРАТ ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ ИМ БЪРШИ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ НА ДС БОГОВЕТЕ ЗАЩОТО ДО МОМЕНТА ТОВА НАПРАВИ ЦАРЯ УНИЖАВАЙКИ СЕ В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НО ЯВНО И ПОВЕЧЕ ОТ ЯВНО Е ЧЕ ДРУГРЮ ЦАР КАКТО ТИ КАЗА ЕДНО МЛАДО МОМЧЕ ВНИМАВАЙ КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ТИ СЛОЖТА ЕДНА ДИНЕНА ИЛИ БАНАНОВА КОРА И ЩЕ ТЕ ИЗПЪРЗАЛЯТ НА НЕГО ЦАРЯТ НЕ МУ СЕ ВЯРВАШЕ КОГАТО ТОВА Е ФАКТ ДА ВИДИМ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО АКО БОГОВЕТЕ ОТ ДС НИ ОСТАВЯТ ЖИВИ ЗА СЛЕДВАЩИЯТ СПЕКТАКЪЛ.

 19. кмнтр е типичен лумпен творение на БКПто и
  БСПто. Трагичното е , че голяма част от
  останалите все още в България са с на нивото
  на този идиот

  1. творение на бкп/бсп и лумпен ши викаш на плевнелиев, боко, цветанов и хиляди знайни и незнайни евроатлантици и седерасти…

 20. КМНТР Хора като теб без опит и без нужните познания са гръбнака на днешните управляващи който не са нищо друго освен поредните МЕКЕРЕТА на ДС Царя е ЦАР и грешката му е че се довереява на КОМУНИСТ – ДС мекере чичко ФЛИНСТОУН и хората зад него спокойно чичо САМ който има рецепти за такива неща може да ви изпрати някоя след време и може да е доста горива така че докато е мирно и тихо търсете рецепта да ставате нормална държава а не НОВОКОМУНИСТИЧЕСКА. Чичко сам забавя но не забравя кое основното зло на планетата ФАШЗМА И КОМУНИЗМА така че има доста да поработите имате ги и двете в момента на политическата сцена .

 21. Каква може да бъде ролята на евреин чийто дядо е причина България да загуби половината си територия? Какво градивно може да донесе крадливата мадридска еврейска гнида? Не видяхте ли, дойде да си оправи положението за 800 дена и успя. Дядо му другия еврейски боклук е бил посъветван от Петър Дънов да запази неутралитет във войните и срещу това ще получи нови земи, а ако се включи, България ще загуби половината си земи. И какво излезе, евреина в техен мръснишки стил реши да направи зло на България и го направи. Внук му дойде и също донесе много злини на българския народ. И за какво изгнание говори, те са били назначени на длъжност, не са наследници на българските царе, за какво претендират въобще еврейските свине???

 22. Велимире ти въртиш изтърканата плоча на
  българомразците комунисти за вината на
  царската корона за подарените от Русия
  български територии на руските любимци
  гърци и сърби и румснци. Мълчите като риби за вината на руския възпитаник , повече руснак отколкото българин Златаров , койтосъстави
  географски карти според , който България никога не е притежавала Беломорието и Македония . Тези карти
  бяха използвани от гръцкия министър председател
  Везинелос . Този историческа истина е още табу за
  руската ви продажна партия.Гадове ….

  1. Сигурно е така… както е сигурно, че и без карти пак щяхме да загубим беломорието… даже не е нужно да разсъждаваме върху слуховете/фактите, че сталин/коминтерна не ни е притискал да се изтегляме от беломорието…

 23. Не Кмнтр Беломорието бе дадено на Италия след като Везинелос използва перфектно услугата
  на Златаров на руската политика. Гърците
  получиха Беломорието след разгрома им от
  Ата Тюрк ,

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.