Българско изобретение предупреждава кога трябва да посетите зъболекар

Алармира срещу кариеси

Българско изобретение следи състоянието на зъбите и ще предупреждава, ако трябва да посетите зъболекар.

Представете си, че върху един от вашите зъби е поставен миниатюрен сензор. Той следи различни показатели в устата ви и алармира, ако сте заплашени от кариес.

Създатели на сензора са Димитър Рангелов, специалист по роботика, и стоматологът Невена Димитрова.

Ако сензорът открие опасност от кариес или други проблеми, ще информира вас или личния ви лекар. Димитър Рангелов уточни, че Oral Life Sensor може да бъде в 4 варианта - под формата на брекети; шина, която се лепи зад долните предни зъби; коронка върху зъб или протектор, подобен на боксьорските, който се поставя за 1 минути и после се сваля.

Сензорът предава по блутуут към смартфон или компютър данни за денталната ви хигиена. На същия принцип могат да се следят например нивата на кръвната захар и симптоми на различни заболявания.

Към изобретението на Митко и Невена вече са проявили интерес американски спонсори. В момента продължават клиничните тестове на разработката, наречена Oral Life Sensor.

„Клиничните тестове доказват 97% точност. Това, между другото, е една от най-високо постигнатите точности за медицински уред. Тоест, към момента няма и в световен мащаб апарат, който да има такава степен на точност”, обясни Невена Димитрова пред БТВ.

До края на годината трябва да е готов и следтестов вариант на сензора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии