Бърни Екълстоун - Баща на 89

Животът може да е един непрекъснат възход без значение от възрастта. Поне това доказва съдбата на Бърни Екълстоун, британски предприемач, превърнал Формула 1 в една от най-големите спортни марки. А преди няколко години милиардерът най-сетне се оттегли на заслужен отдих. За учудване на всички обаче далеч не младият пенсионер стана баща.

Пътят към милиардите не е толкова бърз и гладък. Тийнейджърът Бърни напуска училище на 16, за да започне работа в химическа лаборатория. Впоследствие записва химия в университет, но хобито му надделява. А това са мотоциклетите. Става състезател, но също и бизнесмен - продава резервни части за мотори.

Спортната му кариера е сравнително кратка, но доста успешна. Кара предимно на близката писта “Брандс Хеч” и дори печели една от гонките.

Тежка катастрофа, станала пред очите му, обаче го убеждава, че това занимание е прекалено опасно за здравомислещ човек. Така Екълстоун се захваща по-сериозно с бизнеса - става собственик на недвижими имоти, но също и на състезателни отбори.

После стига до Формула 1, първо като мениджър на пилоти, а после и като собственик на отбори. Пробва се епизодично и като пилот, но след неуспеха твърди, че опитът е бил несериозен. От този период е и бракът с първата му съпруга Айви, от която има дъщеря Дебора. Благодарение на нея сега Екълстоун освен млад баща е и прадядо.

Седемдесетте години са началото на бляскавия период от живота му. Дребосъкът (висок е едва 159 см) е в основата на организацията на отборите от Формула 1, която се преборва за все по-големи дялове от приходите в спорта.

Личният живот на Екълстоун пък напълно съответства на новия му статут. Дълги години излиза с модела Тиана Туан, а двойката освен с друго се прочува и с ръстовото си несъответствие - дамата е с една глава по-висока от кавалера. Връзката им приключва през 1984-а, когато друга дългокрака манекенка - Славица Радич, се оказва бременна от акулата на автоспорта, който тогава е на 54 години. Бързо се стига до сватба и скоро на бял свят се появяват Тамара и Петра.

На името на новата си съпруга Екълстоун кръщава новата си компания - SLEC (от Славица Екълстоун), която се занимава с управлението на търговските права на Формула 1. Така британецът се превръща на практика в посредник между отборите, Световната автомобилна асоциация (ФИА) и организаторите на състезания по света. Умелият маркетинг убеждава все повече страни, че да са домакини на такова състезание носи сериозен престиж.

Десетилетията начело на най-комерсиализирания спорт му постилат пътя към милиардите. А Тамара и Петра се превръщат в едни от най-знаковите светски дами на Острова и редовно пълнят жълтите хроники като харчат лекомислено парите на татко за скъпи тоалети, бижута, перлени вани, екзотични ваканции... Някъде по това време кралицата му предлага рицарство, но той отказва с довода, че не го заслужава.

Идилията свършва през 2008-а, когато с 28-години по-младата Славица успява да получи развод и да прибере половината състояние на мъжа си - между 1 и 1,5 милиарда долара. Така, както във вицовете, Екълстоун отново става “само” милионер. Но дори и като стар ерген, той не е забравил как се печелят пари, което явно му придава допълнителен чар в очите на жените.

Следващата е Фабиана Флоси, вицепрезидент на маркетинга на Гран при на Бразилия. Тя е с 46 години по-млада от Екълстоун и за папараците е просто аксесоар към имиджа на Бърни. Все пак твърде дълго хората са свикнали да виждат ниския възрастен господин до високи млади дами. Но ето, че тази година връзката им бе закрепена с дете - първият син на бизнесмена.

“По-добре да имаш момчета”, съветваше опитният баща младия Нико Розберг, когато пилотът му поиска съвет как да отглежда малката си дъщеричка. Раждането на Александър Екълстоун накара много хора да обвинят бащата, че е отредил тежка съдба на сина си, тъй като е твърде вероятно да го остави невръстен сирак. Бърни, който през октомври ще навърши 90, обаче не дава ухо на подобни приказки.

“Когато се родиха момичетата, бях прекалено зает, но сега ще имам повече време да прекарвам със сина си - твърди младият татко. - Не знам дали с Фабиана ще спрем дотук, може би Александър трябва да има братче или сестриче. Не разбирам хората, които смятат, че в това има нещо необичайно. Случи се, защото сега имам малко повече време. Иначе не виждам особена разлика между 29 и 89. Жена ми искаше деца и аз и казах, че няма проблем. И да знаете, че не ми е нужна виагра.”

Щастлива съм, че ще имам братче 

Мислех, че просто ще обядваме с него и Фаби, когато ни каза новината. Искаше да каже на всички едновременно. Затова тогава се обади и на Петра, която е бременна с четвъртото си дете. Изненадана съм, но и донякъде го очаквах. Няма как да съм по-щастлива. Нашето семейство винаги е било женско царство, а вече си имам братче.

Тамара Екълстоун, дъщеря

Коментарите му са невежи и погрешни

Той е от различно поколение и вече е извън нашия спорт. Но това, което казва, е много невежо и погрешно. Коментарите му са необразовани и показват колко много път има пред обществото, преди да стигнем до истинско равенство. Ако човек като него, който е ръководил спорта от върха, е толкова далеч от разбиранията за проблемите на чернокожите, какво да очакваме от хората, които работят под него?

Люис Хамилтън, световен шампион във Формула 1

Утешава ме мисълта, че го прави на тази възраст

Утешаваме мисълта, че Бърни Екълстоун става баща на 89 години. Първоначално помислих, че е шега. Кариерата му във Формула 1 е невероятна. Хората много лесно забравят колко много е направил за нашия спорт. И когато навъртя 40 години във Формула 1, реших да организирам вечеря по този повод. Поканих принц Албер, принц Салман от Бахрейн, Лука ди Монтедземоло, Пиеро Ферари, Макс Мозли, Тото Волф, Ники Лауда и много други. Всички до един се отзоваха. Това показва какво е отношението на хората към него. Затова мисля, че е тъжен начина, по който постъпиха с него новите собственици на Формула 1.

Флавио Бриаторе, бивш собственик на отбор във Формула 1

“Расист”, който би спасил Путин

Бърни Екълстоун е сред малкото публични личности, които не са склонни по никакъв начин да плащат данък “обществено мнение”. Милиардерът често взривява политическата коректност в съвременните медии с изказвания, носещи духа на времена, които някои отдавна искат да оставят в миналото. Последното беше по отношение активизма на Люис Хамилтън покрай протестите срещу расизма. “Понякога черните са по-големи расисти от белите”, каза Екълстоун, което доведе до буря от нападки по него адрес. Имаше дори и призиви да не бъде допускан до състезания от Формула 1. “Нека видим как ще ми забранят да отида на пистата в Русия”, отговори тогава Бърни, който в друг случай обяви, че ако някой стреля по Владимир Путин, би се хвърлил, за да поеме куршума.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети