Ваксинацията - насила хубост не става

Мобилни екипи започнаха да ваксинират живеещите в домове за възрастни хора в Германия.

 

Хората не са глупави 

Властите в света вече имат огромен проблем. Как да накарат или може би как да убедят хората да се ваксинират доброволно. И този техен дерт ще става още по-голям, след като от къде ли не се появяват информации за алергични реакции или дори за починали хора след имунизирането им.

Една новина от днес обаче буквално шокира мнозина. Оказа се, че 7 служители на германска фирма за грижи за инвалиди и възрастни хора са загубили работата си, защото са отказали да се ваксинират срещу коронавируса (информацията е на най-тиражният вестник там - Bild). Има и последствие за този шеф - започнал да получава смъртни заплахи от противници на ваксинацията.

Разбира се, как ще процедират във всяка държава по този казус си е нейна работа. Ние в България само можем да цъкаме с език, да му теглим една... или да си направим извод. От месеци наред ни облъчват с тезата, че ваксинирането ще е доброволно. Е, така говорят и в Германия, и къде ли не. Защо обаче подобно нещо трябва да се обсъжда със заплахи, със скандали или най-малкото с уволнение. Изглежда, този немски началник, постъпил по нечовешки начин, не е чул за това как ние българите оправяме такива казуси. Само преди 2-3 дни доц. Ангел Кунчев отиде на крака по съвсем мирен начин да поговори с учителите от ямболското село Бояджик, където никой от тях не искал да си сложи ваксина. И пред камерите той няколко пъти повтори, че няма да кара никой да прави това насила.

Властите трябва сериозно да се замислят каква кампания за ваксинирането да направят. От сега е ясно, че ще срещнат отпор. Но ако дори и през ум им мине да подшушнат на шефове на фирми, предприятия, администрации и т. н. да действат като този германец, да знаят, че нищо добро не ги чака. Хората може да са некомпетентни, но не са глупави. А за лъжа наказанието към елита понякога може да бъде жестоко. Насила хубост не става.

Коментари

Задължително поле