Ваксини на колела обикалят страната

Здравният министър Костадин Ангелов увери, че ще има ваксини за всички българи, които пожелаят да бъдат имунизирани.

Създават 47 мобилни екипа

Здравният министър обяви, че очакваме 4,5 млн. дози от препарата на “Астра Зенека”

Масовата ваксинация ще се прави с Оксфордската ваксина

47 мобилни екипа за имунизация срещу COVID-19 тръгват да обикалят страната, оборудвани със всички внесени ваксини. Те ще стигнат и до най-затънтените кътчета на България, където няма нито здравни служби, нито джипита. Очаква се до края на месеца мобилните екипи да се включат най-напред в кампанията по старческите домове, а по-късно и в масовата имунизация. В екипите ще бъдат включени лекари и медицински сестри, оборудвани с всичко необходимо за съхранение на ваксините.

В Бургас ще бъдат създадени три мобилни екипа. По един ще бъде сформиран съответно за Ямбол за Сливен. В Благоевград чакат инструкции от РЗИ. В Пловдив имат готовност за създаване на екипи, казват, че ще са им необходими за ваксинирането в старческите домове. Три мобилни екипа ще ваксинират обитателите на старческите домове във Варненско, съобщи областният управител Стоян Пасев. Включените в листата потребители са малко над 400. Мобилните екипи ще са от хора на РЗИ. Близо 50 от работещите в инспекцията вече са ваксинирани с първа доза, а голяма част от останалите преболедуваха COVID-19. На следващ етап, когато започне масовата ваксинация, екипите ще бъдат увеличени, допълни Пасев.

Очаква се да получим 4,5 милиона ваксини на “Астра Зенека”, които ще стигнат за ваксинирането на 2,5 милиона български граждани, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов при посещението му заедно с министър-председателя Бойко Борисов в болницата в Гоце Делчев. Това означава, че масовата ваксинация основно ще се прави с препарата на “Астра Зенека”. Най-вероятно правителството е избрало тази ваксина за повечето българи, тъй като тя не изисква специални условия на съхранение и не е скъпа.

Една доза струва 2,5 евро, а за съхранението е достатъчен обикновен хладилник, т. е. температура от 2 до 8 градуса.

Министерството на здравеопазването публикува днес и разчет на очакваните количества ваксини срещу COVID-19 по месеци.

От графика става ясно, че до юли месец тази година страната ни трябва да получи общо 1 000 000 дози от ваксината на “Пфайзър” и “Бионтех” и 500 000 дози от тази на “Модерна”.

На 26 януари се очаква у нас да пристигне третата партида ваксини на “Пфайзър” и “Бионтех” - 9750 дози. С нея доставените за януари бройки ще станат общо 60 450. През първия месец на годината страната ни ще получи и първите 6000 дози от ваксината на “Модерна”.

През февруари ще бъдат доставени още 75 075 дози от ваксината на “Пфайзър” и “Бионтех” и други 32 000 от тази на “Модерна”, през март - съответно 102 375 дози и 22 000 дози, а през април - 300 000 дози и 220 000 дози.
През май се очаква нова доставка само на ваксината на “Пфайзър” и “Бионтех” - още 77 350 дози.

От разчета на здравното министерство става ясно, че през юли у нас ще бъдат доставени още 375 000 дози от ваксината на “Пфайзър” и “Бионтех” и 220 000 от тази на “Модерна”.

От ведомството подчертават, че посочените дати и конкретни количества са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи