Валентина Терешкова - Ракетата на Путин

Тя е първата жена космонавт в света, дори е обявявана за най-великата жена на ХХ век. Преди дни обаче тя се прочу и с това, че внесе в Руската Дума конституционната поправка “Путин”, според която Владимир Владимирович може да стане “вечният президент”.

Заради внесеното предложение - в Конституцията на Русия да бъде записано, че президентът няма мандатност, Валентина Владимировна си навлече куп неприятности. До вчера тя наистина беше един от символите на голямата епоха, беше гордостта на руската нация. Не че днес тя вече не е. Опазил ме Господ да говоря така за тази велика жена. Но точно заради възможността г-н Путин да има право да се кандидатира отново за президент на Руската федерация и на изборите през 2024 г., 83-годишната Терешкова трябваше да изтърпи гнева на онези руснаци, които никак не харесват Владимир Владимирович.

Че Валентина Терешкова е личност с голяма буква, в това няма никакво съмнение. Но защо й трябваше точно тя да внесе тази поправка? Това се питат и в руските медии. Русия така силно се размърда, че първата космонавтка в света, трябваше да чуе много нелицеприятни думи за себе си. В социалната мрежа тя бе подложена на линч и преследване, което наистина беше пресилено и трудно би могло да не стресира човек.

Вярно е, че в мрежата е пълно със словесни гамени, които само чакат да си намерят плячка, за да натиснат клавиатурата. Срещу нея се изказаха всякакви либерали, мрежови левичари и постоянно губещи, обидите към 83-годишната жена се лееха отвсякъде, дори и от залата на Държавната Дума. Руската злъч направо можеше да я съсипе.

Ех, ако тези десетина процента руски хейтъри можеха и да предположат какво ги очаква... “Не сте познали!” - отговори им другата - естествено огромна част, която е на обратно мнение. А самата Терешкова отвърна на всички с достойство: “Вие, които обиждате, не обичате страната си”.

Някои медии веднага “научиха” какво точно се е случило на 10 март, когато се разгоря скандалът. Според някои от тях е било много “жалко”, че точно на тази изключителна жена се е паднало да покаже лоялността си към Путин. По-логично те намират тази чест да се даде на друга “леля Валя” и визират спикера на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко - всъщност тя е третото по важност лице в държавата. Освен това също е верен член на партията на Путин “Единна Русия”. В списъка прибавят и други супер известни “лели” от Думата, като Светлана Журова, Наталия Поклонская, Оксана Пушкина, макар да са доста по-млади. Изглежда обаче са за това съдбоносно предложение са заложили на помощта на най-великата - на Терешкова.

Валентина Терешкова е известна със своята политическа дейност, която започна още като депутат във Върховния съвет на СССР (1966-1989 г.), била е вицепрезидент на Международната демократична федерация на жените и член на Световния съвет на мира. От 2011 г. е депутат в Държавната Дума на Русия. Атаките към нея, заради внесената поправка в полза на Путин, бяха сравнени от шефа на Държавната дума - Вячеслав Володин с атаки към страната. Имаше такива безумни обвинения към нея като тази - дали въобще е летяла в Космоса, дали наистина е била почти три денонощия на космическия кораб “Восток 6”, направил 48 обиколки на Земята през юни 1963 година. Намери се и такъв да й припомни, че за 64-годишнината на Путин е изпратила букет от 450 червени рози от името на всички депутати в Думата.

Най-коментираната възможност е, че самата Терешкова е научила едва на 10 март сутринта, затова, че е избрана да внесе предложението за снемане на президентските мандати. Според руски спецове това са знаели само Путин и спикерът Володин.

“Няма как Валентина Владимировна да откаже предложението на президента”, нареждат ребуса руснаците. И ако гледаме последвалите реакции от нейна страна по повод критиките, молбата й наистина изглежда искрена. И думите й сразиха всички: “Защо се усуквате, бъдете мъдри. Виждате как се променя животът и светът, ние също трябва да сме в час. Путин не е такъв човек, който ще иска нещо за себе си лично. Трябва да поставим този въпрос, а народът ще каже дали е съгласен”. И наистина народът ще каже - на 22 април е предвидено той да гласува предложените промени в конституцията.

А на Валентина Терешкова никой не може да отнеме онова, което е направила. Затова е пророческо, казаното от великия поет Владимир Маяковски в свой стих: “Ей, небе, свали шапка! Идвам!”. Точно тях изрича Валя преди да се качи на “Восток 6” и да полети в Космоса.

 

Хрушчов идва на сватбата й

На сватбата на Валя с космонавта Андриян Николаев - само няколко месеца след полета й, се събират много хора, но най-първият й гост е самият Никита Хушчов. На следващата година на двойката се ражда дъщеря - Елена. Бракът на героите на СССР е разтрогнат през 1982-а и Терешкова се жени втори път за генерал-майора и директор на Централния институт по травматология и ортопедия Юлий Шапошников. Иначе Валя е от пролетарско семейство - родена е в село Болшое Масленниково близо до Ярославска област. Баща є е тракторист (загива през Съветско-финландската война -1946 г.), а майка й е тъкачка.

 

За нея

Нахвърлят се върху велика жена

С недоумение гледам на това какви глупаци се нахвърлят върху Валентина Терешкова. И с още по-голямо удивление виждам, че тези глупаци са много. Само си помислете - да пишеш гадости за 83-годишна жена в интернет, знаейки, че тя няма как да отговори! Да, това означава, че трябва да си голям лицемер, за да натвориш подобни безумни слова за най-великата жена на ХХ век..

Дмитрий Тарасов, футболист от “Рубин”

 

Да върви завинаги в Космоса

Гражданското общество, от своя страна, признавайки достойнствата на Валентина Владимировна, моля да изпрати г-жа Терешкова обратно в Космоса, за предпочитане да е безкрайно и завинаги, без възможност да се върне на Земята. Казвам това, защото тя се справя по-добре като астронавт, отколкото да бъде заместник-шеф на представителен орган, изразяващ мнението на народа - единственият източник на власт в Руската федерация.

Ариета Болшакова, учителка, автор на петиция срещу Терешкова

 

Предложението й е грешка

Намирам за грешка това, което направи любимата на мен и на мнозина Валентина Владимировна Терешкова, и точно сега внесе тази поправка. Поздравявам я за неотдавнашния й рожден ден, но тя не трябваше да прави това. Да, такъв сценарий е възможен. Путин се ползва в Русия с голям авторитет и поддръжка сред населението. Но този въпрос за президентските мандати трябва да се решава не в коридорите на властта, а с гласуване.

Едгард Запашни, директор на Болшой московски цирк

 

Отнасям се с голямо уважение

Отнасям се с голямо уважение към предложението, което направи Валентина Терешкова - г-жо Терешкова, поздравявам ви с рождения ден преди дни. Този вариант, който предлагате е възможен, но при едно условие: Ако Конституционният съд каже, че това не е против принципите на основния закон.

Владимир Путин, президент на Русия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети