Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Вартоломей Константинополски – Патриарх и офицер

“Радвам се че идването Ви в Константинопол е по повод на едно много радостно събитие, каквото е основното обновление на близкия храм “Свети Стефан”. Това е голямо събитие за нашия град, за нашата Вселенска патриаршия, за обичаната тукашна българска община и за цялото православие. Благославяме Бога и пожелаваме да ни даде и други такива радостни събития и такива радостни срещи.”

С тези думи посрещна на 7 януари Вселенският патриарх Вартоломей българската църковна делегация, водена от патриарх Неофит, в тронната зала на седалището на Патриаршията, преди откриването на възстановения български храм “Св. Стефан” в Истанбул, което се състоя през уикенда. Според информацията, с която родната православна църква информира онзи ден смирените си миряни за посещението. И още преди общата литургия с патриарх Неофит и обяда с премиера Бойко Борисов, патриарх Вартоломей благословил дистанционно последния за следващите шест месеца българско председателство на ЕС. Пак според същия достоверен източник. С което навярно мнозина вече дишаме по-спокойно. Стига някой Меркурий или Сатурн пак да не обърка православното съзнание на управляващите, председателството ни е в кърпа вързано!

Но хайде сериозно! Топлите слова на патриарх Вартоломей отпреди няколко дни доста контрастират с изказванията му от края на 2015 г., когато бе на посещение в България и разгневи гореспоменатите смирени миряни с претенции от времето на Възраждането. Но явно томахавката вече е заровена. Може би във Вселенската патриаршия в Истанбул най-накрая са си взели актуален календар. Или просто всички компоненти на турската държава са били инструктирани под диригентството на президента Ердоган да викат ура за българското председателство на ЕС по време на държавно-църковната визата. Така се върши работа в крайна сметка. Мигар кой му плаща издръжката на Вселенския патриарх, нали!? Но не можем да сме 100 % сигурни. Дали е било по инструктаж де, не кой плаща.

И както споменахме турската държава, да се върнем към главния ни герой, духовния водач на 300 милиона православни християни по света, Негово Божествено Всесветейшество Архиепископът на Константинопол-Нови Рим и Вселенски патриарх Вартоломей.

Димитриос Архонтонис е роден на 29 февруари 1940 г. в селцето Агиос Теодорос на остров Имброс, оттогава преименувани на Зейтънлъ и Гьокчеада, в Турция. Етнически грък по произход, Димитриос получава основното си образование в селското училище преди да продължи средното си в елитната гръцка гимназия “Лицей Зографион” в Истанбул. Оттам бъдещият патриарх се отдава на богословието и завършва с почести Патриархалната богословска семинария в Халки през 1961 г., когато е положен за дякон с името Вартоломей. Следващите две години отбива редовна военна служба като запасен офицер в турската армия. От 1963 г. дякон Вартоломей продължава образованието си по богословие в Папския източен институт в Рим, Икуменическия инстутит в Босе, Швейцария и Университета “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен. През 1968 г. защитава докторантура по канонично право и е назначен за лектор в Папския грегориански университет отново в Рим. Същата година обаче дякон Вартоломей решава да се завърне в родния Истанбул и започва работа като преподавател в Халкинската семинария, където през 1969 г. е положен за свещеник от патриарх Атинагор I. Когато умерено либералният богослов Димитрий I е избран за водач на православието през 1972 г., той назначава Вартоломей за началник на своята Патриархална служба. На следващата година членът на Светия синод на Константинополската православна църква е издигнат за митрополит на Филаделфийската епархия, където остава до 1990 г. На 2 ноември 1991 г. като митрополит на Халкедон, Вартоломей I е интрониран за Вселенски патриарх. В следващите 27 години досега, работи много за установяване на диалог за помирение с католическата църква, а на 19 март 2013 г. стана първият Константинополски патриарх присъствал на интронизацията на Римски папа (Франциск I) от Великата схизма през 1054 г. насам.

С не един осуетен опит за убийство

На 10 май 2013 г. в турската преса излиза информация, че полицията в Истанбул е задържала един човек и издирва други двама за съучастие в заговор за покушение срещу Вселенския патриарх. Убийството е трябвало да бъде извършено на 29 май същата година, за да съвпадне с 560-ата годишнина от падането на Константинопол под османците. Няколко години по-рано, по време на разнищването на заверата “Ергенекон” през 2008 г., името на патриарх Вартоломей отново бе намесено в секретен план на заговорниците, в който убийството му е трябвало да послужи за създаване на безредици, с цел военен преврат.

ЗА НЕГО

Противоречив
у нас

Не може духовен лидер да слага сол в стари рани и да възкресява призраци от миналото, които двете църкви отдавна са опитали да забравят. Преди 70 години схизмата окончателно е вдигната, това, което е било между БПЦ и Цариградската патриаршия е обречено на вечна забрава и в един момент Вартоломей идва и възкресява възможно най-неприятните страници от историята между двете църкви… Защо сега Вартоломей отново сипва сол в раната – защото го дразни паметника на първия ни екзарх – Антим, който е символ на борбите за църковна независимост, както и други претенции, които заяви пред президента – за иконите, мощехранилниците и ръкописите от Северна Гърция.
Горан Благоев,
журналист, ноември 2015 г., по време на визитата на патриарх Вартоломей в България

Зеленият
патриарх

Ваше Всесветейшество, вашите красноречиви лекции за светостта на Земята достойно Ви извоюваха почтителното галено наименование “Зеленият патриарх”. Вашите дела вдъхновиха мнозина от нас да продължим да работим за опазването на околната среда, за което съм Ви признателен.
Бившият американски вицепрезидент Ал Гор през 1997 г., по време на визитата на Вартоломей в Белия дом

Не ни представляваше
в Рим
На интронизацията на папа Франциск в Рим (б.р. – през 2013 г.), Вселенският патриарх Вартоломей представляваше единствено Константинополската патриаршия, а не всички други православни църкви по света. С никой от другите патриарси не беше разговарял преди това.
Митрополит Иларион, представител на руската православна църква, през 2014 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. А не е ли “СРАМ ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО”, че патриарха на “ГОЛЯМАТА ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА РУСИЯ” е офицерът от КГБ, известен като агент “Михайлов”?!? Не е ли “ТОВА ПОЗОР” , че КГБ е избило повече свещеници и съборило повече църкви и от турците?!? А нещо да коментираш за нашия синод съставен от ченгета?!? И последно, ти другарю атеист, с какво право се бъркаш в работите на църквата?

 2. Патриарх Кирилл (офицер КГБ- Гундяев), пръв приятел на Путлер… Какво друго да очакваме?

 3. Вартоломей е католик и масон 33 степен, отявлен икуменист и радетел за обединението на всички религии в една.

  1. Всички православни са по дефиниция “католици”, но ти едва ли знаеш това. Титлата на църквата в Констанинопол, която е майка на всички останали православни църкви по света е: “Източно православна католическа църква”. Думата “католикос” е гръцка и означава “универсален”.

   1. Означава „съборен”,а също „вселенски” . Той и арменския патриарх се нарича католикос но не се мисли за католик. Те хората ме разбраха за какво говоря пък ти си словоплетствай.

 4. РУСКИ И БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРСИ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ ПРАВОСЛАВИЕТО ПО СВЕТА. ГЪРЦИТЕ СА НИ ВРАГОВЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО.

 5. РУСКИ И БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРСИ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ ПРАВОСЛАВИЕТО ПО СВЕТА ,ЗА ДА ГО ЗАПАЗЯТ.

 6. РУСКИ ПАТРИАРХ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВА ПРАВОСЛАВИЕТО ПО СВЕТА,ЗА ДА ГО ЗАПАЗИ.

 7. Гърците са ни врагове най-големи. Помислете. Няколко века турско робство българите са основното население на Беломорска Тракия и Егейска Македония-до края на Балканската война 1913г. След това за 10-20 години гръцка власт, вече няма българи.

 8. Ние се радваме, че църквата Св.Стефан е реставрирана. Да, тя е българска, но дали все още е българска? Нещо дочух, че неин собственик е Цариградската патриаршия, начело с патриарх Вартоломей, а не българската Патриаршия.

Отговорете