На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Васил Велев, АИКБ: България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо БВП в ЕС

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо БВП в ЕС. Данните представи Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), по време на открита дискусия с управителния съвет на АИКБ за адекватната политика по доходите за устойчив икономически растеж и достоен труд.

„В Румъния МРЗ е 217 евро, докато медианната стойност за това съотношение у нас е 241 евро“, обясни Велев.

„Според данни на Международния валутен фонд България е сред най-потърпевшите от емиграцията от Изток на Запад. Броят на заетите в България намалява с 15 хиляди, а работната сила със 73 хиляди през 2016 г. Основната причина е емиграцията, но проблемите са много по-високи от скока на минималната работна заплата“, добави Велев.

До 2020 г. се очаква БВП на глава от населението да намалее с до 4% в някои страни, като особено засегнати ще бъдат прибалтийските републики, следвани от България и Румъния, пише още в доклада на асоциацията.

Според данните за последните 10 години средната работна заплата се е повишила 2,5 пъти, докато производителността на труда към 2013 г. в страната ни е била едва 15% от производителността в ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. медиани или не, всеки използва статистиката както си поиска. то според някои интерпретации на „средното“, ерманците са сред най-богатите в ес, докато според други са на опашката, което може да се види и по цените на апартаментите и хиляди други неща от ежедневието.

 2. 314 лв праг на бедността в България. При модел на семейство двама възрастни с едно дете са нужни минимум 940 лв, за да не мизерстват. При двама работещи родители на минимална заплата доходът е 920 лв. А ако има второ дете? А ако има пенсионер в домакинството? Чорбаджии-изедници, не може да ме убедите, че един свестен работник не си изкарва заплатата. А ако не е свестен, защо го държите?

  1. Ако един свестен работник не си изкарва заплатата, в което силно се съмнявам, вината е на работодателя, а не на работника

   1. вината е и на работника, че не е напуснал.

 3. Чобаджии, ненаяли се народни изедници. Заслужавате никой да не остане да Ви работи на минимална заплата, даже и циганите, да Ви видим …
  Даже албанците, дето едно време им се присмивахме и те взимат повече….

 4. Производителността на труда се определя от характера на инвестициите на бизнеса, а не от умението на работниците да махат с кирки и лопати.

 5. Ако беше толкова добре цяла западна Европа щеше да емигрира в България…Истината е, че сме най-бедни и обречени на мизерия….

  1. обречен си, щот така си мислиш….

 6. Това шоково повишаване на мин заплата обрича пенсионерите и бедните на гибел ! Защото цената на бълг стока ще скочи , а техните доходи не

 7. Щом България е с една от най-високите минимални РЗ в ЕС нека Васил Велев да поживее известно време с тази заплата.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.