Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Васил Велев, АИКБ: България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо БВП в ЕС

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо БВП в ЕС. Данните представи Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), по време на открита дискусия с управителния съвет на АИКБ за адекватната политика по доходите за устойчив икономически растеж и достоен труд.

“В Румъния МРЗ е 217 евро, докато медианната стойност за това съотношение у нас е 241 евро”, обясни Велев.

“Според данни на Международния валутен фонд България е сред най-потърпевшите от емиграцията от Изток на Запад. Броят на заетите в България намалява с 15 хиляди, а работната сила със 73 хиляди през 2016 г. Основната причина е емиграцията, но проблемите са много по-високи от скока на минималната работна заплата”, добави Велев.

До 2020 г. се очаква БВП на глава от населението да намалее с до 4% в някои страни, като особено засегнати ще бъдат прибалтийските републики, следвани от България и Румъния, пише още в доклада на асоциацията.

Според данните за последните 10 години средната работна заплата се е повишила 2,5 пъти, докато производителността на труда към 2013 г. в страната ни е била едва 15% от производителността в ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. медиани или не, всеки използва статистиката както си поиска. то според някои интерпретации на “средното”, ерманците са сред най-богатите в ес, докато според други са на опашката, което може да се види и по цените на апартаментите и хиляди други неща от ежедневието.

 2. 314 лв праг на бедността в България. При модел на семейство двама възрастни с едно дете са нужни минимум 940 лв, за да не мизерстват. При двама работещи родители на минимална заплата доходът е 920 лв. А ако има второ дете? А ако има пенсионер в домакинството? Чорбаджии-изедници, не може да ме убедите, че един свестен работник не си изкарва заплатата. А ако не е свестен, защо го държите?

  1. Ако един свестен работник не си изкарва заплатата, в което силно се съмнявам, вината е на работодателя, а не на работника

 3. Чобаджии, ненаяли се народни изедници. Заслужавате никой да не остане да Ви работи на минимална заплата, даже и циганите, да Ви видим …
  Даже албанците, дето едно време им се присмивахме и те взимат повече….

 4. Производителността на труда се определя от характера на инвестициите на бизнеса, а не от умението на работниците да махат с кирки и лопати.

 5. Ако беше толкова добре цяла западна Европа щеше да емигрира в България…Истината е, че сме най-бедни и обречени на мизерия….

 6. Това шоково повишаване на мин заплата обрича пенсионерите и бедните на гибел ! Защото цената на бълг стока ще скочи , а техните доходи не

 7. Щом България е с една от най-високите минимални РЗ в ЕС нека Васил Велев да поживее известно време с тази заплата.

Отговорете