Васил Гарванлиев - Новият Гоце

“Не разбирам защо нашият народ се фокусира върху негативизма, атаките, порицанието? Мога да Ви споделя, че имам огромна подкрепа - морална и позитивна, и че се подготвям за нещо прекрасно. Ето защо записах този видеоклип в канала си, защото осъзнах, че хората изваждат подробности извън контекста и създават нещо, което е лъжа. Ето защо реших, че аз, Васил Гарванлиев ще Ви дам факти за това кой съм, какъв съм и че екипът подкрепя това и стои напълно зад мен.”

Това заяви Васил Гарванлиев, представителят на Република Северна Македония на песенния фестивал Евровизия в интервю за Дойче веле.

Случаят с Васил Гарванлиев, прераснал в скандал и станал повод за активна дипломатическа намеса от страна на България, можеше да се случи само на Балканите. А от Балканите - само в Република Северна Македония, родината на певеца, който ще защитава цветовете ѝ.

Истински гражданин на света и със солидна певческа и артистична международна кариера зад гърба си, някогашното дете-чудо от Струмица трябваше да усети на гърба си примитивизма и провинциализма на своите съграждани, но и подкрепата на много повече хора от тези, които се канеха да го линчуват.

Започнал да се занимава с музика на седемгодишна възраст, роденият на 2 ноември 1984 г. Васил издава първия си албум на осемгодишна възраст, става хит на десет години на детския песенен фестивал в Република Македония “Златно Славейче”. През 1997 г. заедно с родителите си и брат си емигрират в САЩ, където той продължава с обучението и изявите си.

Като солист на хор от Чикаго, пее в “Карнеги хол” в Ню Йорк, в Белия дом - пред президента Джордж Буш-младши, бек вокал е на звезди като Джули Андрюс, Селин Дион, Ник Картър, Ню Кидс, Нели Фуртадо и Енрике Иглесиас. Учи и се занимава с оперно пеене в Милано, Лондон и Торино, баритонът му се харесва. Пътят му на музикант е предначертан, но събитията около 11 септември 2001 г. в Ню Йорк довеждат до това, че заедно с родителите си и брат си са депортирани от САЩ. Прибират се в Република Македония, но желанието на Васил да се усъвършенства го кара да поглежда и да тръгне отново към оперните центрове като Милано и Лондон, а след това и към Торонто, Канада.

След дълги години на обучение и израстване Васил, както става популярен в музикалните среди на Европа, през 2018 г. се връща в родния си град Струмица, откъдето е и сегашният премиер на страната Зоран Заев.

Неговият бас баритон е толкова шлифован, възможностите са му толкова богати, че в някои изпълнения вече е и... тенор. На конкурса на Евровизия през 2019 г., заедно с Александра Янева и Антония Гиговска, той е бек вокал на Тамара Тодевска в нейното изпълнение на песента “Гордост”. На следващата година, през януари 2020 г. Гарванлиев бе избран да представлява страната си на Евровизия с песента “Ти”, но поради пандемията фестивалът бе отложен. И тази година Васил отново ще представлява Република Северна Македония, но с друга песен - “Стоя прав”.

Край Вардар за хора като него, независимо от коя сфера на живота са казват, че те имат “интегритет”. Самият Васил бе крайно изненадан, поне така изглеждаше, от шума, който се вдигна от двете страни на границата около неговия клип, записан миналата година, на който на стената се вижда българския трибагреник. Като човек, който е живял толкова време извън страната си, извън Балканите и който е един истински гражданин на света, посветен на изкуството и на музиката, той не видя нищо опасно или обидно от това да съобщи, че има български паспорт и че баба му е българка от село Игралище, Огражден. По негово признание, тъкмо българските му лични документи са му помагали в неговите професионални пътувания по Европа и по света. Но честността и гордостта на певеца и музиканта, с които той подходи към този въпрос, неговото откровено поведение на човек, отдавна надмогнал балканския манталитет на своите съграждани около Вардар, не се харесаха на мнозина от тях.

Много хора сега се питат щеше ли да се вдигне тази врява, ако контекстът на отношенията между Скопие и София бе друг? Кой е той? Един нов Гоце Делчев в нашите отношения?

 

Заповядай при нас!

Васил Гарванлиев, който трябва да представлява Северна Македония на конкурса на Евровизия, е заплашен да бъде низвергнат от съгражданите си, защото обяви, че е и българин, тъй като има и български паспорт. Но, уважаеми сънародници, България е навсякъде, където има дори и един българин. И тъй като има един българин в Северна Македония, пардон в Северна Македония има много българи, но аз визирам конкретно Васил Гарванлиев, затова му предлагам следното: “Василе, скъпи приятелю, ти си добър певец, а аз и моите колеги имаме опит в продуцирането на добри певци. Заповядай при нас и аз и моят екип ще ти осигурим работа и достоен живот”.

Слави Трифонов, лидер на партия “Има такъв народ”

 

Пей, Василе!

Днес патриотизмът се измерва по паспорта. Васил още не е осъзнал, че хлъзгавият терен, на който попадна, е различен от света на музиката. Че ако спечели конкурса на Евровизията, веднага ще бъде обявен за ВЕЛИК македонец. Но ако не спечели - изведнъж ще се окаже просто човек с български паспорт. Защото това е разделителната линия тук и сега... Пей, Василе, и не се обръщай назад.

Катерина Блажевска, журналистка от Скопие

 

Чист шовинизъм

Това, което днес определени групи от македонския народ причиняват на изпълнителя Васил Гарванлиев, отдавна е дефинирано и известно в обществените науки като шовинизъм.

Любчо Георгиевски, бивш премиер на Македония

 

Лудост и тъжно

Лудост и тъжно! В РСМ се вдигна огромна медийна истерия заради това, че в клипа на песента на представителя на РСМ за Евровизия Васил Гарванлиев, им се привидял българският трикольор. Ех, за всички е ясно, че не е българският трикольор а случаен кадър от някаква изложба, където нито цветовете нито тяхната подредба имат общо с българското знаме. Но по стара югославска традиция, в РСМ няма по-лошо нещо от това някой да има дори и случайно нещо общо с България. А на кандидата на РСМ за Евровизия, Васил Гарванлиев, изразявам своята подкрепа! Да го подкрепим и за Евровизия.

Андрей Ковачев, евродепутат

Разкъсан от медиите

Медии в Скопие със злорадство следяха всеки ден с колко са се увеличили подписите под искането Македонската радио и телевизия, с които Васил има договор да ги представлява в Холандия, той да бъде заменен. Тръгнаха и други подписки - в негова подкрепа. В крайна сметка продуцентите от МРТВ събраха специална комисия, която реши, че Васил Гарванлиев ще пътува за конкурса на Евровизия. От комисията заявиха, че “цветовете на българското знаме в клипа са само възприятие, а гражданството е лична свобода. Обществената телевизия няма право да дискредитира никого на основа религиозни, национални или други предпочитания”. Толкова е точно и ясно, че да се чуди човек как намериха сили в Скопие да го напишат.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети