Президентът прехванат от ДАНС (обзор) Водено е дело срещу престъпна група, пречила на проверка на КПКОНПИ срещу държавния глава

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 29 януари 2020

Тежка катастрофа затвори пътя Русе-Силистра

Френският самолетоносач „Шарл Де Гол“ ще акостира в Кипър

Кубрат Пулев: След мача с Кличко приятелите ми драстично намаляха

Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци Стара Загора е веднага след столицата и изпреварва по-големите градове

Българин, завърнал се от Пекин, е потърсил помощ във ВМА

Лондон пуска „Хуавей” въпреки натиска на САЩ Великобритания смята, че може да контролира рисковете

Прессекретариатът на президента: Няма как да коментираме записите, разпространени от прокуратурата

След среща на Горанов с ресторантьори и хотелиери: Отлагат Наредба Н-18 за шест месеца Планираният за утре протест срещу наредбата се отменя

Румен Радев: Не можем да продължаваме напред, ако не сме стъпили здраво на нашите традиции

19 цивилни са станали жертва на конфликта в Източна Украйна през 2019-та

€2000 на бебе дава Гърция (обзор) Сумата е еднократна, ще се изплаща на две равни вноски

Сирийски правителствени сили превзеха град в провинция Идлиб

Екатерина Захариева: И четиримата българи в Ухан искат да се върнат, няма да ги изоставим

Васил Грудев – Вечната резерва

Само преди дни Васил Грудев оглави Държавен Фонд “Земеделие”. Целта на рокадата е да се възвърне доверието в институцията, след поредицата от скандали и обвинения в злоупотреби с евросредства. Най-важното за новия ръководител е да направи работата на ведомството достатъчно прозрачна. Сред другите приоритети в работата му ще е да подобри диалога с бенефициентите и комуникацията с обществеността.

Васил Грудев е вечната резерва в земеделието. Заради качествата му на експерт в моменти на криза, кандидатурата му винаги е изваждана от прашните папки във ведомството. Новият шеф на Държавен фонд “Земеделие” започва работа в институцията през 2006 г. От април 2006 г. до декември 2008 г. е експерт в отдел “Директни плащания на площ”. След това става и главен експерт в същия отдел. После професионализмът му е забелязан и е назначен за началник в отдел “Технически инспекторат” във ведомството. От август 2011 г. за две години е заместник-изпълнителен директор на Фонда.

Познава отлично работата и европейските програми. Вероятно и вратичките в тях, които трябва да бъдат затворени, за да не се стигне отново до огромни и постоянни скандали за злоупотреби във Фонда, както бе по времето на един от предшествениците му – Румен Порожанов.

Грудев е свидетел на многобройните смени по върховете на ведомството, калинките във властта и е сред тези експерти, които умеят да оцеляват в турбулентната институция. Назначението му като директор на ведомството е второто в кариерата му. За първи път оглавява Фонда едва за няколко месеца – от септември до ноември 2013 година. Следващата логична крачка в кариерата му е повишение. Назначен е за министър на земеделието по времето на служебното правителство на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г.

Според всички, които го познават, е експерт и подходящ кандидат да оглави фонда. Въпреки това работата ще е предизвикателство за родения на 5 май 1980 година в Пловдив магистър от Юридическия факултет в университета “Franche-Comtє” в Безансон, Франция. И причината е, че ведомството е сред тези, които генерират най-много скандали. От станалата нарицателно Калина Иванова, която вкара и новия термин за необразовани и поставени не на мястото си ръководители – “калинки в държавата”, до обявения за феодал в земеделието Румен Порожанов, институцията постоянно е раздирана от гръмки скандали. И именно вечната резерва Васил Грудев, на който се гласува доверие заради експертизата му, ще трябва да промени имиджа на една от най-критикуваните институции в държавата.

Да не погазва закона като част от предшествениците си, ще му помогне образованието във Франция. Неслучайно избира за следването си страната на Жул Верн, защото преди това усъвършенства френския език по време на средното си образование в Пловдив. Впоследствие специализира Европейско сътрудничество в Wageningen Business School, Холандия.

Преди да бъде назначен за втори път като председател на ДФ “Земеделие” Грудев бе съветник по еврофондовете на новия-стар земеделски министър Десислава Танева, а в предходния кабинет и неин зам.-министър.

Още при встъпването си в длъжност Грудев бе категоричен, че няма да уволнява хора целенасочено от фонда. “Първите проблеми, които реша, ще са свързани с актуализиране и с въвеждане на по-стегнати мерки относно оторизацията и изплащането, разглеждането на проекти”, обясни Грудев. Предимството му като нов шеф на Фонда е, че той е запознат с всички дейности на институцията, с проблемите и предизвикателствата, със служителите. Затова и може да започне реална работа от първия ден, без да му е необходим период на адаптация, категорични са хората от бизнеса. Затова, въпреки факта, че е шеф едва от няколко дни, Грудев вече е набелязал екшън план за действия. Той бе категоричен, че е необходимо да се внесе спокойствие в системата. “Изключително е важно и ще държа на прозрачността в комуникацията и във всички действия на служителите в Държавен фонд “Земеделие”, обяви Грудев.

 

Завари хаос във фонда

От 23-ма шефове на дирекции в Държавен фонд “Земеделие” само трима били на работа в петък, останалите били в отпуск или в болнични. Такава ситуацията заварил във фонда новият му директор Васил Грудев. Той описа ситуацията във ведомството като шокираща и показваща, че има кардинален проблем, който Грудев се надява съвсем скоро да се разреши. На фона на случващото се в структурата новият шеф обяви, че ще вземе мерки за оздравяване на фонда и за повишаване на неговата прозрачност, защото според него в годините той е функционирал като затворена система и често е имал трудности в комуникацията. Затова обяви, че ще се въведе “пълна електронизация” на системите и ще се изгради модерен кол-център, който ще е единственото средство за контакт между подаващите проекти и експертите на фонда.

 

За него

Най-опитният е от всички шефове досега

Грудев е човекът с най-голям опит, който досега е заемал поста шеф на ДФ “Земеделие”. Познава отлично дейността на ведомството и веднага влиза в материята, защото е наясно с тематиката изцяло. Не му е необходимо време за адаптация. Надяваме се да реши всички казуси във Фонда, да тушира напрежението и да възвърне доверието в институцията, така че всички служители да могат да работят спокойно.

Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието

 

Познаваме го, очакваме ползотворна работа

Познаваме Васил Грудев от работата му в предишното правителство като зам.-министър и от предишния път, когато оглавяваше Фонда. Той е човек с опит и познава проблемите в сектора. Надяваме се да имаме нормална и ползотворна работа и добър диалог. Очакваме от него да подготви добре новия програмен период, който ще е по-различен от настоящия. И да тушира напрежението във ведомството.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

 

Професионално подготвен е

Професионалната експертиза на новите попълнения на ДФ “Земеделие” е достатъчно добра. Така че по отношение на неговата професионална подготовка и възможността да поеме поста, не мисля че има нещо, което да ни притеснява. По-скоро има необходимия опит. Промените явно ще продължат във фонд “Земеделие” тази седмица. Да се надяваме бързо да се успокои ситуацията, защото фонд “Земеделие” не се занимава само с винарските програми или с къщите за гости, а огромното перо на разплащанията са директните плащания на земеделските производители и естествено много други мерки.

Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.