Васил, който издяла Смолян с резачка

Най-голямата му дървена фигура тежи над тон

Васил Говедарски създава с моторна резачка най-различни фигури от дърво, като една от тях е малко по-различна от обичайните - табела с името на община Смолян.

Васил се захванал с тази дейност от 3 години, преди това е практикувал рисуване. Съвсем случайно се насочва към този вид резбарство. “Един ден събирах дърва за огрев и на едно обикновено дънерче направих фигура, а след като видях, че ми се получава много добре и ми е интересно, реших изцяло да се отдам на това. Осъзнах, че това е нещото, с което занапред трябва да се занимавам”, обясни Васил пред “Труд”.

Младият мъж има най-различни поръчки за фигури, като най-вече изработва животни или хора. Зимата е период, в който няма много заявки, през това време Васил сам си прави различни дърворезби, които си държи вкъщи като мостри, но все пак в повечето случаи всеки клиент има индивидуални предпочитания.

Една от творбите на Васил е табела в началото на град Смолян, която радва много туристи и жители на града. Тази е първата и единствена подобна табела и дърворезбарят не предлага нещо подобно на други общини, защото иска да е уникална.

Изработката на табелата му е отнела около 2 седмици, била поръчана от кмета на града Николай Мелемов и община Смолян. Васил е работил преди това с Ефрем Велинов от отдел култура в общината. В началото мислел да откаже поръчката, но след като е видял какво отношение имат към него и работата му от общината, е нямало как да откаже.

Варианти как да изглежда дървената табела имал Васил, имали и от общината. В крайна сметка се получило нещо по средата. Хората, които посещават града, непрекъснато се объркват в коя посока на разклона да поемат, и когато спрат да се снимат до табелата, могат по-лесно могат да се упътят.

Единственото допълнение към табелата е едно малко мече, с което повечето хора свързват града и като цяло Родопите. Както Васил обясни, че самата фигура е по-устойчива на обществени места, защото ако се постави сокол или елен, например, те могат много по-лесно да се счупят.

Васил признава, че има много поръчки от чужбина, но предпочита да работи само тук, защото смята, че с българите се работи много по-лесно и приятно.

Създал е досега над 80 фигури от дърво, сред тях вълци, лисици, мечки, елени и др. Най-голямата е висока около 2,50 м, тежи над един тон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл