Васил Михайлов отказа наградата „Икар”

Това е моят малък протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра, обясни актьорът

Васил Михайлов не желае наградата “Икар” “за изключителен принос към българския театър”, която му присъжда Съюзът на артистите. Актьорът обяви отказа си по БНР ден след обявяването на номинациите. Церемонията по награждаването ще бъде на 27 март в Народния театър.

“Няма да взема тази награда!”, сподели Михайлов и обясни:” Това е моят малък протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра”.

Вторият почетен “Икар” “за чест и достойнство” тази година ще бъде връчен на Иван Иванов.

Михайлов сподели, че за него 27 март - Международният ден на театъра - е голям празник.

“Но аз съм много възрастен вече - през април ще направя 80 години - каза Васил Михайлов и добави: С моя опит, с моите успехи, с моите грешки - които сигурно са много - съм си извоювал привилегията да отказвам приятелства, да отказвам срещи, да отказвам роли и да отказвам награди.

Михайлов пожела да признае една своя “вина”, която се оказа неуспехът му да прокара в Народното събрание преди години Закон за театъра:

“Когато бях във Великото народно събрание, последното - аз, Тодор Колев, Вили Цанков, Стоян Попов и един режисьор - Реджеб Садък - бяхме създали Закон за театъра, който успяхме да раздадем по банките на депутатите. Но тогава министърът на културата Димо Димов и председателят на Съюза на артистите Стефан Илиев не харесаха закона, който игнорираше и министерството, и Съюза. Та затова съм виновен - защото много харесвам промените, реформите… Но реформи без закон не се правят, приятели - за това трябва да се носи отговорност.”

Васил Михайлов се извини на “хората, които с радост приемат наградата” - и повтори, че си е извоювал правото да отказва.

Коментари

Задължително поле