Вежди Рашидов пред „Труд“: Няма как да се уважава държава, която се управлява от компромати

- Г-н Рашидов, оставате ли министър на културата и в кабинета „Борисовв 3“?

- Този въпрос не бива да бъде отправен към мен, защото това е изцяло в правомощията на премиера. Освен това той ще управлява с коалиционни партньори, с които преговорите за съставяне на правителство предстоят. След като има решение и ако получа предложение, едва тогава ще мога да кажа какво е моето решение.

- Чувствате ли се изчерпан?

- Не бих казал. По природа съм деен човек. Не се притеснявам да казвам какво съм направил и какво не е било правено години наред. Винаги съм се чудил защо някои хора не са искали нищо да направят. Промяната не е смяната на един или друг човек. По време на двата мандата на ГЕРБ се направиха много неща, като се започне от пътищата на Бойко Борисов, строителството на храмове, на училища , на театри... Тези промени не могат да бъдат скрити.

- Предстои България да поеме председателството на ЕС. Кажете какво организира Министерството на културата за него.

- В рамките на две години аз съм направил „подложката“ за това председателство и колкото и нескромно да звучи, на този етап най-готово е Министерството на културата, тъй като неговата програма е по-артистична, по в сферата на чисто културни процеси. Базата е напълно готова. Отворил съм за държавите членки на ЕС културните врати на България. За председателството подготвяме и „второ настъпление“ на българската цивилизация, култура и на историческото ни наследство. След като представихме тракийските царе, сега ще представим българските царе от IX-XIII век, имаме ново петгодишно споразумение с Лувъра. Има и уникална идея по време на председателството как да бъде представено културното и историческото наследство на България пред света. Но не бих искал да го разкривам сега. Нека остане частица изненада. Българската култура е непозната по света. Винаги съм искал тя да бъде забележима и разпознаваема. И съм водил политика в тази посока. В тежки времена, с малък бюджет направихме възможно например българската опера да гастролира от Япония до Фюсен в Германия.

- Доволен ли сте от това, което направихте като министър през двата мандата на ГЕРБ?

- Винаги може да се направи и повече, но е факт, че по мое време бюджетът за театър се увеличи почти двойно - от 48 млн. лв. до 80 млн. лв. Парите за култура, разбира се, никога не стигат. Това го знаят всички и аз никога не съм го крил.

- Културата обаче не е приоритет за ГЕРБ и за новия мандат.

- Не е точно така. Предвидено е довършване на ремонтите на театрите и да се изпълни законът за киното. Аз съм много щастлив, че най-накрая и творците от киното ще бъдат зарадвани. Доволен съм, че са предвидени и повече средства за опазване паметниците на културата.

- Редно ли беше служебното правителство, чиято единствена задача е да проведе честни парламентарни избори, да обявява конкурси за директори на Националния исторически музей и за Националния институт за недвижимо културно наследство?

- Целта на един музей, на една галерия, на един театър е да се менажира добре. Законът казва, че министърът е длъжен да обяви конкурс. Да, конкурсът е една демократична форма за избор. Но когато един човек е работлив, талантлив и положителен, защо трябва през четири години да правим конкурси? И ако назначим чрез конкурс някого, който не се справя с работата, как ще го освободим? Понякога конкурсът не е най-полезното нещо. Трябва да има по-гъвкаво управление. Българската култура страда от липса на добри мениджъри. Няма защо да крием, че културата също е индустрия. Някои гледат на Министерството на културата като на украса, но то не е украса. В изкуството и културата е историческата памет на българската идентичност и развитие. Това е хранилището, светилището на паметта на нацията.

- Няма как да не ви попитам и около скандала с бизнесмена Георги Гергов. В сряда изпълнителната комисия на ГЕРБ реши кметът на Пловдив да оттегли предложението за съдружие с Гергов в панаира, а ден по-късно съветниците гласуваха това. Говориха ли с вас по темата и питаха ли ви къде ще се построи операта?

- Става въпрос за взаимоотношения между държавата и общината. Аз не съм партиен член и когато изпълнителната комисия взема решения, няма защо да бъда питан. Смятам, че при създалата се ситуация ГЕРБ подхожда абсолютно правилно. Разбира се, Бойко Борисов категорично заяви, че няма никакво желание да влиза в какъвто и да било измислен скандал. Няма как да се уважава държава, която се управлява от компромати, записи в тоалетни, от гостуване в чужди къщи. Някои много ниско са паднали. Не може висшият ешелон на властта, който трябва да носи отговорност единствено пред собствения си народ, да бъде клатен по най-унизителния начин. Това е недостойно и за този, който прави компромата, и за този, който понася щетите от него. Не може непрекъснато някой да ни тика в калта.

- Това означава ли, че Пловдив остава без опера?

- Не означава. Ако някой предложи подходящо място, ще се строи. Знаете ли, че в Пловдив преди четири години никой не пипна изгорелия театър, а се изредиха две правителства - едно служебно и едно редовно, на Орешарски. ГЕРБ обещахме и направихме ремонт. В Старосел от лоша консервация гробниците пропадаха, аварийно ги оправихме. В Пловдив е една от добрите оперни трупи след тази в София. Не може да стоят без сграда. Опери не се правят на околовръстния път. Така че всички опоненти, ако имат място в центъра на града, нека го предоставят. Като човек, който има отношение към културата, аз съм „за“ опера. Мен не ме интересуват опонентите. Не аз съм раздавал земи и имоти на Гергов. Давали са му ги неговите съпартийци. Мен ме интересува пловдивските творци да имат къде да работят. Ние като дойдохме на власт обещахме да изградим опера. Не разбирам защо някой реши, че Бойко Борисов трябва да понесе скандала. Той по никакъв начин не е виновен за него и няма защо да му се приписва участие. Скандално е как се е разпродавала държавата преди време, а днес се опитваме да намерим парче земя, за да направим нещо за държавата.

- Ако го нямаше скандала от срещата в ЦУМ, щеше ли да се изгради опера в Пловдивския панаир?

- С удоволствие щях да направя на българската държава още една красива опера, която да се гордее с талантите си. За съжаление се направи опит за прехвърляне на скандала върху ГЕРБ. ГЕРБ няма да участва в никакви скандали. Да си решават проблемите, които сами си създават. Кое е скандално - че ГЕРБ търсеше начин как да върне на държавата част от раздаденото преди време? Сега чакаме общинарите да дадат предложение къде да се изгради операта.

- Това означава ли и край на идеята за ларго във Варна?

- Като се върнат акциите, държавата няма откъде да вземе толкова пари и да плати. Следователно там ще си стои една дупка, така както е стояла вече десетилетия. И затова всички, които се включиха и участват в този скандал, дължат отговор на хората във Варна и в Пловдив. Те лишиха Варна от едно красиво място с археология, покрай което туристите можеха да се разхождат, да седят в кафенета и да е красиво. Пловдив е по-стар от Рим. Какво пречеше в центъра на града да има една красива сграда на опера? Лишихме ги. Онези, които направиха така, че да не се случат две добри неща, дължат отговор на хората. Не е ли по-добре вместо Гергов да си направи ЦУМ във Варна, да има едно място, където хората да се разхождат, да седят в уютни кафенета, да правят бизнес? Явно съм един мечтател. Съжалявам онези хора, които са умни, но нищо не правят.

- Ако не станете министър отново, ще останете ли в парламента като депутат?

- Казвал съм много пъти. Моят характер, моят произход не ми позволяват да предавам приятели. Не случайно битува поговорката, че когато турчин ти стане приятел, не си пазиш гърба. Така съм възпитан. Възпитан съм да бъда точен, мъжкар и лоялен. Не съм бил човекът подлога, който ходи и иска нещо. При мен съдбата така се стече. Аз обичам да създавам. Ако се наложи да остана и ако аз не съм взел свое дълбоко вътрешно решение, да, имам ангажимент. Бургаската филхармония е пред разруха, тя трябва спешно да се ремонтира. Ремонтирахме в Бургас операта, училището по изкуства и театъра. Във Варна ремонтирахме операта, в момента се ремонтира и художественото училище. В ужасяващо състояние е каменоделското училище в Кунино. Има много неща за правене. Националната библиотека също чака ремонт. Нямаше как сред зима да се свали покривът, защото снегът щеше да се изсипе върху книгите. Разпоредих да се покрият дупките да не капе вътре. Сега вече времето за ремонт е подходящо и той предстои. Има и театри, чиито сгради чакат обновяване.

- Не разбрах - ще останете ли в парламента, ако не ви поканят за министър?

- Ще остана в парламента, ще се опитам да бъда полезен. Ако видя, че не мога с нищо да помогна, има ателие. Ако за един чиновник министерската кариера е амбиция, за моя успех амбицията е моето ателие.

Нашият гост

Вежди Рашидов е български скулптор и министър на културата в кабинета на двете правителства на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Член-кореспондент на БАН от 2004 г. Има десетки изложби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта