Великобритания изглежда толкова глупава

Това е симптоматично, след като Борис Джонсън се приема за един от най-ярките й визионери

Аз винаги съм се възхищавал на британците. На тях дължим следобедния чай, Монти Пайтън и Бийтълс. И има още много, което те са постигнали, ако погледнем тяхната история. Много повече от много други нации. Аз бях един от малкото журналисти в Германия, които смятаха, че е нелепо да се ядосваме на нашите британски съседи, след като сами са решили да напуснат европейския клуб, за който някога са мислили, че ще им помогне отново да станат велики. Съжалявам, за това, но след като видях как британската премиерша беше неуверена на европейската среща на най-високо равнище, и нейната крива усмивка и нейните още по-изкривени й предложения, аз след този момент вече не изпитвам никакво съчувствие. Всъщност аз се улавям, че си мисля: „Вървете с Бог напред. Но си отивайте!“

Обединеното кралство направи една драматична демонстрация на това, как можеш да се направиш на глупак пред погледа на целия свят. Онова, което някога беше най-мощната империя на Земята, сега даже не може да намери пътя си към вратата и да излезе през нея, без да се препъва на собствените си крака. Когато Тереза Мей пристигне отново в Брюксел с още едно предложение, можете да сте сигурни, че то по-късно няма да струва и хартията, върху която е написано. Тя или представя идеи, които Брюксел отдавна е отхвърлил, или нейните плановете вече са били отхвърлени от собствената й партия, или Борис Джонсън ги разкъсва на парчета в критични колони за вестниците.

Никоя сделка не е по-добра от лошата сделка? Ако сте убедени в това, моля, продължете. Трудният Брекзит ще ни струва много скъпо за нас и в това няма никакво съмнение, но това ще е нищо в сравнение с това, което трябва да преживеят британците.

Първо камионите ще бъдат спрени по всички пътища, идващи от Ирландия до Уелс, защото границите ще са затворени. Тогава горивото ще свърши в бензиностанциите и лекарствата ще се изчерпят от аптеките. А след като всички полски водопроводчици са се прибрали обратно вкъщи, няма да има кой да бъде извикан, ако тоалетната ви блокира.

Така че вие ще бъдете във вашите домове, с повредени водопроводи, без гориво и аспирин, но за сметка на това със съвършено неподходящи руснаци като съседи. И те също ще осъзнаят, че са инвестирали твърде много пари на пазара за недвижими имоти в Англия и ще бъдат разярени, защото инвестициите им започват да се сриват.

Когато се подиграх наскоро с хаоса, който ще предизвика Брекзит в статия в „Шпигел“, а получих много отзиви, в които се казваше, че моята позиция не е честна. Една атака, сякаш че, не самите англичани гласуваха да напуснат Европейския съюз, и сякаш че това не беше еднолично британско решение. Самото правителство в Лондон не желае да говори с хората, имащи правилно мислене, и искащи да останат в ЕС.

Мога само да кажа: съжалявам, хора, но това не работи, даже и да обявите, че правителството ви е повлияно от чужда сила, пак не можете обясните неговите решения. Ние, германците, се опитахме да се измъкнем от тези хитри лъжи няколко пъти сами. Но за съжаление, в демокрацията всяко правителство, встъпва в длъжност не чрез преврат, а чрез свободни избори, и това се счита за израз на волята на народа. И ето защо ние говорим за представителна демокрация.

Почти всички, които имаха силната дума в това приключение, изглежда че принадлежат към британската върхушка, което означава, че те са били изпратени в едно прекомерно скъпо частно училище и са завършили своето обучение в Кембридж или Оксфорд. Но какво, за Бога, им преподават там? Със сигурност не и умения, които да ги подготвят за реалния свят. Бихте ли повярвали на неподготвен мениджър, който редовно се появява на преговорите толкова случайно, че след няколко минути те трябва да бъде прекъснати отново?

Където и да погледнете, виждате само клоуни. За Джонсън поне може да се каже, че човекът знае нещо за интригите. Той също е и блестящ писател, което естествено привлече моето внимание. Но ако си сложим ръката на сърцето, какво би могъл да ни разкаже за страната си, човек като Джонсън, който се смята за един от най-ярките визионери в обръчите на властта?

 

Сривът става неизбежен

Преди седмици Мей имаше шанса да представи своите идеи за организирано оттегляне пред останалите 27 страни в ЕС. Но тя само ги остави объркани и те се опитаха да разберат нейната презентация по време на официалната вечеря. Ангела Меркел отбеляза, че наистина не е разбрала какво е искала да каже Мей, и поиска от главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние да й обясни това. Аз не направих това, защото агенция Блумбърг го направи в своя доклад. Недостатъкът на това, да сте интелигентен, е, че боли, когато се държите глупаво. Глупакът никога не чувства тази болка, защото не трябва да се преструва. Но за една нация проблемите започват, когато нивото на глупост на върхушката е необичайно високо, и когато по-умните хора са хвърлили пешкира на тепиха. Това обикновено е моментът, в който сривът става неизбежен.

Превод за „Труд“ от „Гардиън“ – Павел Павлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари