Високопоставени представители на Северна и Южна Корея започнаха подготвителни преговори

Високопоставени официални лица от Северна и Южна Корея започнаха преговори в демилитаризираната зона Панминчжон между двете страни, за да подготвят предвидената за април среща между лидерите им - президентите Ким Чен-ун и Мун Дже-ин, предаде Асошиейтед прес.

Сегашните преговори трябва да определят датата и мястото на съмита, на който ще бъде направен опит да бъде преодоляно напрежението около ракетно-ядрената програма на Северна Корея. Тричленната южнокорейска южнокорейска делегация се води от министъра на националното обединение Чо Мьон-кьон, а 3-членната севернокорейска делегация - от председателя на националната агенция по междукорейските въпроси Ли Сон-хван. Днешните разговори идват след изненадващата визита в Пекин на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, където той води разговори с китайския президент Си Цзинпин, които според АП са имали за цел да координират и укрепят позициите на двете страни преди планираните срещи на Ким с южнокорейския президент Мун и с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Тръгвайки на отделни разговори с Пекин, Сеул, Вашингтон, а вероятно и с Токио и Москва, Северна Корея може би се опитва да предотврати евентуален общ фронт между партньорите си (от международната шесторка) в преговорите. Подновявайки близките си отношения с Китай, който е нейният единствен мощен съюзник, Северна Корея иска също да получи козове срещу Южна Корея и САЩ, твърдят анализатори. В разговорите си с китайския лидер Ким може би е обсъдил икономическото сътрудничество с Китай или е поискал по-леко прилагане на санкциите, наложени от ООН заради севернокорейската ракетно-ядрена програма. Пхенян иска също Пекин да се противопостави на още по-твърди санкции, ако предстоящите преговори с Вашингтон и Сеул отидат в задънена улица и Северът поднови ядрените и ракетните си опити.

От офиса на южнокорейския президент съобщиха, че членът на китайския Държавен съвет Ян Цзечъ ще посети Сеул днес и утре, за да информира президента Мун Дже-ин и други южнокорейски лидери за резултатите от разговорите между Си и Ким в Пекин. Вашингтон и Сеул твърдят, че Ким по-рано е казал пред южнокорейските представители, които го посетиха в Пхенян, че е готов да сложи своя ядрен арсенал на масата за преговорите с Тръмп. Северът обаче все още не е потвърдил официално, че желае среща на върху между Ким и Тръмп, добавя АП. До обявяване на предстояща историческа среща САЩ-Северна Корея през май се стигна след визита във Вашингтон на пратеници на южнокорейския президент, след като преди това зимната олимпиада в Южна Корея доведе до изненадващо затопляне на отношенията между Севера и Юга.

Коментари

Задължително поле